ΕΛΛΑΔΑ

Δείτε σε χάρτη πού έχουν στήσει μπλόκα οι αγρότες

Δείτε σε χάρτη πού έχουν στήσει μπλόκα οι αγρότες

Στις θέσεις τους στα μπλόκα παραμένουν οι αγρότες τα οποία ενδυναμώνονται μέρα με τη μέρα ολοένα και περισσότερο.

Το μήνυμά τους είναι ξεκάθαρο, «ζητάμε απόσυρση του νομοσχεδίου για το φορολογικό και ασφαλιστικό και εκ νέου κατάρτισή του από μηδενική βάση και με τη συνδρομή των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα», σύμφωνα με τον αγροτσυνδικαλιστή Αχιλλέα Καμπούρη.

Το μέτωπο των αγροτών εντείνει τις κινητοποιήσεις του καθώς από το μεσημέρι της Δευτέρας (25/1/2015) αποφάσισαν να κλείσουν επ΄αόριστον το τελωνείο του Προμαχώνα, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, αλλά και τον κόμβο της Κουλούρας, στην Εγνατία Οδό, Θεσσαλονίκης-Βέροιας.

Δείτε στον χάρτη του seleo.gr τα σημεία όπου έχουν στηθεί τα μπλόκα των αγροτών

Οι αγρότες έχουν στήσει επίσης μπλόκα και στις παρακάτω περιοχές οι οποίες δεν εμφανίζονται στον παραπάνω χάρτη

Τα μπλόκα της Ηπείρου

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Πρέβεζας συγκεντρώνει τρακτέρ στο 80ό χιλιόμετρο της εθνικής οδού Ιωαννίνων-Πρέβεζας, στη θέση Ζέφυρος κοντά στο Λούρο και από το απόγευμα θα ξεκινήσουν συμβολικοί αποκλεισμοί του δρόμου.

Το απόγευμα θα στηθεί και νέο μπλόκο από αγρότες, κτηνοτρόφους, αλιείς, μελισσοκόμους και οδηγούς φορτηγών στην εθνική οδό Ηγουμενίτσας-Πρέβεζας, στο 75ο χιλιόμετρο, στη θέση Φραξύλα.

Επίσης, οι αγρότες οργανώνονται, προκειμένου να μεταβούν στη Θεσσαλονίκη, στις 28 Ιανουαρίου.

Το μπλόκο των αγροτών στο λιμάνι εξωτερικού στην Ηγουμενίτσα ενισχύεται με αγροτικά μηχανήματα από άλλες περιοχές, ενώ αναμένεται να προχωρήσουν σε συμβολικούς αποκλεισμούς στην έξοδο της Εγνατίας. Αντιπροσωπεία τους θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη, για να συμμετάσχει στη συνεδρίαση του πανελλήνιου συντονιστικού των αγροτών.

Στην Άρτα, στο μπλόκο της παλιάς γέφυρας, οι αγρότες προχώρησαν σε δίωρο αποκλεισμό του δρόμου με τρακτέρ, ενώ το ίδιο θα συμβεί και από τις 19:00 έως τις 21:00. Ανάλογη είναι η εικόνα στο μπλόκο της εθνικής οδού Άρτας -Αντιρρίου, στο χωριό Κομπότι.

Τα μπλόκα της Πελοποννήσου

Διατηρώντας μικρές δυνάμεις σε όλα τα μπλόκα που έχουν δημιουργήσει, οι αγρότες της Πελοποννήσου συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους ενώ από τις 6 το πρωί αγρότες της Αρκαδίας απέκλεισαν συμβολικά για δύο ώρες την είσοδο των γραφείων του ΟΓΑ Πελοποννήσου, στην Τρίπολη ενώ μετακίνησαν το μπλόκο στο 10ο χλμ. Τρίπολης - Νεστάνης πλησίον του κόμβου Βυτίνας και έχουν περί τα 25 τρακτέρ.

