ΕΛΛΑΔΑ

Σε ένα κοινό αριθμό θα συνδεθούν ΑΜΚΑ, ΑΦΜ και ΑΣΜ

Σε ένα κοινό αριθμό θα συνδεθούν ΑΜΚΑ, ΑΦΜ και ΑΣΜ

Στην ποιοτική αναβάθμιση του Δημοσίου και τη μείωση της γραφειοκρατίας αναφέρθηκε ο υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλής, διαμηνύοντας πως θα γίνει σύνδεση του ΑΜΚΑ, του ΑΦΜ και του ΑΣΜ σε ένα κοινό αριθμό.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλή, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, η δημόσια διοίκηση θέλει ποιοτική αναβάθμιση.

«Θέλει οι Σχολές Δημόσιας Διοίκησης να παίξουν ένα πολύ πιο ουσιαστικό ρόλο ώστε να καλύψουμε κενά. Εγώ δεν είμαι υπέρ της λογικής ότι το Δημόσιο είναι εργαλείο που πρέπει να απαξιώνουμε. Πιστεύω ότι μπορεί να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στην απελευθέρωση δυνάμεων ώστε να στηρίξει την επιχειρηματικότητα. Πρέπει να αλλάξει νοοτροπία και να αποκτήσει ποιοτικά χαρακτηριστικά».

Για την διαλειτουργικότητα ανέφερε ότι είναι μια πολύ μεγάλη και βαθιά μεταρρύθμιση που μπορεί να φέρει το Δημόσιο πάρα πολύ μπροστά σε σχέση με το επίπεδο που βρίσκεται σήμερα.

Συγκεκριμένα είπε ο υπουργός Εσωτερικών, «Έχουμε 15 μεγάλες βάσεις του Δημοσίου οι κύριοι πυλώνες του οποίου είναι το Δημοτολόγιο και το Ληξιαρχείο. Με βάση το εκκαθαρισμένο πλέον Δημοτολόγιο και Ληξιαρχείο μπορούμε πλέον αποφασιστικά να προχωρήσουμε στη Διαλειτουργικότητα με όλες τις βάσεις του Δημοσίου. Δηλαδή να προχωρήσουμε σε σύνδεση ΑΜΚΑ ΑΦΜ, με το υπ. Παιδείας, με το ΑΣΜ του υπ. Άμυνας, με το ΥΠΕΞ. Αυτό, πρακτικά σημαίνει ότι θα μετακινούνται 11 εκατομμύρια έγχαρτα πιστοποιητικά, με συνέπεια να μην μετακινούνται και άνθρωποι που ταλαιπωρούνται και να μην καταναλώνονται εργατοώρες αξίας εκατομμυρίων».

Όπως συμπλήρωσε ο ίδιος, «Αυτό θα γίνει το 2016, Ο,τι δεν έγινε επί 15 χρόνια παρά τις προσπάθειες - γιατί έγιναν προσπάθειες, δεν θέλω να αδικήσω κανέναν προκάτοχό μου – θα γίνει φέτος. Ξοδεύτηκαν 7 δις. ευρώ από το 2000. Παρά ταύτα το έργο αυτό δεν μπόρεσε να προχωρήσει με αποτέλεσμα τα συστήματά μας να μην επικοινωνούν μεταξύ τους. Αυτό έχει ως συνέπεια τη γραφειοκρατία, το γρηγορόσημο κλπ. Επειδή θέλω ο πολιτικός να δεσμεύεται χρονικά, σας λέω ότι θα γίνει εντός του 2016».

Ο κ. Κουρουμπλής ανέφερε ότι το έχει πάρει επάνω του την υπόθεση αυτή, λέγοντας «παρακολουθώ προσωπικά για να μπορέσουμε να κερδίσουμε χρόνο. Γιατί, ως πολίτης, ντρέπομαι σήμερα η Εσθονία να έχει τη δυνατότητα να τηλεφωνείς σε ένα νούμερο και να γίνεσαι ηλεκτρονικά κάτοικος της Εσθονίας και εμείς με τόσα σπουδαία μυαλά στη χώρα μας, να έχουμε υστέρηση».

Για την πολυνομία στο Δημόσιο ανέφερε τέλος, ότι μαζί με την Επιτροπή που έχει ήδη συστηθει για την κωδικοποίηση της νομοθεσίας, με αποτέλεσμα τον περιορισμό της πολυνομίας είναι οι παρεμβάσεις που προωθούνται στο ΥΠΕΣΔΑ με πολύ συστηματικό τρόπο, είναι οι θεσμικές τομές που επιχειρούνται ώστε να βελτιώσουμε την καθημερινότητα του πολίτη.

Σχετικές ειδήσεις