ΕΛΛΑΔΑ

Trip2Athens: Ο ψηφιακός τουριστικός οδηγός για την Αττική

Trip2Athens: Ο ψηφιακός τουριστικός οδηγός για την Αττική

Μία πλατφόρμα που έχει ως στόχο να αποτελέσει τον επίσημο ψηφιακό τουριστικό οδηγό της Αθήνας και της Αττικής δημιούργησαν το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΞΕΕ) και ο Δήμος Αθηναίων.

Του Δημήτρη Μαλλά

Μία πλατφόρμα που έχει ως στόχο να αποτελέσει τον επίσημο ψηφιακό τουριστικό οδηγό της Αθήνας και της Αττικής δημιούργησαν το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΞΕΕ) και ο Δήμος Αθηναίων. Πρόκειται για το Trip2Athens, το οποίο είναι προσβάσιμο τόσο μέσω Web στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.trip2athens.com όσο και ως app για smartphones, όντας μάλιστα διαθέσιμη και για τις 3 δημοφιλείς πλατφόρμες (Android, iOS, Windows).

Η πλατφόρμα λειτουργεί σε 7 γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά, γερμανικά, γαλλικά, ισπανικά, ρωσικά και κινέζικα), ενώ προσφέρει μία πληθώρα δυνατοτήτων στον επισκέπτη όπως:

- να αναζητήσει πληροφορίες μετάβασης προς/από την Αθήνα
- να αναζητήσει και να κλείσει ξενοδοχείο στην Αθήνα και την Αττική
- να αναζητήσει πληροφορίες μετακίνησης εντός του προορισμού (ΜΜΜ)
- να αναζητήσει, εντοπίσει και πληροφορηθεί για τα αξιοθέατα, τις δραστηριότητες, το φαγητό, τη διασκέδαση, τις αγορές κ.α. Ο επισκέπτης μπορεί να αναζητήσει σημεία ενδιαφέροντος (πχ αρχαιολογικά αξιοθέατα, μουσεία, μνημεία, πάρκα, παραλίες κλπ) οργανώνοντας την περιήγησή του. Για κάθε σημείο, έχει τη δυνατότητα να δει πλήρη περιγραφή για το αξιοθέατο, πλούσιο φωτογραφικό υλικό και διαδραστικό χάρτη.
- Ο επισκέπτης μπορεί να αναζητήσει πληροφορίες και να ενημερωθεί για τα δεκάδες γεγονότα πολιτιστικού ενδιαφέροντος που λαμβάνουν χώρα στην Αθήνα. Καθώς η υπηρεσία είναι σε πραγματικό χρόνο και ανανεώνεται συνεχώς, αποτελεί ένα μεγάλο πλεονέκτημα του trip2athens σε σχέση με τους παραδοσιακούς οδηγούς πόλης.
- να διαμορφώσει την ατομική του περιήγηση με βάση τα καταχωρημένα σημεία ενδιαφέροντος όπως αξιοθέατα, επιχειρήσεις, δραστηριότητες κ.α. Ο επισκέπτης μπορεί μέσα από την εφαρμογή να δει επιλεγμένες διαδρομές (πχ «βόλτα στο κέντρο, «Αθηναϊκή Ριβιέρα», «περιήγηση Ανατολικής Αττικής»), να οργανώσει το ταξίδι του και να δημιουργήσει το δικό του ημερολόγιο ταξιδιού το οποίο έχει τη δυνατότητα να συγχρονίσει με τη mobile εφαρμογή.
- Τα apps για κινητά έχουν όλες τις πληροφορίες offline, ενώ η εφαρμογή μπορεί να βοηθήσει τον χρήστη να συγχρονίσει το δικό του ηλεκτρονικό σημειωματάριο ταξιδιού, αλλά και να εξαργυρώσει εκπτωτικά κουπόνια μέσω QR Code σε συμμετέχουσες επιχειρήσεις.

- να εξάγει το ατομικό πρόγραμμα περιήγησης για offline χρήση σε κινητές συσκευές (tablet/smart phone) ή να το μοιραστεί με άλλους επισκέπτες.

Στόχος της πλατφόρμας, όπως επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια της σχετικής παρουσίασης, είναι να γίνει το κεντρικό σημείο προβολής και προώθησης όλων των τουριστικών δραστηριοτήτων της Αττικής, αλλά και να προσφέρει μία βελτιωμένη εμπειρία στους επισκέπτες της πρωτεύουσας. Γι' αυτό και κρίνεται απαραίτητο να συμμετέχουν σε αυτήν όσο το δυνατόν περισσότερες από τις τουριστικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Αττική. Αυτή τη στιγμή, συμμετέχουν περίπου 2000 επιχειρήσεις και 470 ξενοδοχεία, ενώ υπάρχουν πληροφορίες για περίπου 1000 αξιοθέατα, εκατοντάδες δραστηριότητες και άλλα σημεία ενδιαφέροντος.

Σημειωτέον πως δεν υπάρχει καμία χρέωση ή κόστος για τις επιχειρήσεις που συμμετέχουν στην πλατφόρμα, ενώ επιπλέον έχουν πρόσβαση σε μία σειρά από εργαλεία όπως είναι σύστημα κρατήσεων για ξενοδοχεία, σύστημα διαχείρισης καναλιών ακόμη και μία εφαρμογή για να μπορεί να δει μία επιχείρηση τι γράφουν στα social media οι πελάτες της!

Επίσης, το Trip2Athens προσφέρει και τη δυνατότητα εμπορικών συνεργειών μεταξύ των τουριστικών επιχειρήσεων μέσω εκπτωτικών κουπονιών. Συγκεκριμένα, είτε ο επισκέπτης, κατά τη διαδικασία της κράτησης στο Trip2Athens μπορεί να επιλέξει εκπτωτικά κουπόνια που έχουν καταχωρηθεί νωρίτερα από τις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις, είτε, μέσω της πλατφόρμας, οι τουριστικοί επαγγελματίες δημιουργούν εμπορικά δίκτυα ενθαρρύνοντας τους επισκέπτες να επισκεφθούν και να καταναλώσουν στις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις.

Σημειωτέον πως η πλατφόρμα αναπτύχθηκε με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ με τον τελικό προϋπολογισμό τα 912.000 ευρώ, ποσό στο οποίο περιλαμβάνονται και οι υπηρεσίες συντήρησης για έναν χρόνο, ήτοι μέχρι τον Μάρτιο του 2017. Το έργο υλοποίησε η κοινοπραξία των εταιρειών Greek Geeks και Dataverse.