Το πρωί της Δευτέρας (25/01) στο μπλόκο του Βλαχιώτη υπάρχουν τριάντα τρακτέρ και λίγα αγροτικά αυτοκίνητα. Ίδια δύναμη σχεδόν υπάρχει και στα μπλόκα των Κροκεών, της Λίμνης Γυθείου, ενώ από σήμερα άλλο ένα μπλόκο έχει δημιουργηθεί στη Λακωνία στο ύψος της Συκιάς του δήμου Μονεμβασιάς.

Στην Αργολίδα παραμένουν τα μπλόκα της Δαλαμανάρας με δεκαπέντε τρακτέρ και στο Κουτσοπόδι με διπλάσια δύναμη, ενώ στην Κορινθία αποχώρησε η μεγάλη δύναμη αγροτών που υπήρχε το Σαββατοκύριακο και σήμερα το πρωί στα διόδια του Ισθμού βρίσκονται περί τα δέκα τρακτέρ και είκοσι αγροτικά αυτοκίνητα.

Τα μπλόκα του Έβρου

Σε αποκλεισμό του τελωνείου των Κήπων για τέσσερις από 12:00- 16:00 προχωρούν σήμερα οι αγρότες του νότιου Έβρου.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του συλλόγου αγροτών Αλεξανδρούπολης Κώστας Αλεξανδρής, διευκρίνισε ότι ο αποκλεισμός αφορά μόνο τα φορτηγά, καθώς Ι.Χ. αυτοκίνητα και λεωφορεία θα διέρχονται κανονικά με μία συμβολική καθυστέρηση των 10 λεπτών.

Παράλληλα, κλειστός θα παραμείνει και σήμερα για μία ώρα (11:00-12:00), ο κόμβος Ριζίων-Καστανέων Ορεστιάδας και αποκλεισμένο το τελωνείο Ορμενίου. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Έβρου Γιάννη Μαργαριτίδη, μετά τις 12:00 οι αγρότες θα προχωρήσουν σε συμβολική κατάληψη περίπου δύο ωρών του εργοστασίου ζάχαρης Ορεστιάδας, διαμαρτυρόμενοι για την κατάσταση που επικρατεί στη βιομηχανία και για το ότι παραμένουν απλήρωτοι οι τευτλοπαραγωγοί. Οι αγρότες θα συναντηθούν με τον διευθυντή του εργοστασίου και θα του επιδώσουν ψήφισμα.

Τα μπλόκα της Δυτικής Ελλάδας

Αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας έχουν κλείσει σε δύο διαφορετικά σημεία την εθνική οδό Αντιρρίου-Ιωαννίνων, στη γέφυρα του Ευήνου και στον κόμβο του Κεφαλόβρυσου.

Επίσης, άλλοι αγρότες έχουν κλείσει τον δρόμο που συνδέει τη Βόνιτσα με τη Λευκάδα, στο ύψος του Αγίου Αθανασίου, καθώς και τον δρόμο που συνδέει τη Βόνιτσα με τον Αστακό.

Στην Ηλεία, αγρότες έχουν κλείσει στην εθνική οδό Πατρών-Πύργου, στο ύψος του κόμβου Κουρτεσίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αποκλεισμοί αναμένεται να διαρκέσουν για περίπου δύο ώρες, ωστόσο, οι αγρότες αναμένεται να λάβουν νέες αποφάσεις.

Όσον αφορά τα άλλα δύο μπλόκα που υπάρχουν στην εθνική οδό Πατρών-Πύργου, στους κόμβους Μαραθιάς και Κάτω Αχαϊας, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται κανονικά.

Νέο μπλόκο επί της εθνικής οδού Σπάρτης - Γυθείου πριν τη διασταύρωση για Μονεμβασιά

Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι του Δήμου Μονεμβασιάς θα στήσουν νέο μπλόκο στην εθνική οδό Σπάρτης- Μονεμβασιάς κοντά στους Μολάους.

