ΕΛΛΑΔΑ

Norman Atlantic: Πέντε οι νεκροί - Στους 419 οι διασωθέντες

Norman Atlantic: Πέντε οι νεκροί - Στους 419 οι διασωθέντες

Ολοκληρώθηκε, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, η επιχείρηση διάσωσης των επιβατών από το πλοίο "Norman Atlantic", στο οποίο εκδηλώθηκε πυρκαγιά χθες (28/12/2014) τα ξημερώματα υπό αδιευκρίνιστη αιτία, ενώ έπλεε στα στενά του Οτράντο -Επιβεβαιώθηκανδυστυχώς οι πληροφορίες για τέσσερις ακόμα νεκρούς

Για «άλλα τέσσερα θύματα» μεταξύ των επιβαινόντων στο Norman Atlantic, τα οποία περισυνελέγησαν από τις ιταλικές αρχές έκανε λόγο ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτ. Βαρβιτσιώτης, σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό Mega.

Νωρίτερα Τούρκος διασωθείς από το ακυβέρνητο πλοίο έκανε λόγο για τέσσερις ακόμα νεκρούς: «Είδα μπροστά μου τέσσερις νεκρούς. Τους είδα με τα μάτια μου. Είμαι απολύτως βέβαιος», είπε σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα «Repubblica», μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Μπάρι. Με αναφορά στην ίδια μαρτυρία, την είδηση μετέδωσε και το πρακτορείο ειδήσεων Ansa.

Η ταυτότητά τους και η εθνικότητά τους είναι προς το παρόν άγνωστη.

H φωτιά που εκδηλώθηκε βρίσκεται πλέον υπό πλήρη έλεγχο, ενώ όπως έγινε γνωστό από τις ιταλικές αρχές η επιχείρηση διάσωσης των επιβατών ολοκληρώθηκε, ενώ στο πλοίο παραμένουν μόνο μέλη του πληρώματος.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αριθμός των διασωθέντων ανέρχεται στους 419 σε σύνολο 478 (επιβάτες και πλήρωμα).

Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε η εισαγγελία του Μπάρι σήμερα (29/12/2014), θα ξεκινήσει άμεσα έρευνα για ποινικές ευθύνες έπειτα από την πυρκαγιά.

Ο εισαγγελέας Τζουζέπε Βόλπε ανακοίνωσε την έναρξη της έρευνας μετά τη μετάβασή του στο λιμεναρχείο του Μπάρι, όπου έφθασαν οι πρώτοι 49 διασωθέντες του πλοίου.

Όπως αναφέρεται το πλοίο βρίσκεται περίπου 1,5 μίλι από τις ακτές της Αλβανίας, προς τον νότο.

Σύμφωνα με μέλος πληρώματος πλοίου, που βρίσκεται στην περιοχή και συνδράμει στην επιχείρηση απομάκρυνσης των επιβατών, οι ιταλικές αρχές έχουν ζητήσει και από τα δύο ρυμουλκά, που βρίσκονται στο σημείο, να παραμείνουν σε απόσταση περίπου 1,5 ναυτικού μιλίου από το πλοίο, ενώ δεν έχουν κάνει γνωστές μέχρι στιγμής τις προθέσεις τους για το που θα πρέπει να οδηγηθεί μετά το τέλος της επιχείρησης.

Παρά το γεγονός ότι η ναυλώτρια εταιρεία ΑΝΕΚ ζήτησε, χθες, να οδηγηθεί το πλοίο στο κοντινότερο λιμάνι, παρά ταύτα οι ιταλικές αρχές επιμένουν να οδηγήσουν το πλοίο σε λιμάνι της Ιταλίας.

Χθες τη νύχτα, πραγματοποιήθηκαν τρεις προσπάθειες ρυμούλκησης του «Norman Atlantic», αλλά λόγω των κακών καιρικών συνθηκών δεν κατέστη δυνατό.

Τα ελληνικά εναέρια μέσα που συμμετέχουν στην επιχείρηση απεγκλωβισμού των επιβαινόντων του "Norman Atlantic", ενισχύθηκαν με το ελικόπτερο S-70 της φρεγάτας ΝΑΒΑΡΙΝΟ η οποία χρησιμοποιείτο ως πλωτή εξέδρα επιχειρήσεων.

Την ίδια ώρα, το ελικόπτερο S-70 του Πολεμικού Ναυτικού μετέφερε στο ιταλικό ελικοπτεροφόρο SAN GEORGIO 6 επιβαίνοντες του φλεγόμενου πλοίου και στη συνέχεια άλλους 7 στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας.

