ΕΘΝΙΚΑ

Δίκη Τουρκία : Ανοικτό το σενάριο τρόμου για την τύχη των Ελλήνων στρατιωτικών

Δίκη Τουρκία : Ανοικτό το σενάριο τρόμου για την τύχη των Ελλήνων στρατιωτικών

Έλληνες στρατιωτικοί - Ειδήσεις: Ώρα μηδέν – Σήμερα στο δικαστήριο της Αδριανούπολης κρίνεται η τύχη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών – Τα δύο σενάρια που θα καθορίσουν τις εξελίξεις - Στα χέρια του Ερντογάν η μοίρα τους- Σε μια κλωστή κρέμεται η τύχη των ελληνοτουρκικών σχέσεων

Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα σήμερα, Δευτέρα (05/03/2018) στην Αδριανούπολη. Εκεί όπου θα κριθεί η τύχη των Ελλήνων στρατιωτικών που συνελήφθησαν στον Έβρο. Ο ανθυπολοχαγός Άγγελος Μητρετώδης και ο λοχίας ΕΠΟΠ Δημήτρης Κούκλατζης αναμένεται να περάσουν το κατώφλι του δικαστηρίου της Αδριανούπολης. Και μάλιστα, υπό τη βαριά σκιά του Ταγίπ Ερντογάν.

Η δίκη είχε οριστεί να ξεκινήσει στις 8:30 το πρωί με την κατάθεση ένστασης επί της προφυλάκισης των δύο.

Το κρίσιμο ζήτημα είναι εάν οι Τούρκοι εισαγγελείς που χειρίζονται την υπόθεση θα διερευνούν το κατηγορητήριο με κατηγορίες περί κατασκοπείας.

Πάντως, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, στα κινητά τηλέφωνα που βρέθηκαν στην κατοχή τους δεν έχουν εντοπιστεί φωτογραφίες τουρκικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων, που θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν υποψίες ότι πρόκειται για κατασκόπους.

Το δικαστήριο θα κληθεί να αποφασίσει εάν οι δύο στρατιωτικοί θα αφεθούν ελεύθεροι έως τη δικάσιμο ή εάν θα παραμείνουν προσωρινά κρατούμενοι.

Τα δύο σενάρια που θα καθορίσουν τις εξελίξεις

Στην ελληνική κυβέρνηση παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις, ελπίζοντας ότι θα επικρατήσει το καλό σενάριο. Δηλαδή αυτό της άμεσης απελευθέρωσης των στρατιωτικών, αφού τους επιβληθεί μια ποινή με αναστολή για παράνομη είσοδο σε απαγορευμένη περιοχή.

Μάλιστα, η Αθήνα βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με την Άγκυρα για τους δύο στρατιωτικούς. Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, έχει επικοινωνήσει δύο φορές με τον Τούρκο ομόλογό του τις τελευταίες ημέρες, και σύμφωνα με πληροφορίες, του έχει μεταφέρει το μήνυμα ότι οι δύο στρατιωτικοί πέρασαν τα σύνορα κατά λάθος και δεν είχαν κακή πρόθεση.

Το κακό σενάριο, βεβαίως, είναι η αλλαγή του κατηγορητηρίου σήμερα το πρωί και η προσθήκη της κατηγορίας της κατασκοπείας για την οποία συγκεκριμένα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης, ελεγχόμενα από την Άγκυρα, έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι θα ισχύσει.

Μάλιστα, πάνω σε αυτό το σενάριο ήρθε και η πληροφορία ότι ο επικεφαλής της MIT, Χακάν Φιντάν, ανήρτησε την Κυριακή (04/03) μήνυμα που έλεγε ουσιαστικά ότι πρέπει να γίνει ανταλλαγή με τους 8 Τούρκους που βρίσκονται στην Ελλάδα. Ένα μήνυμα που στο ελληνικό Πεντάγωνο εκτιμούσαν ότι δεν αναφέρει την επίσημη θέση του Φιντάν.

Σε κάθε περίπτωση, το παιχνίδι πόκερ που παίζεται είναι ιδιαίτερα σκληρό και απαιτητικό και δυστυχώς τον άσο στο μανίκι του τον έχει ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν. Αν ο Σουλτάνος αποφασίσει να τραβήξει την υπόθεση και να πιέσει την ελληνική πλευρά, τότε σήμερα δεν πρόκειται να υπάρξει ευνοϊκή εξέλιξη και οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί θα μείνουν στην Τουρκία για άγνωστο χρονικό διάστημα και με πιθανή μια κατηγορία περί κατασκοπείας.

Αγωνία για τους γονείς των στρατιωτικών

Στο πλευρό των δύο ενστόλων στο δικαστήριο θα βρεθούν και συγγενείς τους, οι οποίοι βρίσκονται σε καθημερινή επικοινωνία με το προξενείο της Ελλάδας στην Αδριανούπολη.

Οι δύο στρατιωτικοί, που είναι καλά στην υγεία τους, έχουν ήδη παραλάβει από τους δικηγόρους τους ρούχα για την εμφάνισή τους στο δικαστήριο και συνάλλαγμα για τις πρώτες ανάγκες τους.

Διαβάστε επίσης:

Έβρος: Το ανατριχιαστικό μήνυμα του στρατηγού Ζιαζιά για τους συλληφθέντες στρατιωτικούς

Σεισμός Αθήνα: Από το ρήγμα της Πάρνηθας η δόνηση που «ταρακούνησε» την Αττική (ΧΑΡΤΕΣ)

Σχετικές ειδήσεις