Ζάκυνθος

Χωρίς καμία προειδοποίηση οι αγρότες της Κεφαλονιάς με τα τρακτέρ τους, κατέβηκαν στο Αργοστόλι και έστησαν μπλόκο έξω από το Δημαρχείο και την Περιφέρεια του νησιού, διαμαρτυρόμενοι για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Περίπου 50 τρακτέρ με κρεμασμένες μαύρες σημαίες στην αρχή συγκεντρώθηκαν έξω από το Κλειστό Γήπεδο «Αντώνης Τρίτσης» και εν συνεχεία να κινήθηκαν προς το Αργοστόλι, κλείνοντας τον οδό Παναγή Βαλλιάνου και φτάνοντας μέχρι και την κεντρική πλατεία.

Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι του νησιού ανανέωσαν το ραντεβού για αύριο το πρωί που θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο και θα έχουν σειρά επαφών με τις τοπικές αρχές.

Τα μπλόκα της Φθιώτιδας και της Βοιωτίας

Οι εκπρόσωποι των αγροτών από τα 7 μπλόκα στη Φθιώτιδα προχώρησαν και σήμερα Δευτέρα σε κλείσιμο της κυκλοφορίας κατά περίπτωση. Αλλοι ξεκίνησαν τους αποκλεισμούς στις 12 το μεσημέρι και άλλοι στις 2 μμ. 'Αλλοι έκλεισαν τους δρόμους για 1 ώρα και άλλοι για 2 ώρες.

Οι αγρότες απέκλεισαν για πάνω από 1 ώρα το εθνικό δίκτυο στο 210 χλμ της Εθνικής Οδού Αθηνών - Λαμίας στην περιοχή της Ανθήλης και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας. Η τροχαία έκανε εκτροπή στην κυκλοφορία από παράδρομους έτσι ώστε με μικρές καθυστερήσεις τα αυτοκίνητα να συνεχίζουν στον προορισμό τους.

Στο μπλόκο των αγροτών στην Ανθήλη βρέθηκαν σήμερα και κτηνοτρόφοι και κατά τη διάρκεια του αποκλεισμού έχυσαν δοχεία με γάλα στο πλαίσιο της διαμαρτυρίας τους. Σύμφωνα με τις δηλώσεις των συνδικαλιστών αναμένεται να σκληρύνουν περισσότερο τη στάση τους ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι μετακίνησαν ήδη έναν αριθμό από τρακτέρ τα οποία τοποθέτησαν μέσα στην εθνική οδό ενώ προετοιμάζονται να μεταφέρουν και άλλα τρακτέρ τα οποία να τοποθετήσουν στο άλλο ρεύμα της εθνικής οδού.

Για 2 ώρες περίπου έκλεισαν οι αγρότες που βρίσκονται στο 140 χλμ της εθνικής οδού Αθηνών - Λαμίας στο ύψος της Αταλάντης, το ένα ρεύμα κυκλοφορίας από Λαμία προς Αθήνα. Ακόμη για 1 ώρα συνάδελφοί τους έκλεισαν την παλιά εθνική οδό Λαμίας - Αθηνών σε δύο σημεία όπου βρίσκονται και τα μπλόκα των αγροτών στο ύψος της Αμφίκλειας αλλά και στο παλιό Λεβέντη στα όρια τη Φθιώτιδας με την Βοιωτία. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο συγκεκριμένο σημείο εγκλωβίστηκαν αρκετά φορτηγά αυτοκίνητα καθώς δεν υπάρχει άλλη διέξοδος για να συνεχίσουν το ταξίδι τους είτε από Λαμία προς την Αθήνα είτε αντίθετα.

Σε αποκλεισμός προχώρησαν και οι αγρότες που βρίσκονται σε δύο σημεία το δρόμο Λαμίας - Δομοκού προς Καρδίτσα και Τρίκαλα. Και εκεί αγρότες κλείνοντας το δρόμο δημιούργησαν έμφραγμα στην κυκλοφορίας αφού ένα μεγάλο μέρος της κυκλοφορίας αναγκάστηκε να κινηθεί μέσα από αγροτικούς δρόμους για να συνεχίσει το ταξίδι του.

