ΕΛΛΑΔΑ

Χάος με χιλιάδες πρόσφυγες στη χώρα μας - Η κυβέρνηση τους... επιστρέφει στα νησιά (video)

Χάος με χιλιάδες πρόσφυγες στη χώρα μας - Η κυβέρνηση τους... επιστρέφει στα νησιά (video)

Απίστευτες δραματικές καταστάσεις εξελίσσονται από νωρίς το πρωί της Παρασκευής (26/02/2016) σε όλη την Ελλάδα. Ένας βουβός πόνος στο ανθρώπινο ποτάμι προς τα σύνορα. Ένταση νωρίτερα στον Πειραιά. Τεταμένη η κατάσταση στην πλατεία Βικτωρίας. Ακόμη και από το Ελληνικό φεύγουν για την Ειδομένη με τα πόδια!Μια Ελλάδα στην κόψη του ξυραφιού...

Για το επόμενο τριήμερο οι πρόσφυγες κυρίως σε Λέσβο, Χίο και Σάμο θα παραμείνουν εγκλωβισμένοι εκεί σε πλοία που θα επιταχθούν γι’ αυτόν τον σκοπό. Με αυτό το σχέδιο του υπουργού Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα, η κυβέρνηση προσδοκά να κερδίσει χρόνο για να προλάβει να ετοιμάσει νέους χώρους για τους χιλιάδες πρόσφυγες που φτάνουν καθημερινά από την Τουρκία.

Την ίδια ώρα στην ηπειρωτική Ελλάδα «γεννιέται» κάθε λεπτό και μια νέα δραματική πραγματικότητα.

Χιλιάδες άνθρωποι – υπολογίζονται σε περισσότερους από 20.000 – ανάμεσά τους πάρα πολλά παιδιά, άτομα με κινητικά προβλήματα, ηλικιωμένοι.

Επί της ουσίας σχέδιο αντιμετώπισης της πρωτοφανούς αυτής ανθρωπιστικής κρίσης δεν φαίνεται να υπάρχει. Τουλάχιστον αυτό μαρτυρά η πραγματικότητα.

Το σχέδιο Δρίτσα

Ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας το χαρακτήρισε ως «σχέδιο επιβράδυνσης μεταφοράς των μεταναστών από τα νησιά». Στόχος, κατά τον ίδιον, είναι να προλάβουν οι μηχανισμοί της πολιτείας να διαμορφώσουν νέους χώρους προσωρινής παραμονής μεταναστών στην Αττική, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Τι θα γίνει στην πράξη

Σε Λέσβο, Χίο και Σάμο, τρία πλοία θα λειτουργήσουν από σήμερα Παρασκευή (26/02/2016) έως και την Κυριακή (28/02/2016) ως ξενοδοχεία για τους πρόσφυγες. Τουτέστιν, ο Πειραιάς δεν θα δέχεται νέα δρομολόγια με… απελπισμένους.

Διαβεβαίωσε ο Θεοδωρής Δρίτσας πως σκοπός του σχεδίου αυτού δεν είναι η δημιουργία μιας νέας μη διαχειρίσιμης κατάστασης στα νησιά και ότι πρόκειται για ένα εντελώς προσωρινό μέτρο. Αυτό, βέβαια, είναι κάτι που θα κριθεί στην πράξη. Διότι αν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν καταφέρει να «συνεφέρει» τους outsider στα Βαλκάνια οι οποίοι έχουν κλείσει τα σύνορα με την υποστήριξη και της Αυστρίας, τότε τα πράγματα δεν αναμένεται να εξελιχθούν καλά.

Ήδη νωρίς το πρωί της Παρασκευής (26/02/2016) το πλοίο «Αριάδνη» αποβίβασε στον Πειραιά επιπλέον 1.473 πρόσφυγες από Μυτιλήνη και Χίο. Αλλά και το πλοίο Blue Star 2 μετέφερε από Ρόδο, Κω και Λέρο ακόμη 279 ανθρώπους που ο τελικός του στόχος είναι να φτάσουν στην Ειδομένη και όχι να παγιδευτούν στη χώρα.

Για σχέδιο «εγκλωβισμού» μιλούν οι νησιώτες!

Στη Λέσβο

Όπως μεταδίδει το lesvosnews: «Η κυβέρνηση Τσίπρα βάζει σε εφαρμογή σχέδιο εγκλωβισμού των μεταναστών στα νησιά του Αιγαίου, για να αποφύγει το κομφούζιο στην Αθήνα και στον Πειραιά, μετά το κλείσιμο των συνόρων από τα Σκόπια».

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ακτοπλοϊκές εταιρείες που εκτελούν τα έκτακτα δρομολόγια για τη μεταφορά μεταναστών από τα Ελληνικά νησιά προς Πειραιά, Θεσσαλονίκη και Καβάλα, ενημερώθηκαν ότι τα πλοία τους θα παραμείνουν δεμένα στα λιμάνια όπου βρίσκονται, μέχρι νεωτέρας.

Την απαγόρευση μεταφοράς μεταναστών θα εφαρμόσουν και στα πλοία που εκτελούν τα τακτικά δρομολόγια από και προς τα νησιά του Αιγαίου.

Την ίδια ώρα, τα καραβάνια των μεταναστών εξακολουθούν να καταφθάνουν καθημερινά στις ακτές των νησιών του Αιγαίου.

