ΕΛΛΑΔΑ

Χειμερινή ώρα: Άλλαξε η ώρα στην Ελλάδα… ποιοι δεν την εφαρμόζουν

Χειμερινή ώρα: Άλλαξε η ώρα στην Ελλάδα… ποιοι δεν την εφαρμόζουν

Μία ώρα πίσω θα πρέπει να δείχνουν από σήμερα οι δείκτες των ρολογιών σας, καθώς από τα ξημερώματα άλλαξε η ώρα και μπήκαμε και επίσημα στον χειμώνα...

Η αλλαγή στη χειμερινή ώρα γίνεται κάθε τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου και η ιδέα έχει ξεκινήσει από τον Βενιαμίν Φραγκλίνο το 1784. Παρ’ όλ’ αυτά, σχετική πρόταση για αλλαγή της ώρας κατατέθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα στη βρετανική κυβέρνηση από τον Γουίλιαμ Γουίλετ, ο οποίος σε σχετικό άρθρο έκανε λόγο για «σπατάλη του φυσικού φωτός».

Στην πράξη η πρώτη εφαρμογή της αλλαγής σε χειμερινή ώρα έγινε στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, με σκοπό να εξοικονομηθούν ενεργειακοί πόροι. Κατόπιν όμως το μέτρο καταργήθηκε και ύστερα από την ενεργειακή κρίση του 1973 εφαρμόστηκε εκ νέου και διατηρείται έως τώρα.

Τότε άλλωστε ήταν που εφαρμόστηκε και από την Ελλάδα το μέτρο της αλλαγής της ώρας.
Μάλιστα το 1997, η τότε κυβέρνηση διατύπωσε την άποψη ότι θα πρέπει να μην εφαρμόσουμε τη θερινή ώρα για να συγκλίνουμε με την κεντρική Ευρώπη, αλλά τελικά η πρόταση αυτή δεν πέρασε.

Ποιοι απέχουν;

Η Ισλανδία δεν έχει υιοθετήσει το μέτρο. Λόγω του υψηλού γεωγραφικού πλάτους η ανατολή και η δύση του ήλιου αλλάζουν κατά πολλές ώρες στη διάρκεια του έτους και η επίδραση της αλλαγής του ρολογιού κατά μία ώρα θα ήταν, σε σύγκριση, μικρή.

Η Ρωσία, όπως όλα τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη ακολουθούσε τις ίδιες ημερομηνίες αλλαγής με αυτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλαζε στις 2 π.μ. ώρα Μόσχας (3 π.μ. θερινή ώρα τον Οκτώβρη). Από τις 27 Απριλίου 2011 και με διάταγμα του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ καθιερώθηκε η θερινή Ώρα Μόσχας (+4 UTC) καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Σχετικές ειδήσεις