Στο νομό της Βοιωτίας οι αγρότες έκλεισαν το δρόμο για 2 ώρες και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας στο 110 χλμ της Εθνικής Οδού Αθηνών - Λαμίας, στο ύψος του Κάστρου δηλώνοντας συγχρόνως ότι θα σκληρύνουν τη στάση τους τις επόμενες ημέρες με πολύωρους αποκλεισμούς. Η τροχαία διοχέτευσε την κυκλοφορία από επαρχιακούς και αγροτικούς δρόμους μέσα από παρακάμψεις.

Τα μπλόκα της Κρήτης

Κατά τη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου, μέλη της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Χανίων ανακοίνωσαν τη διοργάνωση συλλαλητηρίου στην πλατεία της δημοτικής αγοράς της πόλης, την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου, στις 11:00. Στη συνέχεια θα κατευθυνθούν με τα αγροτικά οχήματά τους σε σημείο, το οποίο θα ανακοινωθεί κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου, όπου και θα παραμείνουν στήνοντας μπλόκο.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του κτηνοτροφικού συλλόγου Μανούσος Σταυριανουδάκης, κάλεσε τους κτηνοτρόφους να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις, υπογραμμίζοντας κι εκείνος ότι «τα προβλήματα είναι, ήδη, σοβαρά, εάν περάσουν και τα μέτρα οδηγούμαστε σε καταστροφή».

Στον συμβολικό αποκλεισμό της εισόδου του Οροπεδίου Λασιθίου προχώρησαν το μεσημέρι αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής, παρά το τσουχτερό κρύο και τη χιονόπτωση.

Οι αγρότες, αποφάσισαν την ευθυγράμμιση των επόμενων κινήσεων με αυτές του πανελλήνιου συντονιστικού οργάνου των αγροτών και κάθοδο σε δυναμικές κινητοποιήσεις με προσυγκέντρωση τρακτέρ και αγροτικών οχημάτων, στην είσοδο του Οροπεδίου Λασιθίου.

Εν τω μεταξύ, σε επ' αόριστον αποκλεισμό των γραφείων του ΟΓΑ στο Ηράκλειο θα προχωρήσουν οι αγρότες, συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις τους, ενώ αναμένεται να τις κλιμακώσουν την Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου, με παγκρήτιο συλλαλητήριο, και συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης στις 4 Φεβρουαρίου, ημέρα κατά την οποία έχει προγραμματιστεί η πανελλήνια απεργιακή κινητοποίηση της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και άλλων σωματείων και φορέων.

Ο αποκλεισμός των γραφείων του ΟΓΑ θα ξεκινήσει αύριο το πρωί, Τρίτη 26 Ιανουαρίου. Παράλληλα, ανάλογες κινητοποιήσεις θα γίνουν και στους υπόλοιπους νομούς της Κρήτης, ενώ οι αγρότες της Ιεράπετρας, την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου, θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στην Παχειά Άμμο και θα κλιμακώσουν τον αγώνα τους στις 4 Φεβρουαρίου.

Την ίδια στιγμή, υπό κατάληψη βρίσκεται από το πρωί το υποκατάστημα του ΟΓΑ στο Ηράκλειο, όχι από αγρότες, αλλά από τους ίδιους του εργαζόμενους του Οργανισμού, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεών τους, σε πανελλαδικό επίπεδο, με κατάληψη των υπηρεσιών του Οργανισμού στην κεντρική υπηρεσία και τα περιφερειακά υποκαταστήματά του.

Τέλος, σε προειδοποιητικό κλείσιμο των οινοποιείων τους και τοποθετώντας μαύρες σημαίες προχώρησαν σήμερα οι οινοποιοί στην Κρήτη, αντιδρώντας στη φορολόγηση του κρασιού, μέτρο το οποίο, όπως αναφέρουν, προμηνύει το οριστικό κλείσιμό τους.

Διαβάστε εδώ όλες τις εξελίξεις για τις κινητοποιήσεις των αγροτών.

Σχετικές ειδήσεις