ΕΛΛΑΔΑ

Σημαδεύουν τα στριφτά του… λαού, πετυχαίνουν… αύξηση λαθρεμπορίου

Σημαδεύουν τα στριφτά του… λαού,  πετυχαίνουν… αύξηση λαθρεμπορίου

Λαθραία 2 στα 10 τσιγάρα

Στους πωλητές λαθραίων τσιγάρων στέλνει τον καταναλωτή στριφτών τσιγάρων το «πακέτο» έμμεσων φόρων που έρχεται να προσθέσει νέο «χαράτσι» στην τιμή της σακούλας του λεπτοκομμένου καπνού.

Η νόμιμη αγορά φαίνεται να μην αντέχει ούτε ένα cent αύξησης στον φόρο που ειδικά στα στριφτά τσιγάρα αντιστοιχεί στο ποσοστό – “ρεκόρ”- για φορολόγηση στην Ευρώπη - της τάξεως του 87% με το υπόλοιπο 13% να καλείται να μοιραστεί η καπνοπαραγωγή, το χονδρεμπόριο και τα σημεία πώλησης (περίπτερο, καταστήματα ψιλικών). Το παρακάτω γράφημα καταδεικνύει περίτρανα ότι τόσο η αγορά καπνού για στριφτά, όσο και η λιανική αλλά και ο καταναλωτής δεν αντέχουν νέο φόρο σε μια κατηγορία προϊόντων που ήδη συνεισφέρει το 1% στα δημόσια έσοδα (700 εκατ. ευρώ ετησίως). Αν όπως διαρρέεται από κυβερνητικούς κύκλους, η τιμή της σακούλας του λεπτοκομμένου καπνού (με μίνιμουμ ποσότητα τα 30 γρ.) αγγίξει τα 9-10 ευρώ και με τα παρελκόμενα (φίλτρα, χαρτάκια) τα ξεπεράσει, είναι προφανές ότι ο καταναλωτής, είτε θα αγοράζει σπανιότερα το προϊόν είτε θα στραφεί στα λαθραία ή τον επίσης παράνομο χύμα καπνό. Οπότε θα κάνουν με μαθηματική ακρίβεια …«φτερά» τα προσδοκώμενα έσοδα από τον νέο φόρο σε ένα ήδη υπερ-φορολογημένο προϊόν.

Μια γρήγορα ματιά στο infographic που δημιούργησε το Newsbomb καταδεικνύει του λόγου το αληθές: Η Ελλάδα είναι η Νο.1 χώρα της Ευρώπης όπου ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης είναι σημαντικά και αδικαιολόγητα αυξημένος στον καπνό για στριφτά έναντι των τσιγάρων.

Το χρονικό διάστημα μεταξύ 2010 και 2015 η αγορά των καπνικών ήρθε αντιμέτωπη με αλλεπάλληλες και αιφνιδιαστικές αυξήσεις της φορολογίας. Οι αυξήσεις αυτές, 7 στο σύνολό τους, έφεραν τα αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

Συγκεκριμένα, οδήγησαν σε:

1) Συρρίκνωση της νόμιμης αγοράς - η αξία της οποίας μειώθηκε κατά 50%

2) Περισσότερα από 10.000 σημεία πώλησης έχουν κλείσει από το 2010

3) Ραγδαία αύξηση του παράνομου εμπορίου καπνικών

  • το 2015, τα παράνομα τσιγάρα έφτασαν το 22%, έναντι μόλις 3% το 2009. Διαφυγόντα έσοδα 2014 από το λαθρεμπόριο καπνικών: 740εκατ.ευρώ
  • από το 2013 εκτινάχθηκε το παράνομο εμπόριο χύμα καπνού που εκτιμάται σήμερα σε 500 τόνους ετησίως
  • τα "παράνομα λευκά" – τα τσιγάρα τα οποία κατασκευάζονται για να διατίθενται μόνο δια της λαθραίας οδού, αποτελούν σήμερα την ταχύτερα αναπτυσσόμενη κατηγορία παράνομων τσιγάρων αγγίζοντας το 57%.

Η Μέση Λιανική Τιμή στα τσιγάρα αυξήθηκε κατά 37% και ο φόρος κατά 52% ενώ στον Λεπτοκομμένο καπνό (στριφτά), η Μέση Λιανική Τιμή έχει αυξηθεί κατά 88% με τον μέσο φόρο να έχει εκτοξευθεί κατά 117%!!!

Παράλληλα ο ελάχιστος φόρος του καπνού είναι κατά 33% μεγαλύτερος σε σχέση με αυτόν των Τσιγάρων, ενώ μόνο το 2012 ο φόρος στα στριφτά αυξήθηκε μονομιάς κατά 29%.

Το 2015 είναι η πρώτη χρονιά που η αγορά καπνού και τα αντίστοιχα δημόσια έσοδα δείχνουν σημάδια σταθεροποίησης. Και αυτό θα χαθεί στη σκόνη των νέων φόρων…

1 strifto

Σχετικές ειδήσεις