Δείτε το βίντεο:

Με τα πόδια για τα σύνορα

Από το πρωί της Πέμπτης (25/02/2016), έχουν ξεκινήσει τα «καραβάνια απελπισμένων». Οι άνθρωποι με τα παιδιά τους παρατούν τα Κέντρα προσωρινής φιλοξενίας όπου έχουν μεταφερθεί και ξεκινάνε για τα σύνορα.

Οι εικόνες που καταγράφονται είναι συγκλονιστικές. Σπαράζει η ανθρώπινη ψυχή με μικρά παιδιά να σέρνουν την πραμάτεια τους στις Εθνικές Οδούς, ακολουθώντας την επικίνδυνη πορεία για τα σύνορα στην Ειδομένη τα οποία έτσι κι αλλιώς είναι κλειστά!
Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι μόλις 150 πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ, πέρασαν το τελευταίο 24ωρο από την ουδέτερη ζωή Ελλάδας - Σκοπίων η οποία παραμένει κλειστή.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των αστυνομικών αρχών, στον καταυλισμό προσωρινής διαμονής στην Ειδομένη βρίσκονται περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι και ακόμη 1300 που έχουν βρει πρόχειρο κατάλυμα στον προαύλιο χώρο βενζινάδικου στο Πολύκαστρο.

Αντιδράσεις στη Χίο

Η Αλήθεια της Χίου υποστηρίζει ότι στο νησί εφαρμόζεται «το πιο κακό σενάριο που προέβλεπε η διαμονή στα Κέντρα καταγραφής να κρατάει έως και 72 ώρες».

Μεταδίδεται από το νησί ότι έχει δοθεί κεντρικά η κατεύθυνση και στη Χίο, οι μετανάστες - πρόσφυγες να κρατούνται στη ΒΙΑΛ όσο περισσότερο γίνεται, με πρόσχημα ότι δεν υπάρχουν εισιτήρια με τα πλοία, στις δε ακτοπλοϊκές εταιρείες δόθηκε η κατεύθυνση - εντολή να κόβουν τα μισά εισιτήρια απ' ότι μέχρι σήμερα, ώστε να κρατούνται στα νησιά οι.... καθυστερήσεις για να απαλυνθεί το πρόβλημα στην Ηπειρωτική Ελλάδα!

Και στη Σάμο

Και σε αυτό το νησί μιλούν για «σχέδιο εγκλωβισμού» με απόφαση του Θοδωρή Δρίτσα

Μεταδίδει η Σαμιακή Γνώμη: «Πριν λίγο η εφημερίδα μας επικοινώνησε με τον Αντιπεριφερειάρχη Σάμου κ. Κατρακάζο και τον ρώτησε για τις τελευταίες εξελίξεις και ο ίδιος λακωνικά απάντησε πως: “...εγώ θα εφαρμόσω τα συμφωνηθέντα! Σε καμία περίπτωση δε θα συμβάλω να γίνει ο τόπος μας αποθήκη ψυχών. Με τον υπουργό είχαμε συμφωνήσει να μένουν εδώ 48 ώρες και να φεύγουν. Άρα πως θα εμποδίσουμε τους πρόσφυγες να πάνε εκεί που θέλουν. Θα εκδίδονται εισιτήρια κανονικά"».

Hot Spot… Πλατεία Βικτωρίας και Πεδίον του Άρεως!

Στην Πλατεία Βικτωρίας τα στρώματα και λίγα μέτρα πιο πέρα άρχισαν να στήνονται οι πρώτοι καταυλισμοί προσφύγων και μεταναστών!

Στο Πεδίον του Άρεως βρίσκουν κατάλυμα οι εγκλωβισμένοι της… Ευρωπαϊκής Ένωσης! Αλλού πού να πάνε; Τα Κέντρα προσωρινής στέγασης προσφύγων και μεταναστών έχουν γεμίσει.

Στο μεταξύ, στην Πλατεία Βικτωρίας η κατάσταση είναι τεταμένη μετά και την απόπειρα αυτοκτονίας από δύο μετανάστες την Πέμπτη (26/02/2016).

platia

Ένταση στον Πειραιά με χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες

Εξαγριωμένοι πρόσφυγες και μετανάστες αυτήν την ώρα στο Λιμάνι του Πειραιά. Φωνάζουν συνθήματα και ζητούν να μεταφερθούν στα σύνορα.

Αυτήν την ώρα κατευθύνονται στον Ηλεκτρικό Σταθμό του Πειραιά με σκοπό να καταλήξουν στον Σταθμό Λαρίσης για να πάρουν το τρένο προς Ειδομένη.

Κάποιοι από τους πρόσφυγες και μετανάστες από το Λιμάνι έχουν ήδη μεταφερθεί στο παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού. Και εκεί, σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει από νωρίς το πρωί της Παρασκευής (26/02/2016) ένταση.

Αυτό το πρωτοφανές ανθρώπινο δράμα που εξελίσσεται κυρίως τα τελευταία εικοσιτετράωρα εκτιμάται από ορισμένους ότι θα έχει άσχημη κατάληξη. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση παίζονται περίεργα παιχνίδια σε βάρος της Ελλάδας. Και η κυβέρνηση φαίνεται ότι είναι το ίδιο «εγκλωβισμένη» σε αυτά, όπως τα χιλιάδες προσφυγόπουλα στους δρόμους της χώρας.

Δείτε συγκλονιστικά στιγμιότυπα από το δραματικό καραβάνι των ανθρώπων που πηγαίνουν στα σύνορα με τα πόδια..

Σχετικές ειδήσεις