Παράλληλα, το C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας που βρίσκεται στο Λέτσε θα μεταβεί στο Μπάρι, προκειμένου να μεταφέρει στην Ελλάδα όσους διασωθέντες το επιθυμούν.

Το αεροσκάφος αναμένεται να απογειωθεί από το αεροδρόμιο του Μπάρι με προορισμό το αεροδρόμιο της Ελευσίνας, γύρω στις 4 ώρα Ελλάδας.

Στο μεταξύ, σε ετοιμότητα έχουν τεθεί τα στρατιωτικά νοσοκομεία της Αττικής εξασφαλίζοντας αριθμό κλινών για την περίπτωση που απαιτηθεί.

Την υποδοχή και περίθαλψη των Ελλήνων διασωθέντων που επιστρέφουν στη χώρα μας, συντονίζει ειδική υγειονομική ομάδα με επικεφαλής τον υποπτέραρχο Διευθυντή Υγειονομικού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΠΙΒΑΤΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΣΩΘΕΙ

Εχθές (28/12/2014) διαπιστώθηκε ο θάνατος ενός 67χρονου 'Ελληνα, ο οποίος στην προσπάθειά του να κατέβει από το πλοίο τραυματίστηκε σοβαρά στη γλίστρα διάσωσης επιβατών. Στην ίδια γλίστρα βρισκόταν και η γυναίκα του, η οποία διεσώθη και μεταφέρθηκε με σκάφος της ιταλικής ακτοφυλακής στο Μπρίντιζι της Ιταλίας.

Επίσης, εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών σταμάτησε η διαδικασία ρυμούλκησης του "Norman Atlantic" σε λιμάνι της Ιταλίας.

Το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Spirit of Piraeus" με τους 49 διασωθέντες επιβάτες, εκ των οποίων 27 Έλληνες, κατέπλευσε στο Μπάρι και όχι στο λιμάνι του Πρίντεζι της Ιταλίας όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί.

Στο Μπάρι για την υποδοχή των επιβατών μετέβη και ο Έλληνας πρέσβης στη Ρώμη, Θεμιστοκλής Δεμίρης.

ΛΙΣΤΑ ΔΙΑΣΩΘΕΝΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΟ "SPIRIT OF PIRΑEUS":

1. Πατούνας Νίκος
2. Πατούνα Αλεξάνδρα
3. Πατούνας Γιάννης
4. Βραβορίτη Ματίνα
5. Τουζλούδης Γεώργιος
6. Νάνος Βασίλης
7. Τσαντακίδης Φώτιος
8. Θεοδωρίδης Αντώνιος
9. Κενανίδης Μάκης
10. Τσούκις Ευάγγελος
11. Νατσιοπούλου Ευαγγελία
12. Τσιλιόπουλος Κωνσταντίνος
13. Καλογεράκης Ιωάννης
14. Μαυραγάνης Βασίλειος
15. Σταμπολίτης Σωτήριος
16. Κωνσταντινίδης Ιωάννης
17. Ευτηριάδης Νικόλαος
18. Μέσκας Μιχαήλ
19. Κωνσταντινίδης Λεωνίδας
20. Σούφης Παναγιώτης
21. Τσόνας Αθανάσιος
22. Τσόνας Δημήτριος
23. Τσόνας Σεβαστιανός
24. Μάμιλλος Πετράκης
25. Φερμαντζής Αθανάσιος

Νωρίς το πρωί ανακοινώθηκε ότι τρεις ακόμα Ελληνίδες έχουν διασωθεί. Τα ονόματά τους δεν είναι στις λίστες που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, ωστόσο αναρτήθηκαν στη σελίδα του ΥΝΑ.

Πρόκειται για τις:
Theofili Reggina
Thiraiou Ourania
Angelopoulou Elena

Το υπουργείο Ναυτιλίας έδωσε και έκτη λίστα με στοιχεία των Ελλήνων διασωθέντων που παρελήφθησαν από ελικόπτερο του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

Στη νεότερη λίστα περιλαμβάνονται τα εξής ονόματα:

1 CHATZILIADIS ANASTASIOS
2 BOURBOS C.
3 CHATZIPETRIS THEODOROS
4 APOSTOLOU CHRISOSTOMOS
5 PAVLOPOULOS ANDREAS
6 VENERIS ALEKOS
7 PAPATHANASOPOULOS MICHALIS
8 ARAMPATZIS N.
9 STAMELOS F.

Διαβάστε όλες τις εξελίξεις ΕΔΩ.

Σχετικές ειδήσεις