ΕΛΛΑΔΑ

Ξεσηκώθηκαν οι πρόσφυγες - Επεισόδια σε Πειραιά, Ειδομένη και Χίο

Ξεσηκώθηκαν οι πρόσφυγες - Επεισόδια σε Πειραιά, Ειδομένη και Χίο

Τεταμένη είναι η ατμόσφαιρα όσον αφορά το προσφυγικό τόσο στο λιμάνι του Πειραιά όσο και στην περιφέρεια.

Εκτός ελέγχου η κατάσταση - Αρνούνται να φύγουν από το λιμάνι - Τα έκαναν γυαλιά-καρφιά στη Χίο και «απέδρασαν» - Στον αέρα η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας

Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση προσπαθεί να διαχειριστεί τους περισσότερους από 50.000 πρόσφυγες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα οι ομάδες προσφύγων και μεταναστών βρίσκονται σε αναταραχή.

Οι συναρμόδιοι φορείς και το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής υπό την πίεση των τοπικών αρχών, επιχειρούν να αποσυμφορήσουν το λιμάνι του Πειραιά και την Ειδομένη την ίδια στιγμή που δημιουργούν κέντρα φιλοξενίας σε ολόκληρη την Ελλάδα. Αυτό εξάλλου συζητήθηκε και στην ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για την πορεία και το σχέδιο δράσης για τη δημιουργία νέων δομών φιλοξενίας, όπου θα μεταφερθούν κατά προτεραιότητα όσοι πρόσφυγες διαμένουν στο λιμάνι του Πειραιά και τον καταυλισμό τα Ειδομένης, αλλά και για την εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας ως προς το σκέλος των επανεισδοχών για τις οποίες η ελληνική κυβέρνηση θέτει ως αδιαπραγμάτευτο κριτήριο την τήρηση της διεθνούς και της ελληνικής νομιμότητας.

Η αποσυμφόρηση του Πειραιά έχει προτεραιότητα προκειμένου να είναι ελύθερο και λειτουργικό πριν ξεκινήσει η κίνηση του Πάσχα. Η διαδικασία αποσυμφόρησης στον Πειραιά θα είναι εντατική και πιεστική, χωρίς αυτό να σημαίνει τη χρήση βίας. Στόχος θα είναι να πειστούν οι άνθρωποι ότι θα πρέπει να μετακινηθούν από τις άτυπες δομές και να εμπιστευθούν την ελληνική Πολιτεία.

Επίσης συζητήθηκε και το ζήτημα των εντάσεων και υπάρχουν σκέψεις ορισμένες από αυτές τις μετακινήσεις (από το λιμάνι του Πειραιά) να γίνουν με βάση την εθνικότητα.

«Καζάνι» ο Πειραιάς

Ένταση επικρατεί στο λιμάνι του Πειραιά τα τελευταία 24ωρα όπου έχουν βρει κατάλυμα περίπου 5.500 πρόσφυγες διαφόρων εθνικοτήτων.

Οι πρώτες συγκρούσεις, κυρίως μεταξύ Αφγανών και Σύρων, ξεκίνησαν το βράδυ της Τετάρτης με πολλούς από τους πρόσφυγες –που ενημερώθηκαν από ομοεθνείς τους- για τις κακές συνθήκες που επικρατούν στους χώρους φιλοξενίας της περιφέρειας να αρνούνται να φύγουν από το λιμάνι.

Ωστόσο μεταφραστές καταβάλουν προσπάθειες από σήμερα το πρωί να τους πείσουν να μετακινηθούν προς τα κέντρα φιλοξενίας αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον.

Διαμαρτυρίες στην Ειδομένη

Αναταραχή επικρατεί και στην Ειδομένη. Οι κάτοικοι της περιοχής έχουν προγραμματίσει για το πρωί του Σαββάτου παράσταση διαμαρτυρίας. Όπως δήλωσε ο δήμαρχος Παιονίας, Χρήστος Γκουντενούδης, η συγκέντρωση θα γίνει στις 11 το πρωί, στη γέφυρα, πριν από το χωριό της Ειδομένης.

2496965

Ο κ. Γκουντενούδης ανέφερε επίσης πως υπάρχει μεγάλη αγανάκτηση από κατοίκους, και κυρίως τους αγρότες της περιοχής που «χάνουν τη δουλειά τους, αφού δεν μπορούν να σπείρουν αυτή την εποχή τα χωράφια τους».

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με σημερινή καταμέτρηση, στην Ειδομένη βρίσκονται 11.318 πρόσφυγες και μετανάστες.

Από την Χίο στον Πειραιά

Στο λιμάνι της Χίου κατέληξαν οι περισσότεροι από 500 μετανάστες και πρόσφυγες που διέφυγαν από το hot spot του νησιού ρίχνοντας τον φράχτη. Πεζή και συνοδεία αστυνομικών, προκειμένου να αποφευχθούν ατυχήματα και παρά τις προτροπές να κατευθυνθούν στο δημοτικό καταυλισμό της Σούδας, κατευθύνθηκαν στο λιμάνι όπου όπως δηλώνουν θα παραμείνουν προκειμένου να επιβιβαστούν στο πλοίο και να αναχωρήσουν για τον Πειραιά.

Ας σημειωθεί ότι στο σύνολο τους -οι περισσότεροι είναι οικογένειες συριακής καταγωγής με πολλά παιδιά- έχουν μπει στην Ελλάδα μετά την 20 Μαρτίου, δηλαδή μετά την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, οπότε και πρέπει να παραμείνουν υπό περιορισμό στο hot spot μέχρι να αποφασισθεί η τύχη τους.

