ΕΘΝΙΚΑ

Σκοπιανό - Κοτζιάς: Εμείς τελειώσαμε! Ο λόγος στους πρωθυπουργούς για την τελική συμφωνία

Σκοπιανό - Κοτζιάς: Εμείς τελειώσαμε! Ο λόγος στους πρωθυπουργούς για την τελική συμφωνία

Σκοπιανό | Ειδήσεις: Ραγδαίες εξελίξεις για το Σκοπιανό - Σε συμφωνία φαίνεται να έχουν καταλήξει Αθήνα και Σκόπια για το θέμα της ονομασίας - Απομένουν «τεχνικά και νομικά ζητήματα» ανέφερε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς ο οποίος έχει σήμερα επαφές στις Βρυξέλλες - Έδωσε τη... σκυτάλη τους πρωθυπουργούς των δύο χωρών για την τελική συμφωνία

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις όσον αφορά το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, καθώς, όπως ανακοίνωσε με δήλωσή του ο Νίκος Κοτζιάς νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας του Αγίου Πνεύματος (28/05/2048), «το έργο των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Σκοπίων τελείωσε».

Μάλιστα, όπως ανέφερε ο κ. Κοτζιάς η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί σε επίπεδο ειδικών καθώς «τεχνικά και νομικά ζητήματα είναι αυτά που πρέπει να αντιμετωπιστούν».

Παράλληλα, δήλωσε πως μετά την επίλυση των συγκεκριμένων ζητημάτων τα κείμενα «θα δοθούν στους δύο πρωθυπουργούς, οι οποίοι θα μιλήσουν μεταξύ τους και θα καταλήξουν στην οριστική συμφωνία».

Αναλυτικά η δήλωση του Νίκου Κοτζιά

«Οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών τελειώσαμε με ό,τι είχαμε αναλάβει από τους Πρωθυπουργούς των δύο κρατών. Σήμερα, και πιθανόν και αύριο, θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση σε επίπεδο ειδικών -τεχνικά και νομικά ζητήματα είναι αυτά που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Μόλις τελειώσουν και αυτοί και αφού θα έχουν διαλευκανθεί τα τεχνικά και νομικά ζητήματα, τα κείμενα που έχουν φτιαχτεί σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών θα δοθούν στους δύο πρωθυπουργούς, οι οποίοι θα μιλήσουν μεταξύ τους και θα καταλήξουν στην οριστική συμφωνία».

Κυβερνητικές πηγές: Οι διαπραγματεύσεις δεν τελείωσαν

dimitrov
MOGHERINI
syllalitirio

Ξεκάθαρη απάντηση σε όσους έσπευσαν να ερμηνεύσουν τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, ως προάγγελο «συμφωνίας» Ελλάδας - Σκοπίων για το ονοματολογικό, έδωσαν αργά το μεσημέρι της Δευτέρας (28/05/2018) πηγές του Μεγάρου Μαξίμου.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, «οι δύο υπουργοί Εξωτερικών έκαναν σημαντική πρόοδο, ωστόσο οι διαπραγματεύσεις δεν τελείωσαν, αντιθέτως βρίσκονται στην πιο κρίσιμη καμπή τους. Ορισμένοι βιάζονται να πουν χοπ, πριν ακόμα τα Σκόπια πηδήξουν το χαντάκι. Υπομονή και ψυχραιμία μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου».

Ντιμιτρόφ: Είμαστε στο τελικό στάδιο

Νωρίτερα, ο Σκοπιανός ΥΠΕΞ, Νίκολα Ντιμιτρόφ, εξερχόμενος από τη συνάντηση που είχε σήμερα το πρωί στις Βρυξέλλες με τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ, ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι ευελπιστεί πως θα ήταν εφικτό ως τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, της 28ης Ιουνίου, να έχει βρεθεί μια λύση.

Υποστήριξε, επίσης ότι την Κυριακή το βράδυ στις Βρυξέλλες, είχε μια «καλή συνάντηση» με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά.

Το πρακτορείο MIA μεταδίδει πως ο κ. Ντιμιτρόφ αποκάλυψε, επίσης, ότι οι δύο υπουργοί Εξωτερικών κατέληξαν σε συμβιβαστικό πλαίσιο.

«Είχαμε μία παραγωγική συνάντηση και έχουμε ένα συμβιβαστικό πλαίσιο που θα εκπονηθεί σήμερα» ανέφερε ο Ντιμιτρόφ, μιλώντας στο MIA.

