ΕΘΝΙΚΑ

Το Σκοπιανό στο επίκεντρο της συνάντησης Κοτζιά - Νίμιτς

Το Σκοπιανό στο επίκεντρο της συνάντησης Κοτζιά - Νίμιτς

Ενδείξεις εποικοδομητικής συμπεριφοράς από την κυβέρνηση των Σκοπίων, οι οποίες θα πρέπει ωστόσο, όπως είπε, να γίνουν ουσιαστικές.

Σοβαρή και ενδιαφέρουσα χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς τη συνάντηση που είχε σήμερα στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο του Συμβουλίου της ΕΕ, με τον ειδικό εκπρόσωπο του γγ του ΟΗΕ για το θέμα της ΠΓΔΜ Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος επισκέφθηκε πρόσφατα τα Σκόπια.

«Με ενημέρωσε για το κλίμα που βρήκε. Από την πλευρά μου, τον ενημέρωσα για το πώς σκεφτόμαστε εμείς, μετά από τις συναντήσεις που κάναμε με την καινούργια κυβέρνηση του βόρειου γείτονά μας. Συμφωνήσαμε να μείνουμε σε επαφή και να αναζητήσουμε τρόπους, με τους οποίους θα μπορούσαμε να ανοίξουμε μία διαδικασία για την αναζήτηση λύσης», δήλωσε προς τους εκπροσώπους του Τύπου ο υπουργός Εξωτερικών, σημειώνοντας ότι από επικοινωνιακής τουλάχιστον απόψεως υπάρχουν ενδείξεις εποικοδομητικής συμπεριφοράς από την κυβέρνηση των Σκοπίων, οι οποίες θα πρέπει ωστόσο, όπως είπε, να γίνουν ουσιαστικές.

Κληθείς να σχολιάσει, προ της αναχωρήσεώς του από τις Βρυξέλλες για τη Λευκωσία, το γεγονός ότι η επίσκεψή του στην Κύπρο συμπίπτει χρονικά με την επίσκεψη του Τούρκου ομολόγου του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στα κατεχόμενα, ο Ν. Κοτζιάς ανέφερε τα εξής:

«Έμαθε ότι επισκέπτομαι εγώ την ελεύθερη Κύπρο και αποφάσισε και εκείνος να κάνει το ίδιο. Συνηθίζει να με ακολουθεί. Αυτό δεν είναι κακό, αρκεί να είχε και τους ίδιους στόχους. Εμείς πάμε στην Κύπρο να συζητήσουμε τη συνέχεια της Διάσκεψης που έγινε στην Ελβετία, τον τρόπο που θα πρέπει να μεθοδεύσουμε ώστε να ετοιμαστεί με πιο σωστό και πιο αποτελεσματικό τρόπο μια μελλοντική διαπραγμάτευση, να κουβεντιάσουμε για τις σχέσεις Ελλάδας-Κύπρου στις διμερείς [σχέσεις], αλλά και για ζητήματα ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή, όπως επίσης να κουβεντιάσουμε θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδιαίτερα την πορεία της Τουρκίας σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και δη την τελωνειακή ένωση».

Την άποψη ότι υπάρχουν κάποιες νέες ευκαιρίες για την επανέναρξη των συνομιλιών και την αναζήτηση πιθανών λύσεων ως προς το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, εξέφρασε με δήλωσή του και ο κ. Νίμιτς μετά τη συνάντησή του με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών.

Ο κ. Νίμιτς μολονότι δήλωσε εκ φύσεως αισιόδοξος, επικαλούμενος ρεαλισμό, επισήμανε ότι «τίποτα δεν πρόκειται να συμβεί σε πολύ βραχυπρόθεσμο χρονικό πλαίσιο». Υποσχέθηκε όμως ότι ο ίδιος θα κάνει «το καλύτερο δυνατό για να επανενεργοποιήσω σοβαρές συζητήσεις και να αναζητήσω πιθανές λύσεις».

Σχετικές ειδήσεις