Σύμφωνα με τις διωκτικές αρχές του νησιού η κατάσταση στο λιμάνι της Χίου δεν είναι προβλέψιμη.

Άλλοι 300 πρόσφυγες «απέδρασαν» από το hotspot

Άλλοι 300 περίπου πρόσφυγες και μετανάστες φέρεται πως διέφυγαν πριν από μια ώρα από το χοτ σποτ της Χίου και οδοιπορούν προς το λιμάνι της πόλης προκειμένου να ενωθούν με τους άλλους 500 που διέφυγαν το μεσημέρι και πλέον περιμένουν την άφιξη του πλοίου της γραμμής Μυτιλήνη - Χίος - Πειραιάς για να επιβιβασθούν και να πάνε όπως λένε στον Πειραιά.

Ας σημειωθεί ότι μεγάλος αριθμός προσφύγων κυρίως από τη Συρία έχουν μπει στον χώρο του λιμανιού εκεί όπου δένουν τα πλοία.

Το γεγονός καθιστά πολύ δύσκολη την πρόσδεση του πλοίου «Blue Star 1» της γραμμής προς Πειραιά το οποίο αναμένεται να φτάσει στη Χίο στις 22:30 το βράδυ.

Για άγνωστους επίσης λόγους πριν από λίγο αναχώρησε από το λιμάνι της Μυτιλήνης το ναυλωμένο από το υπουργείο Ναυτιλίας πλοίο «Tera Jet» που βρισκόταν ελλιμενισμένο στο νησί εδώ και πολλές μέρες. Το πλοίο σύμφωνα με πληροφορίες κινείται προς τη Χίο ενώ άγνωστος είναι ο σχεδιασμός για το τι πρόκειται να κάνει εκεί. Στη Χίο το «Tera Jet» αναμένεται να φτάσει περί τις 20:30 το βράδυ.

Μέσω του λιμανιού των Μεστών η ακτοπλοϊκή συγκοινωνία της Χίου λόγω της κατάληψης του λιμανιού της πόλης από πρόσφυγες και μετανάστες

Μέσω του λιμανιού των Μεστών γίνεται η ακτοπλοϊκή συγκοινωνία της Χίου αφού το λιμάνι της πόλης έχει κυριολεκτικά καταληφθεί από πολλές εκατοντάδες μετανάστες και πρόσφυγες που έχουν διαφύγει από το χοτ σποτ.

Ήδη προς το λιμάνι των Μεστών κινείται το πλοίο «Τέρα Τζετ» το οποίο για άγνωστους λόγους κινήθηκε από τη Μυτιλήνη όπου ελλιμενίζονταν επί πολλές μέρες ναυλωμένο όντας για τη μετακίνηση μεταναστών και προσφύγων από το Υπουργείο Ναυτιλίας. Περί τις 11 στο λιμάνι των Μεστών αναμένεται να δέσει και το πλοίο «Μπλου Σταρ 1» το οποίο εκτελεί το τακτικό δρομολόγιο από Μυτιλήνη προς Χίο και Πειραιά.

Οι επιβάτες του δρομολογίου προς Πειραιά έχουν ειδοποιηθεί να βρίσκονται στις 10 στο Δημαρχείο της Χίου προκειμένου να μετακινηθούν προς τα Μεστά απ’ όπου θα επιβιβασθούν. Με λεωφορεία θα μετακινηθούν και προς τη Χίο οι επιβάτες του πλοίου οι οποίοι ταξιδεύουν από τη Μυτιλήνη στη Χίο.

Οι διωκτικές αρχές ελπίζουν πως το λιμάνι της Χίου στη διάρκεια της νύχτας θα εκκενωθεί και οι εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται σε αυτό κουρασμένοι όντας θα κατευθυνθούν στο δημοτικό καταυλισμό της Σούδας, στην τάφρο του κάστρου της Χίου όπως τους έχει προταθεί. Στον καταυλισμό της Σούδας υπάρχουν όλες εκείνες οι απαραίτητες υποδομές ώστε να διαμείνουν εκεί με ασφάλεια οι πρόσφυγες και οι μετανάστες.

Μαχαιρώματα και άγριο ξύλο στο hotspot της Χίου

Ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί είναι το κέντρο κράτησης της ΒΙ.ΑΛ. στο Χαλκειός, αφού οι συγκρούσεις μεταξύ διαφόρων ομάδων είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο.

Η συνύπαρξη μεταναστών διαφόρων εθνικοτήτων για μεγάλο χρονικό διάστημα φαίνεται ότι δημιουργεί σημαντικό πρόβλημα, αφού για μία ακόμη φορά Αφγανοί και Σύριοι συνεπλάκησαν άγρια μεταξύ τους, με αποτέλεσμα το hotspot τα ξημερώματα της Παρασκευής να θυμίζει πεδίο μάχης.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το politischios.gr μεμονωμένες ομάδες για άγνωστο λόγο μέχρι στιγμής λόγο ήρθαν σε αντιπαράθεση το βράδυ της Παρασκευής με αποτέλεσμα τρία άτομα να μαχαιρωθούν και να μεταφερθούν στο Νοσοκομείο, ενώ πολλοί τραυματίστηκαν σοβαρά σε κεφάλι και πόδια. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων οι εμπλεκόμενοι έσπασαν ότι βρήκαν μπροστά τους.

Η Αστυνομία προσπαθώντας να εκτονώσει την κατάσταση και προκειμένου να αποφευχθούν επιπλέον τραυματισμοί, επιχείρησε να εισέλθει στο χώρο του πρώην εργοστασίου της ΒΙ.ΑΛ. με τη χρήση χειροβομβίδων κρότου - λάμψης.

Σχετικές ειδήσεις