Πρόσθεσε ότι «οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται σε τεχνικό επίπεδο με νομικούς εμπειρογνώμονες και των δύο χωρών», ενώ προέβη στην εκτίμηση ότι «εντός της εβδομάδας αναμένεται τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των πρωθυπουργών της Ελλάδας και των Σκοπίων».

Σχετικά με την συνάντηση που είχε σήμερα με τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ, ο κ. Ντιμιτρόφ είπε ότι τους ενημέρωσε για την πορεία των διαπραγματεύσεων, για τις προσπάθειες που γίνονται και σε «διμερές» επίπεδο για εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας, καθώς και πόσο σημαντική θα ήταν η επίλυση αυτού του θέματος για όλη την περιοχή των Βαλκανίων.

Παράλληλα, ο Νίκολα Ντιμιτρόφ ενημέρωσε τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ για τις μεταρρυθμίσεις που γίνονται στη χώρα του, αναφορικά με το κράτος δικαίου και την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Ικανοποίηση από Μογκερίνι

Την ικανοποίησή της για την πρόοδο που σημειώθηκε ιδιαίτερα στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας και Σκοπίων για το ονοματολογικό, εξέφρασε τη Δευτέρα (28/05/2018) και η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για τις εξωτερικές σχέσεις, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Μετά και το πρόγευμα που είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών-μελών της ΕΕ με τον ομόλογό τους Ν. Ντιμιτρόφ, των Σκοπίων, η κυρία Μογκερίνι δήλωσε: «Ενθαρρυνόμαστε από την πρόοδο που σημειώθηκε, ιδιαίτερα στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Σκοπίων και Αθήνας, σχετικά με το θέμα της ονομασίας».

«Θα εργαστούμε όλοι για να στηρίξουμε και να πλαισιώσουμε ένα -ελπίζουμε- θετικό αποτέλεσμα αυτών των σημαντικών διαπραγματεύσεων», δήλωσε προσερχόμενη στη Συνοδο των υπουργών της ΕΕ.

Ποια ονόματα «παίζουν» στη διαπραγμάτευση

Πρόκειται για τα:

  • Άνω Μακεδονία,
  • Νέα Μακεδονία,
  • Βόρεια Μακεδονία,
  • Μακεδονία του Βαρδάρη

Ενδεικτικό της κρισιμότητας που χαρακτηρίζει τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις, αλλά και του ότι απέχουν πολύ λίγο από την τελική συμφωνία, είναι ότι τη Δευτέρα ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς θα συναντήσει ξανά τον ομόλογό του Νικολά Ντιμιτρόφ στις Βρυξέλλες.

Στόχος, να βρεθεί κοινός τόπος στις συνομιλίες και να προχωρήσουν οι συζητήσεις για ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, κάτι για το οποίο πιέζουν ασφυκτικά οι Αμερικανοί.

«Ζεσταίνονται» νέα συλλαλητήρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Την ώρα που οι συνομιλίες για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων βρίσκονται στην… κόψη του ξυραφιού και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις καταιγιστικές εξελίξεις, η Επιτροπή Αγώνα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας οργανώνει νέα συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα.

Τα μέλη της Επιτροπής, που συστάθηκε από τα συντονιστικά όργανα των δύο μεγάλων συλλαλητηρίων για τη Μακεδονία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, έχουν ήδη προχωρήσει σε σειρά επαφών με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και έχουν ζητήσει από αυτούς «να στηρίξουν έμπρακτα τον αγώνα των Ελλήνων πολιτών ενάντια στο ξεπούλημα του ονόματος της Μακεδονίας», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους.

Εντός των επόμενων ημερών, η Επιτροπή Αγώνα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας, θα ανακοινώσει, σε συνεργασία με τις Παμμακεδονικές Ενώσεις, τη διοργάνωση συγκεντρώσεων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη αλλά και άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Οι συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν στις επιλεγμένες πόλεις την 6η Ιουνίου στις 19:30.

Μέσω των συγκεντρώσεων η Επιτροπή Αγώνα θα επιδιώξει, όπως αναφέρει, να υπενθυμίσει στο πολιτικό προσωπικό της χώρας ότι ο ελληνικός λαός «έχει πάρει τις αποφάσεις του σχετικά με το όνομα της Μακεδονίας και απαιτεί την εφαρμογή τους».

«Η Επιτροπή Αγώνα για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας ξεκαθαρίζει προς την ελληνική κυβέρνηση ότι καμία ονομασία που θα περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία» δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από την ελληνική πλευρά», καταλήγει η ανακοίνωση.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις εξελίξεις για το Σκοπιανό







Σχετικές ειδήσεις