ΕΛΛΑΔΑ

Colpo grosso: Παρακάμπτουν με βουλγαρικά POS capital controls και Εφορία!

Colpo grosso: Παρακάμπτουν με βουλγαρικά POS capital controls και Εφορία!

Πονοκέφαλο στο υπουργείο Οικονομικών προκαλεί το colpo grosso πολλών ελληνικών επιχειρήσεων που παρακάμπτουν τα capital controls και αποφεύγουν τη φορολόγηση με «παραθυράκι» τα POS (τερματικά αποδοχής πιστωτικών και χρεωστικών καρτών) από τη Βουλγαρία ή άλλες χώρες των Βαλκανίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΩΣ ΣΤΗΝΕΤΑΙ Η ΑΠΑΤΗ

Το σύστημα που χρησιμοποιείται για τη φοροδιαφυγή και την παράκαμψη των capital controls έχει εντοπιστεί τόσο από την Αθήνα, όσο και από τις Βρυξέλλες και την Φρανκφούρτη.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής οι διαρροές κεφαλαίων φαίνεται ότι δεν μπορούν να ελεγχθούν με διασταύρωση στοιχείων και έτσι χάνονται έσοδα που θα έπρεπε να εισπράττει το Δημόσιο μέσω της φορολόγησης του κύκλου συναλλαγών επιχειρήσεων.

Παράλληλα, διακινείται χρήμα που σε διαφορετική περίπτωση (εφόσον δηλαδή δεν παρακάμπτονταν τα capital controls) θα ήταν υποχρεωμένο να επιστρέψει στο τραπεζικό σύστημα.

Πώς στήνεται η απάτη

Οι εν λόγω επιχειρηματίες προμηθεύονται ασύρματα τερματικά αποδοχής καρτών από βαλκανικές χώρες (κυρίως Βουλγαρία) ή και από την Ελλάδα, ωστόσο τα συνδέουν με τραπεζικούς λογαριασμούς σε άλλες χώρες (π.χ. Μάλτα).

Έτσι, μέσα σε δευτερόλεπτα από την είσπραξη της πληρωμής του πελάτη μέσω του ασύρματου POS, τα χρήματα μεταφέρονται στο λογαριασμό της επιχείρησης εκτός Ελλάδος, ενώ ο επιχειρηματίας μπορεί να εκταμιεύσει αμέσως τα χρήματά του!

Μπορεί, επίσης, να μεταφέρει τα χρήματα από το λογαριασμό του σε οποιοδήποτε τραπεζικό λογαριασμό παγκοσμίως, όπως και να αποδέχεται εμβάσματα στο λογαριασμό του από τρίτους!

Έτσι, η επιχείρηση δεν υπόκειται σε κανέναν περιορισμό για την κίνηση κεφαλαίων, εμφανίζει μέρος ή ακόμη και ολόκληρο το τζίρο της στο εξωτερικό, αποφεύγοντας να φορολογηθεί στην Ελλάδα!

Σχετικές ειδήσεις