ΕΛΛΑΔΑ

Λέσβος: Για τα προβλήματα με τους μετανάστες ενημερώθηκε ο Γιάννης Πανούσης (photos)

Λέσβος: Για τα προβλήματα με τους μετανάστες ενημερώθηκε ο Γιάννης Πανούσης (photos)

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης, έφτασε σήμερα (4/6/2015) στη Μυτιλήνη, πρώτο σταθμό της περιοδείας του στο ανατολικό Αιγαίο, συνοδευόμενος από το Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Τάσο Μαυρόπουλο, τον αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Προστασίας, Τζανέτο Φιλιππάκο και του Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, Βασίλειο Παπαγεωργίου.

Μετά από μια σύντομη επίσκεψη του στην Πυροσβεστική Υπηρεσία ο κ. Πανούσης επισκέφθηκε την Αστυνομία και συναντήθηκε με στελέχη της ΕΛΑΣ στην αίθουσα συσκέψεων. Ακολούθησε συνάντηση στην Περιφέρεια βορείου Αιγαίου, όπου η Περιφερειάρχης, Χριστιάνα Καλογήρου, έκανε λόγο για κατάσταση που συνεχώς οξύνεται επηρεάζοντας το οικονομικό γίγνεσθαι και ιδίως τον τουρισμό σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία. Παρουσίασε δε στον υπουργό τα προβλήματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.

Αυτά σύμφωνα με την Περιφερειάρχη είναι τα ακόλουθα:

  • Έλλειψη κατάλληλου χώρου προσωρινής φιλοξενίας των μεταναστών, που θα πληροί τις προδιαγραφές και προϋποθέσεις, που θα προστατεύουν τη δημόσια υγεία και θα διασφαλίζουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
  • Έλλειψη μέσων μεταφοράς των μεταναστών από τα σημεία αποβίβασης τους σε χώρο προσωρινής φιλοξενίας.
  • Καθυστέρηση στη μεταφορά των μεταναστών από τα νησιά προς την ηπειρωτική Ελλάδα. Η κ. Καλογήρου πρότεινε να δρομολογηθεί πλοίο ειδικά για το σκοπό αυτό, σημειώνοντας ότι κατά τη διάρκεια του ταξιδιού θα μπορούσε να διεξάγεται και η όλη διαδικασία ταυτοποίησής τους από τις αρμόδιες Αρχές.
  • Δυσκολία πραγματοποίησης εργασιών καθαριότητας στους δημόσιους χώρους, τις ακτές, τις παραλίες κλπ, στους οποίους συσσωρεύονται καθημερινά μεγάλες ποσότητες σκουπιδιών που αποτελούν εστίες μόλυνσης. Η Περιφερειάρχης πρότεινε η διαδικασία αυτή να πραγματοποιείται σε καθημερινή βάση από ειδικά συνεργεία.

Η κ. Καλογήρου παρουσίασε στον κ. Πανούση τις ενέργειες που έχουν γίνει από την Περιφέρεια για την αντιμετώπιση του προβλήματος, όπως η διάθεση 90 σκηνών από τις 115 που διαθέτει για την πολιτική προστασία όλου του βορείου Αιγαίου.

Στη συνέχεια ο υπουργός συναντήθηκε με το Δήμαρχο Λέσβου, Σπύρο Γαληνό, ο οποίος εκφράζοντας τη βούληση και τις παραδόσεις του λαού της Λέσβου προχώρησε στη δημιουργία ενός άτυπου κέντρου υποδοχής, με στόχο να αποσυμφορηθεί το κέντρο της Μυτιλήνης και ιδιαίτερα το λιμάνι από την παρουσία εκατοντάδων ανθρώπων.

Ο κ. Γαληνός παρουσιάζοντας στον κ. Πανούση τις πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί, είπε ότι εκτός από το κέντρο φιλοξενίας μεταναστών στο Πάρκο κυκλοφοριακής Αγωγής, στον Καρά Τεπέ, θα δημιουργηθούν ανάλογες εγκαταστάσεις σε τρία άλλα σημεία του νησιού, στο Μόλυβο - Πέτρα, στο Πλωμάρι και στο Μανταμάδο, ενώ για τη μεταφορά των προσφύγων θα διατεθούν στην υπηρεσία των αστυνομικών και λιμενικών αρχών λεωφορεία του Δήμου Λέσβου, ώστε να εξαλειφθεί το φαινόμενο των ανθρώπων που κινούνται επί χιλιόμετρα στους δρόμους του νησιού με κατεύθυνση την Μυτιλήνη.

