ΕΛΛΑΔΑ

Επεισόδια στην πορεία για την επέτειο της δολοφονίας του Γρηγορόπουλου

Επεισόδια στην πορεία για την επέτειο της δολοφονίας του Γρηγορόπουλου

Περίπου 30 άτομα πέταξαν πέτρες και φωτοβολίδες σε διμοιρία των ΜΑΤ έξω από την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών – Σε εξέλιξη οι πορείες στο κέντρο της Αθήνας - Έκαψαν περίπτερο και έβαλαν φωτιά στους κάδους

ΔΡΑΚΟΝΤΕΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ – ΚΛΕΙΣΤΟΙ ΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ «ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ» ΚΑΙ «ΣΥΝΤΑΓΜΑ»

Ανήμερα της συμπλήρωσης επτά ετών από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από αστυνομικά πυρά, φοιτητικοί σύλλογοι, οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου πραγματοποιούν πορείες και συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας.

Επεισόδια στην πορεία μνήμης

Το μαθητικό συλλαλητήριο στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, με αφορμή την επέτειο της συμπλήρωσης επτά χρόνων από τη δολοφονία του από αστυνομικά πυρά ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 4 το απόγευμα.

Αρχικά μαθητές και φοιτητικοί σύλλογοι είχαν συγκεντρωθεί στα Προπύλαια, όπου επικράτησε ένταση όταν ομάδα περίπου 30 νεαρών πέταξε πέτρες και φωτοβολίδες σε αστυνομικούς των ΜΑΤ, οι οποίοι δεν απάντησαν.

Κλειστές είναι η Πανεπιστημίου, η Σταδίου, η Βασιλίσσης Σοφίας, η Αμαλίας και όλοι οι δρόμοι γύρω από τα Εξάρχεια.

IMG 20151206 152303

Στις φλόγες τυλίχθηκε ένα περίπτερο επί της οδού Σταδίου, στο ύψος της παλιάς Βουλής.

Ωστόσο, η παρέμβαση της πυροσβεστικής ήταν άμεση και η φωτιά έσβησε γρήγορα, ενώ φωτιές έχουν βάλει άγνωστοι και σε μερικούς κάδους σκουπιδιών.

Στην πορεία συμμετέχουν επίσης εκπρόσωποι της Λαϊκής Ενότητας, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, του ΜΛ-ΚΚΕ και άλλων παρατάξεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.

Στις 17:00 αναμένεται να ξεκινήσει η κεντρική πορεία για την επέτειο της δολοφονίας του Αλεξάνδρου Γρηγορόπουλου.

IMG 20151206 142207

Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας

Υπό το φόβο επεισοδίων, η Αστυνομία βρίσκεται επί ποδός, ενισχύοντας τα μέτρα ασφαλείας κυρίως στις μεγάλες πόλεις, Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Το Newsbomb.gr θα παρακολουθεί λεπτό προς λεπτό τις συγκεντρώσεις και την πορεία

Σήμερα, Κυριακή, οι διμοιρίες των ΜΑΤ θα είναι σε επιχειρησιακή ετοιμότητα στο κέντρο της Αθήνας, ενώ οι αστυνομικοί που θα βγουν στους δρόμους θα ξεπεράσουν τους 5.000.

Η ΕΛ.ΑΣ. έχει εκπονήσει επιχειρησιακό σχέδιο αντίστοιχο με εκείνο που είχε τεθεί σε εφαρμογή για την Επέτειο του Πολυτεχνείου.

Κλειστοί οι σταθμοί του μετρό

Κλειστός θα είναι από τις 15.00 ο σταθμός του μετρό στο Πανεπιστήμιο ενώ αντίστοιχα στις 17.00 θα κλείσει ο σταθμός στο Σύνταγμα μετά από εντολή της αστυνομίας.

Έκκληση για συγκεντρώσεις στη μνήμη του δολοφονηθέντος 15χρονου Αλέξη απευθύνουν οργανώσεις και σε άλλες πόλεις: Θεσσαλονίκη, Βόλος, Αγρίνιο, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Λιβαδειά, Λαμία, Λάρισα, Ορεστιάδα, Σάμος, Χανιά, Ηράκλειο, Κομοτηνή, Ρόδος, Πάτρα.

Σε επιφυλακή βρίσκεται και η Πυροσβεστική. Σε κομβικά σημεία βρίσκονται οχήματα με προστατευτικά πλέγματα στο παρμπρίζ για να επέμβουν εφόσον χρειαστεί.

Ένα κερί για τον Αλέξη

2423395

Στον πεζόδρομο, όπου πριν από επτά ακριβώς χρόνια έπεφτε νεκρός ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος από τα πυρά του ειδικού φρουρού, Επαμεινώνδα Κορκονέα, φίλοι αλλά και απλός κόσμος τίμησε τη μνήμη του άτυχου νεαρού, ανάβοντας ένα κεράκι και αφήνοντας λουλούδια.

Νύχτα επεισοδίων στα Εξάρχεια

Αυξημένα θα είναι τα μέτρα ασφαλείας και στην περιοχή των Εξαρχείων, όπου για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα πραγματοποιήθηκαν επεισόδια, τα οποία ξεκίνησαν λίγο πριν τα μεσάνυχτα του Σαββάτου και διήρκεσαν πάνω από τρεις ώρες. Ένας Πορτογάλος τουρίστας τραυματίστηκε στη διάρκεια των επεισοδίων.

Σημειώνεται ότι τα μεσάνυχτα της Παρασκευής προς Σάββατο, ομάδα νεαρών ατόμων επιτέθηκε με βόμβες μολότοφ και πέτρες σε διμοιρία των ΜΑΤ, που βρισκόταν στην οδό Στουρνάρη, τραυματίζοντας σύμφωνα με πληροφορίες, δύο αστυνομικούς.

Οι αστυνομικοί, που έκαναν χρήση χημικών, τους απώθησαν και οι νεαροί κατευθύνθηκαν στη συνέχεια προς την πλατεία Εξαρχείων. Από την αστυνομία έγιναν επτά συλλήψεις.

Σχετικές ειδήσεις