ΕΛΛΑΔΑ

Μουζάλας:«Δεν έχουμε μεταναστευτικό, αλλά προσφυγικό πρόβλημα»

Μουζάλας:«Δεν έχουμε μεταναστευτικό, αλλά προσφυγικό πρόβλημα»

«Το μεταναστευτικό είναι το κύριο θέμα που απασχολεί την υπηρεσιακή κυβέρνηση», δήλωσε σε συνέντευξή του ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή της ΕΡΤ1 «ΕΡΤ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ», στο Νίκο Αγγελίδη και στη Βασιλική Χαϊνά, εξήγγειλε τη δημιουργία Κέντρου Συντονισμού Επιχειρήσεων για την υποδοχή προσφύγων, στο οποίο θα συμμετέχουν τα υπουργεία Εσωτερικών, Υγείας, Ναυτιλίας και Άμυνας.

Ο κ. Μουζάλας τόνισε παράλληλα, ότι το υπουργείο θα συνεργαστεί με την Εκκλησία και τον Στρατό για το προσφυγικό ζήτημα. «Δεν έχουμε μεταναστευτικό, έχουμε προσφυγικό πρόβλημα», επανέλαβε ο ακτιβιστής γιατρός.

«Το μεταναστευτικό είναι το κύριο θέμα που απασχολεί την υπηρεσιακή κυβέρνηση. Θα εφαρμοστεί η πολιτική ροών, ώστε να μην ξεπεράσουν τα νησιά την κρίσιμη μάζα», είπε χαρακτηριστικά o Γιάννης Μουζάλας, ενώ διαβεβαίωσε ότι πολύ γρήγορα θα τακτοποιηθούν τα προβλήματα στην Κω, καθώς το υπουργείο συνεργάζεται χωρίς προβλήματα με τη Δημοτική Αρχή του νησιού.

«Εάν θέλεις να βοηθήσεις τους πρόσφυγες, οφείλεις να βοηθήσεις την κοινωνία σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και τις ΜΚΟ», ανέφερε ο υπουργός.

«Δεν έχουμε μεταναστευτικό, έχουμε προσφυγικό πρόβλημα, γι’ αυτό και είμαστε δεσμευμένοι, εκτός από ηθικά, και νομικά. Οφείλουμε να διευκολύνουμε την είσοδο και διαμονή των προσφύγων στη χώρα μας», δήλωσε ο κ. Μουζάλας.

Εν τω μεταξύ, ο κ. Γιάννης Μουζάλας παρέστη στη σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, όπου δήλωσε ότι "χωρίς την Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να λυθεί το προσφυγικό".

Πριν μια βδομάδα το θέμα αυτό είχε συζητηθεί και πάλι εκτενώς στο διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ, υπό την παρουσία των τότε συναρμόδιων υπουργών Τασίας Χριστοδουλοπούλου και Θοδωρή Δρίτσα.

Στη σημερινή συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, παρέστησαν, επίσης, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Δημόπουλος και ο ταξίαρχος Μενέλαος Κωστάρης, εκπρόσωπος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός, τόνισε ότι το επόμενο διάστημα αναμένεται να αυξηθούν ακόμη περισσότερο οι ροές προσφύγων από την Τουρκία, όπου έχουν καταφύγει εκεί 2,5 εκατομμύρια Σύριοι.

Ο κ. Μουζάλας, ανακοίνωσε στα μέλη του ΔΣ της ΚΕΔΕ, την εκταμίευση στις 15 Σεπτεμβρίου, 30 εκατομμυρίων ευρώ, από τα κονδύλια που έχει εγκρίνει η ΕΕ για την Ελλάδα και υπογράμμισε ότι υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο για να αντιμετωπιστεί άμεσα η κρίση .

Στόχος της κυβέρνησης είπε, είναι στα νησιά υποδοχής, ο αριθμός των μεταναστών να "είναι ανεκτός". Για τον σκοπό αυτό, ανέφερε, θα ναυλωθούν κι άλλα πλοία για τη μεταφορά τους , αλλά είναι απαραίτητο, σημείωσε, να δημιουργηθούν προσωρινά Κέντρα Πρώτης Υποδοχής για να είναι δυνατή η γρήγορη καταγραφή τους.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, τόνισε ότι είναι αναγκαίο να ζητηθεί η σύγκληση έκτακτης συνόδου ΕΕ, σε επίπεδο αρχηγών κρατών, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν προκληθεί από τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ στην τοποθέτησή του υπογράμμισε την ανάγκη πέραν των μέτρων ανακούφισης των προσφύγων, να υπάρξει, τόσο σε εθνικό όσο και ευρωπαϊκό επίπεδο, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που θα θέτει ως στόχο τη σύλληψη των προσώπων που ηγούνται των κυκλωμάτων διακίνησης προσφύγων και παράνομων μεταναστών. Πρόκειται, είπε, για μια αναγκαία ενέργεια για την οποία δεν έχει αναληφθεί μέχρι σήμερα καμία ουσιαστική πρωτοβουλία.

Επίσης, τόνισε ότι για την Κ.Ε.Δ.Ε. και τους Δήμους το μεταναστευτικό είναι ένα ζήτημα πρώτιστης σημασίας, ένα πρόβλημα που έχει ανθρωπιστική διάσταση αλλά επιπλέον δημιουργεί και ζητήματα εθνικής ασφάλειας.

Σχετικές ειδήσεις