ΕΘΝΙΚΑ

Ονομασία Σκοπίων: Αυτό είναι το όνομα που προτείνει ο Μπουτάρης

Ονομασία Σκοπίων: Αυτό είναι το όνομα που προτείνει ο Μπουτάρης

Τι είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης όταν συνάντησε τον πρωθυπουργό των Σκοπίων

Για την πρόσφατη επίσκεψη του Ζόραν Ζάεφ, στη Θεσσαλονίκη, τα όσα ειπώθηκαν στο ιδιωτικό τους δείπνο, αλλά και το επικείμενο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία στο Λευκό Πύργο, μίλησε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης.

Σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα protagon.gr, ο κ. Μπουτάρης χαρακτήρισε, μεταξύ άλλων, "κατάπτυστη" την προγραμματισμένη διαδήλωση, ζητώντας παράλληλα την παρέμβαση του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα. Αποκάλυψε επίσης τις συζήτησαν με τον Ζάεφ σε σχέση με το ονοματοδοτικό.

«Ε, για το όνομα είπαμε αυτά τα γνωστά. Ότι η Ελλάδα έχει πάρει μια θέση για σύνθετη ονομασία, υπάρχει αντίδραση αλλά σιγά σιγά πρέπει να καμφθεί. Αυτοί, όμως, έχουν μεγαλύτερη αντίδραση, μου το είπε ο ίδιος ο Ζάεφ» τόνισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Ο Γ. Μπουτάρης πρόσθεσε: «Εάν εμείς έχουμε μια φορά πρόβλημα με το όνομα, αυτοί έχουν πολύ περισσότερες. Γιατί αυτοί, 100 χρόνια μεγαλώσανε με το όνομα “Μακεδονία”. Μην το ξεχνάμε αυτό, να βλέπουμε και τη δική τους την πλευρά».

Ο Γ. Μπουτάρης υποστηρίζει ότι μια υποχώρηση της Ελλάδας ως προς το όνομα δεν είναι «καθόλου σοβαρή υπόθεση» και προσθέτει ότι ο ίδιος ακόμη και μέσα στα Σκόπια έχει αμφισβητήσει την καταγωγή τους από το Μέγα Αλέξανδρο.

«Αφού ήρθατε στην περιοχή 1.000 χρόνια μετά, πώς είναι δυνατόν να θέλετε να λέγεστε απόγονοι του Αλέξανδρου; Εχετε μια ωραία ιστορία ως Σλάβοι, γιατί δε θέλετε να τη λέτε αυτήν; Αυτά τους τα είπα σε δημόσια ΜΜΕ, στα Σκόπια. Το μεγάλο πρόβλημά τους είναι η Βουλγαρία, έχουν και 35% αλβανικό πληθυσμό. Αν γίνει καμιά στραβή, πάνε τα Σκόπια, το μισό θα το πάρει η Βουλγαρία και το άλλο μισό η Αλβανία».

Κατά τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης «πρέπει να βοηθηθούν να αποκαταστήσουν μια ενιαία ταυτότητα, με δυο εθνότητες. Για μένα, η καλύτερη λύση είναι “Νέα Μακεδονία”. Γιατί το “Βόρεια” ή το “Άνω” συντηρεί μια κατάσταση σε μια χώρα που χωρίστηκε στα δύο, άρα έχει και αλυτρωτισμούς. Το “Νέα” προσδιορίζει μια νέα χώρα η οποία υπάρχει στον χώρο της Μακεδονίας. Είναι γεωγραφική και ιστορική ένδειξη».

Σχετικές ειδήσεις