ΕΛΛΑΔΑ

ΕΕΑΑ: Αύξηση στην ανακύκλωση με «πρωταγωνιστή» τον Μπλε Κάδο

ΕΕΑΑ: Αύξηση στην ανακύκλωση με «πρωταγωνιστή» τον Μπλε Κάδο

Σημαντικά είναι τα ετήσια αποτελέσματα για το 2015, που είδαν το φως της δημοσιότητας πρόσφατα, όσον αφορά στην ανακύκλωση συσκευασιών, καθώς ανακυκλώθηκαν περισσότεροι από 488.000 τόνοι υλικών συσκευασίας και χαρτιού εντύπων, ενώ ταυτόχρονα παρατηρήθηκε αύξηση της τάξης του 10% στην ανακύκλωση, για πρώτη φορά μετά το 2009.

Της Σοφίας Μαυραντζά

Αξίζει να σημειωθεί πως τα έργα Ανακύκλωσης της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) εξυπηρετούν σχεδόν το 92% του πληθυσμού της χώρας, μέσα από τη συνεργασία με 296 ΟΤΑ, στους οποίους έχουν παραχωρηθεί 474 ειδικά οχήματα συλλογής, ενώ περίπου 140.000 μπλε κάδοι είναι τοποθετημένοι στις γειτονιές των δήμων. Την ίδια στιγμή, 32 Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών λειτουργούν στο πλαίσιο των έργων μπλε κάδων, καλύπτοντας τόσο την ηπειρωτική Ελλάδα όσο και τις νησιωτικές περιοχές.

Εξαιρετικά θετικό είναι το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της ΕΕΑΑ στην επίτευξη των εθνικών στόχων, οι οποίοι σύμφωνα με τα στοιχεία του 2015 καλύπτονται τόσο στο σύνολο της ανακύκλωσης συσκευασιών όσο και στα επιμέρους υλικά (με την εξαίρεση του γυαλιού για το οποίο αναπτύσσονται εκτεταμένες δράσεις και έχουν υποβληθεί συγκεκριμένες προτάσεις στην πολιτεία με σκοπό την προώθηση της χωριστής συλλογής, ανάκτησης και ανακύκλωσής του). Σε αυτό το πλαίσιο είναι πολύ σημαντική η πρόοδος που σημειώνεται στην ανάπτυξη του Μπλε Κώδωνα, που αφορά αποκλειστικά στην ανακύκλωση γυάλινης συσκευασίας, , με την εξυπηρέτηση κυρίως σημείων και περιοχών με επαγγελματικές δραστηριότητες όπου καταναλώνονται προϊόντα σε γυάλινη συσκευασία. Συγκεκριμένα, 3.700 κώδωνες είναι τοποθετημένοι στον δημόσιο χώρο, σε συνεργασία με 160 δήμους, εξυπηρετώντας περίπου 11.500 επιχειρήσεις ενώ 1.600 κώδωνες βρίσκονται σε ιδιωτικούς χώρους επιχειρήσεων του κλάδου εστίασης – διασκέδασης. Μέσω του Μπλε Κώδωνα επιχειρείται μια αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ της ΕΕΑΑ, των ΟΤΑ και των επαγγελματιών, η οποία ενισχύει την υπεύθυνη περιβαλλοντικά και κοινωνικά λειτουργία της κάθε επιχείρησης ενώ παράλληλα συλλέγεται υλικό που συμβάλει στην επίτευξη των εθνικών στόχων για τη γυάλινη συσκευασία.

nb2

Ο Μπλε Κάδος είναι αναγνωρίσιμος και συνώνυμος με την ανακύκλωση των συσκευασιών, έχοντας κερδίσει την αποδοχή των πολιτών ως ο επίσημος τρόπος ανακύκλωσης συσκευασιών στην χώρα μας. Στόχος της ΕΕΑΑ είναι η βέλτιστη αξιοποίηση των πόρων που διατίθενται για την ανακύκλωση των αποβλήτων συσκευασίας και εισφέρονται αποκλειστικά από τις συμβεβλημένες επιχειρήσεις.

Η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ), που μετρά περισσότερα από 13 χρόνια λειτουργίας, είναι μια πρωτοβουλία επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή συσκευασιών και την εμπορία συσκευασμένων προϊόντων, με στόχο να ανταποκριθούν πιο αποτελεσματικά στη νομική τους υποχρέωση για την αυτοδιαχείριση των πόρων τους και την ανακύκλωση των αποβλήτων συσκευασίας των προϊόντων τους, στο πλαίσιο των εθνικών και κοινοτικών στόχων. Σήμερα, οι συμβεβλημένες με το Σύστημα επιχειρήσεις είναι 1870 γεγονός που αποδεικνύει την υποστήριξη της ανακύκλωσης συσκευασιών από την επιχειρηματική κοινότητα της χώρας μας καθώς και την εμπιστοσύνη της στο έργο της ΕΕΑΑ. Η ΕΕΑΑ δεν έχει κερδοσκοπική λειτουργία, λειτουργεί χάριν του δημοσίου συμφέροντος και προς την επίτευξη δημόσιου σκοπού και ως εκ τούτου η μετοχή της δεν διανέμει μέρισμα στους μετόχους. Το 35% των μετοχών της το κατέχει η ΚΕΔΕ, η οποία συμμετέχει με τρία (3) στα εννέα (9) Μέλη στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΕΑΑ.

«Με την πολύτιμη συνδρομή των ΟΤΑ, των επιχειρήσεων και των πολιτών εργαζόμαστε μεθοδικά προκειμένου να προωθήσουμε την ανακύκλωση συσκευασιών στην Ελλάδα, και να επιτύχουμε ακόμα περισσότερη ανακύκλωση την επόμενη χρονιά εξυπηρετώντας παράλληλα την εκτροπή όλο και μεγαλύτερων πιστοτήτων από την ανεξέλεγκτη διάθεση ή την ταφή τους σε ΧΥΤΑ» σημειώνει ο Γενικός Διευθυντής της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, κ. Γιάννης Ραζής, θέτοντας ακόμη υψηλότερους στόχους για τη χρονιά που διανύουμε.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ΕΕΑΑ μπορείτε να βρείτε στη διεύθυνση www.herrco.gr.