ΕΛΛΑΔΑ

Εκκένωση Ειδομένης: Έφυγαν περισσότεροι από 2.000 πρόσφυγες κι έπεται συνέχεια

Εκκένωση Ειδομένης: Έφυγαν περισσότεροι από 2.000 πρόσφυγες κι έπεται συνέχεια

Δεύτερη ημέρα σήμερα της αστυνομικής επιχείρησης εκκένωσης του πρόχειρου καταυλισμού τηςΕιδομένης, μετά την μετακίνηση 2.031 προσφύγων και μεταναστών χθες, προς δομές φιλοξενίας σε περιοχές της Θεσσαλονίκης και κοντινών νομών.

ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΥΛΗΣΕ Η ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ - ΜΕ 42 ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ ΜΕΤΑΦΕΡΘΗΚΑΝ ΣΕ ΔΟΜΕΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ

Η επιχείρηση, για την οποία η αστυνομία ξεκαθάριζε από την αρχή, ότι δεν θα έχει το χαρακτήρα «σκούπας», κύλησε ομαλά. Ξεκίνησε νωρίς το πρωί της Τρίτης (24/05), και ολοκληρώθηκε γύρω στις οκτώ το βράδυ.

eidomeni5

Στο χρονικό αυτό διάστημα, γέμισαν 42 πούλμαν με 2.031 αλλοδαπούς, οι οποίοι μετέφεραν σε οργανωμένες δομές φιλοξενίας τόσο στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης και όμορων νομών.

eidomeni6

Σύμφωνα με την αστυνομία, πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν σε ενοικιασμένους χώρους σε πρώην βυρσοδεψείο στη Σίνδο, σε χώρο πρώην εταιρείας logistics απέναντι από το βιολογικό καθαρισμό της Σίνδου και στο κτήμα Αλεξιάδη στο Δερβένι.

eidomeni7

Πρόσφυγες και μετανάστες έχουν, επίσης, μεταφερθεί στη δομή που ανακατασκευάστηκε στο Βαγιοχώρι αλλά και στους χώρους φιλοξενίας που λειτουργούν ήδη στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης, την Πέτρα Ολύμπου και τη Νέα Καβάλα Κιλκίς.

Στόχος της επιχείρησης είναι να αδειάσει τελείως ο άτυπος καταυλισμός της Ειδομένης, κάτι που εκτιμάται ότι θα πάρει μέρες. Στην περιοχή ήταν εγκλωβισμένοι τον τελευταίο καιρό περίπου 8.500 πρόσφυγες και μετανάστες.

eidomeni9

Σύμφωνα με την Αστυνομία, η επιχείρηση εκκένωσης εξελίσσεται μέχρι στιγμής χωρίς προβλήματα και σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό. Οι εντολές που δόθηκαν από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. προς τους αστυνομικούς είναι να υπάρξει απόλυτος σεβασμός στον ανθρώπινο παράγοντα.

eidomeni3

Από τη Δευτέρα είχαν αρχίσει να καταφθάνουν στην Ειδομένη αστυνομικοί απ' όλη την Ελλάδα και να εφαρμόζονται μέτρα ασφαλείας και τάξης, ενώ μόλις άρχισε να πέφτει το σκοτάδι είχε ζητηθεί από δημοσιογράφους και αλληλέγγυους να απομακρυνθούν από τον καταυλισμό, κάτι που εισακούστηκε.

eidomeni2

Στις μία - δύο περιπτώσεις ατόμων που επιχείρησαν να παραμείνουν στον καταυλισμό, η κατάσταση αντιμετωπίστηκε με ψυχραιμία καθώς αυτοί εντοπίστηκαν και απομακρύνθηκαν εκτός της περιοχής που χαρακτηρίστηκε ως αποκλεισμένη ζώνη.

Καθ' όλη τη διάρκεια της επιχείρησης πετούσε πάνω από την περιοχή ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ.

eidomeni4

Δείτε βίντεο από το ελικόπτερο της αστυνομίας

Όπως έγινε γνωστό, η διαδικασία απομάκρυνσης ξεκίνησε από τις σκηνές που ήταν διάσπαρτες σε χωράφια του άτυπου καταυλισμού, προς την πλευρά του οικισμού της Ειδομένης, ενώ σταδιακά θα εξελιχθεί με κατεύθυνση τις σιδηροδρομικές γραμμές. Υπήρξε μέριμνα ώστε να γίνει διαχωρισμός ανάλογα με τις εθνικότητες των μετακινούμενων αλλοδαπών.

Αντιδράσεις δεν εκδηλώθηκαν και οι περισσότεροι φάνηκαν να είναι ενήμεροι για την επιχείρηση. Αφού ετοίμασαν τα πράγματά τους, επιβιβάστηκαν σε κάποια από τα λεωφορεία που τους περίμεναν και αναχώρησαν προς τις οργανωμένες δομές, αφήνοντας πίσω τον καταυλισμό της Ειδομένης, όπου πολλοί εξ αυτών παρέμεναν έως και τρεις μήνες, από τότε δηλαδή που έκλεισαν τα βόρεια σύνορα και σταμάτησε το ταξίδι τους για τη Βόρεια Ευρώπη.

Η ανακοίνωση του υπουργείου για την επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. στην Ειδομένη

Συνολικά 2.031 πρόσφυγες και μετανάστες αποχώρησαν σήμερα από την Ειδομένη, την πρώτη μέρα της επιχείρησης της Ελληνικής Αστυνομίας στον προσφυγικό καταυλισμό.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, η επιχείρηση ολοκληρώθηκε με απόλυτη ομαλότητα και «από το πρωί 2.031 άτομα και συγκεκριμένα 662 Σύροι, 1.273 Κούρδοι και 96 Γιαζίντι μετακινήθηκαν με 42 λεωφορεία σε οργανωμένες δομές φιλοξενίας».

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση «η επιχείρηση εξελίχθηκε σύμφωνα με το σχεδιασμό και η δεύτερη φάση θα ξεκινήσει την Τετάρτη το πρωί».

Σχετικές ειδήσεις