Απαντώντας στον κ. Γαληνό ο κ. Πανούσης τον συνεχάρη για τις βαθειά ανθρωπιστικές του πρωτοβουλίες.

Να σημειωθεί, ότι με πρωτοβουλία του αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Τζανέτου Φιλιππάκου, οι αστυνομικές αρχές προχώρησαν στην απελευθέρωση 778 προσφύγων και μεταναστών, ενέργεια που οδήγησε στην αποσυμφόρηση της κατάστασης που είχε δημιουργηθεί. Για τους 404 από αυτούς ολοκληρώθηκε η διαδικασία της ταυτοποίησης και αναχώρησαν για την Αθήνα με το γνωστό έγγραφο. Οι υπόλοιποι 374, Σύροι στο σύνολό τους, στάλθηκαν στην Αθήνα με την υποχρέωση να παρουσιασθούν στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αθηνών συγκεκριμένη ημερομηνία τις επόμενες μέρες προκειμένου να πραγματοποιηθεί η διαδικασία της ταυτοποίησης.

Όπως είπε ο κ. Φιλιππάκος, κατά τη συνάντηση του κυβερνητικού κλιμακίου με το δήμαρχο Λέσβου, η πρακτική αυτή θα συνεχιστεί τις επόμενες μέρες προκειμένου να υπάρξει απεγκλωβισμός από το πρόβλημα. Επίσης, στη ίδια συνάντηση ο κ. Φιλιππάκος τόνισε τη ανάγκη αντιμετώπσης του φαινομένου των δουλεμπόρων που λειτουργούν ανενόχλητοι και προανήγγειλε τη δημιουργία ειδικών γραφείων αντιμετώπισης αυτής της μορφής εγκληματικότητας.

Συνέντευξη σε ξένα ΜΜΕ

Ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, παραχώρησε επίσης, συνέντευξη στους δημοσιογράφους Michael Martens (Franfurter Allgemeine Zeitung), Sandy Dauphin (France Inter Radio), Maryline Baumard (Le Monde), Ole Damkajaer (Berlingske Media) και Mark Leihendeler (NLC). Να σημειωθεί, ότι η Λέσβος «βουλιάζει» από ξένα ΜΜΕ που έχουν έρθει στο νησί προκειμένου να καλύψουν την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί ως αποτέλεσμα της ροής μεταναστών και προσφύγων. Αποκλειστικό θέμα της συνέντευξης, ήταν η συνεχώς αυξανόμενη εισροή μεταναστών και προσφύγων στο νησί.

Παρουσίασε το σχέδιο του Δήμου Λέσβου, για την υποδοχή, προσωρινή φιλοξενία και μετακίνηση των παράτυπων μεταναστών και προσφύγων, με τη δημιουργία και λειτουργία του Δημοτικού Κέντρου στον Καρά Τεπέ, καθώς και μια σειρά άλλων παρεμβάσεων στα σημεία εισόδου, με στόχο την συγκροτημένη, οργανωμένη και αποτελεσματική διαχείριση του τεράστιου αριθμού αφίξεων για τους οποίους η Ελλάδα και ειδικότερα η Λέσβος, αποτελεί τον πρώτο «σταθμό» για τη μετάβασή τους σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Και ανάγκη βοήθειας

Τέλος, με ανακοίνωσή του ο Δήμος Λέσβου, κάνει γνωστό ότι στο προσωρινό κέντρο φιλοξενίας προσφύγων - μεταναστών στον Καρά - Τεπέ, υπάρχει μεγάλη ανάγκη για σκηνές, κουβέρτες, ρούχα, παπούτσια όλων των ηλικιών και είδη πρώτης ανάγκης.

Ο Δήμος απευθύνει έκκληση σε όλους τους φορείς και στους κατοίκους του νησιού, συμπαραστεκόμενοι στις δύσκολες ώρες που περνάνε οι καταταλαιπωρημένοι συνάνθρωποι να βοηθήσουν στη συλλογή των παραπάνω ειδών. Η συλλογή πραγματοποιείται στο κτίριο του Παλαιού Δημαρχείου, στην Προκυμαία Μυτιλήνης.

Σχετικές ειδήσεις