ΕΛΛΑΔΑ

Έτσι πρέπει να είναι το βιογραφικό σας για να βρείτε δουλειά

Έτσι πρέπει να είναι το βιογραφικό σας για να βρείτε δουλειά

Ένα σωστά δομημένο βιογραφικό είναι το κλειδί της επιτυχίας για την κατάκτηση της πολυπόθητης θέσης εργασίας.

Το μυστικό λοιπόν στην επιτυχή αναζήτηση μιας εργασίας έγκειται στο περιεχόμενο και την εμφάνιση που έχει το βιογραφικό σας, έτσι ώστε να «ψαρέψει» τον εκάστοτε εργοδότη για να σας προσλάβει. Θα δούμε 6 πολύ σημαντικές συμβουλές που θα βοηθήσουν στην βελτίωση του βιογραφικού σου, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του 2016.

1. «Ενισχύστε» τις πληροφορίες επικοινωνίας σου.

Πολύ απλά βοηθήστε τους εργοδότες να μην χάσουν πολύτιμο χρόνο με το βιογραφικό σας. Τοποθετήστε όλα τα απαραίτητα links που θα οδηγήσουν τον εργοδότη στον σωστό δρόμο χωρίς να χρειαστεί να ψάξει. Για παράδειγμα, προσθέστε συνδέσμους «hyperlinks» στην διεύθυνση του e-mail σας και μην ξεχάσετε να εντάξετε όλους τους λογαριασμούς σας στα social media και του εργασιακού, «LinkedIn».

2. Κάντε τη σελίδα σας εντυπωσιακή.

Η εμφάνιση του βιογραφικού ίσως να χαρίζει και το 50% της επιτυχίας του. Ξέρουμε πως η καλή εντύπωση έρχεται με την πρωτοτυπία. Ανάλογα βέβαια για ποια θέση απευθύνεται ένας υποψήφιος, το βιογραφικό του πρέπει να έχει και μια ανάλογη εικόνα. Εάν για παράδειγμα χρησιμοποιήσετε έντονο χρώμα για μια γραμματοσειρά, το βιογραφικό σας γίνεται αμέσως μοναδικό. Ένας καλλιτέχνης έχει μεγαλύτερη ελευθερία στο «στόλισμα» του βιογραφικού του, ενώ ο υποψήφιος που θέλει να το κρατήσει «σοβαρό» μπορεί απλώς να τονίσει κάποιες επικεφαλίδες με μπλε χρώμα, αφήνοντας το υπόλοιπο περιεχόμενο στο επαγγελματικό μαύρο χρώμα.
3. Ξεχάστε την «προσωπική δήλωση»...

Στην πραγματικότητα οι υπεύθυνοι των προσλήψεων δεν ενδιαφέρονται για τις δικές σας ανησυχίες και για το τι ζητάτε εσείς από μια δουλειά αλλά επικεντρώνονται στο τι αναζητούν αυτοί.
...και ξεκινήστε με μια σύνοψη.

Για να τραβήξετε την προσοχή των “job seekers” ξεκινήστε το βιογραφικό σας σημείωμα με μια μικρή σύνοψη, συμπεριλαμβάνοντας την επαγγελματική σας εμπειρία, τις σπουδές και τα κατορθώματα της καριέρας σας. Μην βάλετε στην παράγραφο αυτή τον τίτλο “σύνοψη” απλώς διαφοροποιήστε το με κάποιο τρόπο από το υπόλοιπο περιεχόμενο.

4. Καθοδήγησε το μάτι του αναγνώστη.

Το Internet έχει αλλάξει δραστικά και την αναγνωστική μας συμπεριφορά. Πλέον οι περισσότεροι άνθρωποι δεν διαβάζουν από πάνω μέχρι κάτω μια σελίδα αλλά διακεκομμένα όποια παράγραφο θέλουν. Γι’ αυτό το λόγο μπορείτε να τονίσετε με έντονη γραφή τα επιτεύγματα σας έτσι ώστε να είστε σίγουροι πως θα γίνουν αντιληπτά από εκείνους που διαβάζουν το βιογραφικό σας.

5. “Νικήστε” τα ρομπότ.

Οι περισσότερες εταιρείες χρησιμοποιούν κάποιο λογισμικό για να “ξεκαθαρίσουν” την στοίβα με τα βιογραφικά των υποψηφίων. Για τον λόγο αυτό το βιογραφικό σας πρέπει να έχει κάτι διαφορετικό έτσι ώστε να περάσει τον “έλεγχο”.

6. Ξεχάστε την λίστα των “δεξιοτήτων” σας.

Είπαμε πως η μοναδικότητα του κάθε βιογραφικού είναι και αυτό που κάνει την διαφορά. Οι υπεύθυνοι “job seekers” βαριούνται τις πολλές λίστες με όλα σας τα “χαρίσματα”, για τον λόγο αυτό συμπεριλάβετε όλες σας τις ικανότητες στην εργασιακή εμπειρία, αποφεύγοντας την καταγραφή τους σε μια ακόμη λίστα. Βέβαια υπάρχει και η εξαίρεση εάν η δουλειά για την οποία κάνετε αίτηση έχει να κάνει με ειδικές δεξιότητες, όπως αυτές ενός τεχνικού ηλεκτρονικών υπολογιστών.

7. Μην εμμένετε στον κανόνα του “μια σελίδα” σωστού βιογραφικού.

Ο κανόνας αυτός αν και μπορεί να ισχύει στην περίπτωση ενός πρόσφατου απόφοιτου με μια μικρή εμπειρία, όμως στην περίπτωση ενός ατόμου με 30 χρόνια εμπειρίας αυτός ο κανόνας καταρρίπτεται. Το βιογραφικό πρέπει να έχει έκταση τέτοια ώστε να επιτευχθεί η καταγραφή της αξίας του υποψηφίου. Εάν παρόλα αυτά θέλετε να κερδίσετε χώρο χρησιμοποιήστε τελείες, παύλες και ενεργητικά ρήματα όπως και γνωστά ακρώνυμα.

Πηγή: time.com

Σχετικές ειδήσεις