ΕΘΝΙΚΑ

Κυπριακό – Αναστασιάδης: Αδιάλλακτος ο Ακιντζί – Θα συνεχίσω την προσπάθεια

Κυπριακό – Αναστασιάδης: Αδιάλλακτος ο Ακιντζί – Θα συνεχίσω την προσπάθεια

Κυπριακό: Στην αποτυχία των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων, που διεξήχθησαν στο Μον Πελεράν της Ελβετίας αναφέρθηκε σε διάγγελμά του ο Κύπριος πρόεδρος.

Ευθύνες στον Τουρκοκύπριο ηγέτη και αιχμές κατά της Άγκυρας – Πλήρης κάλυψη στον Τσίπρα τον οποίο ευχαρίστησε για τη στήριξη

«Θα ευχόμουν η σημερινή επικοινωνία να ήταν για να εξαγγείλω πρόοδο στον διάλογο. Λυπούμαι ειλικρινά», είπε ο Νίκος Αναστασιάδης εστιάζοντας στις λεπτομέρειες των διαπραγματεύσεων.

Όπως είπε «δεν θα προβώ σε επίρριψη ευθυνών αλλά δεν θα αφήσω αναπάντητους ισχυρισμούς που ρίχνουν ευθύνες στην ελληνοκυπριακή πλευρά».

«Στην Ελβετία αποδέχτηκα αντί της αρχικής συμφωνίας να καθορίσουμε κριτήρια με ελαφρά απόκλιση, για οριστικοποίηση της ρύθμισης», σημείωσε ο Κύπριος πρόεδρος τονίζοντας την πρόθεση της Ελληνοκυπριακής πλευράς να... βάλει νερό στο κρασί της.

Ο κ. Αναστασιάδης άφησε αιχμές για τη στάση του Μουσταφά Ακιντζί υποστηρίζοντας πως πρότεινε κατ'αντίθεση των συμφωνηθέντων, ο αριθμός των Ελληνοκύπριων που θα επέστρεφαν δεν θα υπερέβαινε τις 65.000.

Όπως είπε, είχε συμφωνηθεί πως το έδαφος που θα παρέμενε υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση θα ήταν 28,2% ως 29,2%. Με βάση αυτά τα ποσοστά τα Ηνωμένα Έθνη είχαν υπολογίσει και τον αριθμό των Ελληνοκυπρίων προσφύγων που θα επέστρεφαν στις περιουσίες τους.

Τόνισε δε πως ο ίδιος αν και είχε προτείνει να επιστρέψουν 78 – 94.000 άτομα, δέχθηκε όπως επιστρέψουν τελικώς 78 - 92.000 άτομα. Ο Μουσταφά Ακιντζί πρότεινε να επιστρέψουν 55-64.000 κάτι που ήταν φανερό ότι οδηγούσε σε αδιέξοδο και διακοπή των συνομιλιών.

«Κατέβαλα συμβιβαστικές προτάσεις, λαμβάνοντας υπόψιν ότι οι αριθμοί που διεκδικούσα δεν θα απέκλειαν σημαντικές περιοχές για Ελληνοκύπριους», είπε ο Κύπριος πρόεδρος και ξεκαθάρισε πως παρά την απογοήτευση, είναι έτοιμος να προβεί στα απαραίτητα διαβήματα για να ξαναρχίσει ο διάλογος, για λύση κοινά αποδεκτή.

«Είμαι έτοιμος να συνεχίσω τον διάλογο στο σημείο που διακόπηκε στην Ελβετία. Εξέθεσα απλά τα πραγματικά γεγονότα, συναισθανόμενος την ευθύνη μου στον ΕΚ λαό, με σεβασμό των Ελληνοκύπριων και των Τουρκοκύπριων».

Αναφορικά με τα δημοσιεύματα που ήθελαν τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα να βάζει εμπόδια στην επίτευξη συμφωνίας, ο κ. Αναστασιάδης έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως ο πρωθυπουργός της Ελλάδας στήριξε τις διαπραγματεύσεις, ενώ δεν παρέλειψε να τον ευχαριστήσει, παρέχοντας σαφή κάλυψη.

Αναφερόμενος και στο πρόβλημα που προέκυψε από τις δηλώσεις Κοτζιά για μη συμμετοχή της Ελλάδας σε πενταμερή διάσκεψη, σημειώνοντας ότι υπήρξε επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα και το πρόβλημα ξεπεράστηκε και ορίστηκε ημερομηνία πενταμερούς. Ωστόσο μετά την αποτυχία στο εδαφικό δεν μπορούσε να υπάρξει συνέχεια.

Ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε πως η μετάβαση στο εξωτερικό πραγματοποιήθηκε μετά από πρωτοβουλία του Τουρκοκύπριου ηγέτη με σκοπό να συζητηθούν τα τρία κριτήρια του εδαφικού: η έκταση του εδάφους, ο αριθμός των προσφύγων που θα επέστρεφαν υπό Ελληνοκυπριακή διοίκηση και η έκταση της ακτογραμμής.

Παράλληλα, ο Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε πως επικοινώνησε με τους κυρίου Τουσκ και Σουλτς, όπως και με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Αργότερα θα επικοινωνήσει και με τον ΓΓ του ΟΗΕ ζητώντας να παρέμβουν. Ο Κύπριος Πρόεδρος σημείωσε ότι η Τουρκία πέραν της ρητορικής πρέπει να επιδείξει πραγματική βούληση.

Σχετικές ειδήσεις