ΕΛΛΑΔΑ

Πραξικόπημα Τουρκία: Τουρκικό στρατιωτικό ελικόπτερο προσγειώθηκε στην Αλεξανδρούπολη

Πραξικόπημα Τουρκία: Τουρκικό στρατιωτικό ελικόπτερο προσγειώθηκε στην Αλεξανδρούπολη

Διαστάσεις θρίλερ παίρνει η υπόθεση του τουρκικού ελικοπτέρου που προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης με πρόσχημα μια μηχανική βλάβη.

Σε εξέλιξη βρίσκεται ένα απίστευτο διπλωματικό θρίλερ στην Αλεξανδρούπολη μετά την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Τουρκία.

Τουρκικό στρατιωτικό ελικόπτερο με οκτώ άτομα ζήτησε και έλαβε άδεια για έκτακτη προσγείωση στο αεροδρόμιο Δημόκριτος της Αλεξανδρούπολης.

Πρόκειται για ελικόπτερο Black Hawk της τουρκικής αστυνομίας και έφτασε στη χώρα χωρίς σχέδιο πτήσης.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες εξέπεμψε σήμα κινδύνου - για μηχανική βλάβη - στις 11:45 το πρωί και προσγειώθηκε στην Αλεξανδρούπολη στις 11:51.

Δύο ελληνικά F16 πέταξαν αμέσως για να το συνοδεύσουν όταν αυτό μπήκε στο FIR Αθηνών.

Πολιτικό άσυλο ζήτησαν από την Ελλάδα τα οκτώ μέλη του πληρώματος του τουρκικού στρατιωτικού ελικοπτέρου.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΠΕ - ΜΠΕ στην Αλεξανδρούπολη, Λαμπρινή Παπαδημητρίου, τα μέλη του πληρώματος οδηγήθηκαν στην Αστυνομική Διεύθυνση Αλεξανδρούπολης, καθώς συνελήφθησαν.

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες του e-evros.gr οι επιβάτες του ελικοπτέρου είναι 2 ταγματάρχες, 1 λοχαγός και 5 οπλίτες οι οποίοι ήρθαν από την Κωνσταντινούπολη και ζητούν πολιτικό άσυλο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι επτά ένστολοι είχαν ξηλώσει τα διακριτικά τους ώστε να μην φαίνεται ο βαθμός τους. Πριν από λίγο είπαν στους Έλληνες αξιωματικούς ότι είναι μεσαία και κατώτερα στελέχη της αεροπορίας στρατού και παραδέχθηκαν ότι χθες είχαν πάρει μέρος στην απόπειρα πραξικοπήματος.

Την έκδοση των πραξικοπηματιών ζητά η Άγκυρα

HFHFHF

Την έκδοση των οκτώ στρατιωτικών που κατέφυγαν στην Ελλάδα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος απαιτεί ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Αναντολού.

Η ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ

«Αναφορικά με το περιστατικό προσγείωσης τουρκικού στρατιωτικού ελικοπτέρου τύπου Black Hawk στο αεροδρόμιο Αλεξανδρουπόλεως στις 11:51 της 16/7, σας γνωρίζεται ότι προγραμματίζεται η άμεση επιστροφή του στην Τουρκία και η εξέταση από τις αρμόδιες αρχές αιτημάτων ασύλου των επιβαινόντων σε αυτό»,επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Εκπροσώπου Τύπου του ΓΕΕΘΑ.

Η ανακοίνωση της κυβερνητικής εκπροσώπου

Σε δήλωση σχετικά με την προσγείωση τουρκικού ελικοπτέρου στην Αλεξανδρούπολη, προχώρησε το μεσημέρι του Σαββάτου (16/07), η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

Αναλυτικά, η κ. Γεροβασίλη αναφέρει στη δήλωσή της τα εξής:

«Σήμερα το πρωί, στρατιωτικό τουρκικό ελικόπτερο, εξέπεμψε σήμα κινδύνου εισερχόμενο στον ελληνικό εναέριο χώρο και ζήτησε την άδεια αναγκαστικής προσγείωσης.

Το ΓΕΕΘΑ αμέσως επικοινώνησε με την πολιτική ηγεσία και ο Υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Δόθηκε εντολή δύο μαχητικά αεροσκάφη να συνοδέψουν το ελικόπτερο μέχρι την ασφαλή προσγείωσή του στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης.

Εκεί η Ελληνική Αστυνομία συνέλαβε τους 8 επιβαίνοντες στο στρατιωτικό ελικόπτερο, οι οποίοι δήλωσαν ότι θα ζητήσουν πολιτικό άσυλο.

Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει επικοινωνήσει με τις τουρκικές Αρχές, προκειμένου να διεκπεραιωθεί το συντομότερο δυνατόν η επιστροφή του στρατιωτικού ελικοπτέρου στις τουρκικές Αρχές.

Σε ό,τι αφορά τους οκτώ συλληφθέντες θα τηρηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες από το Διεθνές Δίκαιο, ωστόσο λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη ότι οι συλληφθέντες, στη χώρα τους κατηγορούνται για παραβίαση της συνταγματικής νομιμότητας και απόπειρα κατάλυσης της Δημοκρατίας».

Φωτογραφία: e-evros.gr

Σχετικές ειδήσεις