ΕΛΛΑΔΑ

Mουζάλας: Στόχος η αποκατάσταση της ισορροπίας στη Μυτιλήνη

Mουζάλας: Στόχος η αποκατάσταση της ισορροπίας στη Μυτιλήνη

Να αποχωρήσουν μέσα στο επόμενο τετραήμερο συνολικά 12.000 πρόσφυγες από τη Μυτιλήνη σχεδιάζει ο υπηρεσιακός υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλας, ώστε να αποκατασταθεί η ισορροπία και η κατάσταση για τους νεοεισερχόμενους να γίνει διαχειρίσιμη.

Εάν το πλάνο μας πάει σωστά, το πλάνο είναι για 12.000 ανθρώπους, μπορούμε να μιλήσουμε με σιγουριά για 7-8 χιλιάδες ανθρώπους μέσα στο επόμενο τετραήμερο. Έρχονται κάθε μέρα, είναι ένα ποτάμι, αλλά νομίζουμε ότι θα μπορέσουμε μετά να αποκαταστήσουμε μια ισορροπία που θα είναι διαχειρίσιμη, είπε ο υπουργός, μιλώντας στο Mega.

Ο υπηρεσιακός υπουργός έκανε λόγο για πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση λόγω των προσφυγικών ροών, σημειώνοντας ότι η Μυτιλήνη είναι η αιχμή του δόρατος.

Ανέφερε ότι ήδη έχουν μπει πολλά καράβια, δυο, τρεις, τέσσερις την ημέρα ώστε να μετακινηθούν οι πρόσφυγες από εκεί να απαλυνθεί το νησί, έχουμε στείλει προσωπικό για να αυξηθούν οι ταυτοποιήσεις και να μπορούν να φύγουν γιατί είναι μια υποχρέωσή μας απέναντι στην ΕΕ.

Επισήμανε ότι ο μόνος τρόπος να βοηθηθούν οι πρόσφυγες στη Μυτιλήνη είναι να μειωθεί ο όγκος τους, αυτό γίνεται ήδη" και πως "για να μπορείς να διαχειριστείς τις συνεχώς αυξανόμενες ροές πρέπει να δημιουργήσεις μια σταθερότητα σε αυτή τη βάση, κάτι που όπως είπε αν γίνει θα μπορούν να αντιμετωπιστούν οι νέες αφίξεις.

Πιστεύουμε ότι στις επόμενες 4-5 μέρες η Μυτιλήνη θα ξαναπειστεί ότι μπορεί να αντέξει, πρόσθεσε και υπογράμμισε ότι η κατάσταση είναι δραματική αλλά όχι ακόμα εκτός ελέγχου. Νομίζω προσωπικά ότι θα προλάβουμε να κάνουμε κάτι πριν τεθεί εκτός ελέγχου, εκτίμησε.

Ανέφερε παράλληλα ότι για όλα τα νησιά έχουν μπει καράβια αλλά στα άλλα νησιά δεν είναι τόσο μεγάλο το πρόβλημα, "είναι ένα πρόβλημα που μπορείς να το διαχειριστείς". Όπως είπε χαρακτηριστικά, "στα άλλα νησιά το πλάνο μας είναι να μην γίνουν Μυτιλήνη".

Σχετικές ειδήσεις