ΕΛΛΑΔΑ

81η ΔΕΘ: Ηχηρό μήνυμα από χιλιάδες διαδηλωτές στον Τσίπρα

81η ΔΕΘ: Ηχηρό μήνυμα από χιλιάδες διαδηλωτές στον Τσίπρα

Ολοκληρώθηκαν λίγο πριν από τις 21:30 το βράδυ τα συλλαλητήρια που διοργάνωσαν και φέτος στο κέντρο της Θεσσαλονίκης συνδικάτα, αντεξουσιαστικές κινήσεις και άλλοι φορείς στο πλαίσιο των εγκαινίων της 81ης ΔΕΘ.

Με πρωτοβουλία της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ, του ΕΚΘ και της ΕΔΟΘ πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στην πλατεία Αρχαίας Αγοράς, όπου εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων απηύθυναν ομιλίες στους διαδηλωτές, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στις πολιτικές της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Στη συνέχεια οι διαδηλωτές συγκρότησαν πορεία και μέσω των οδών Εγνατία, Βενιζέλου και της παραλιακής Λεωφόρου Νίκης κατέληξαν στην πλατεία της ΧΑΝΘ, την ώρα που άρχιζε η ομιλία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, προς τους παραγωγικούς φορείς. Αστυνομικές δυνάμεις είχαν αποκλείσει το «Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο», με κλούβες και μεταλλικά κιγκλιδώματα και συμμετέχοντες στην πορεία, αφού διαδήλωσαν φωνάζοντας συνθήματα, κινήθηκαν μέχρι την πλατεία Αριστοτέλους και διαλύθηκαν.

Από την πλατεία της ΧΑΝΘ πέρασε και η πορεία του ΠΑΜΕ, τα μέλη του οποίου πραγματοποίησαν και φέτος ξεχωριστό συλλαλητήριο, με τη συμμετοχή του γενικού γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Επίσης, γύρω στις 6 το απόγευμα συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Σιντριβανίου και στην οδό Εγνατία, στο ύψος της Καμάρας, διαδηλωτές οι οποίοι στη συνέχεια συμμετείχαν στα συλλαλητήρια που διοργανώθηκαν από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, τις Επιτροπές Αγώνα Ενάντια στις Εξορύξεις Χρυσού, του «Καραβανιού Αλληλεγγύης» και από τις αντεξουσιαστικές κινήσεις. Συγκέντρωση, στην οδό Εγνατία και πορεία διοργανώθηκε και από τη Λαϊκή Ενότητα, παρουσία του επικεφαλής της Παν. Λαφαζάνη και άλλων στελεχών της κίνησης. Και αυτές οι πορείες, λίγο μετά τις 8 το βράδυ, κατέληξαν στην πλατεία της ΧΑΝΘ, σε μικρή απόσταση από το «Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο», όπου οι συμμετέχοντες φώναξαν συνθήματα. Επίσης, στα συλλαλητήρια, μεταξύ άλλων, πήραν μέρος αλληλέγγυοι, μέλη των «no borders» και ομάδες προσφύγων από κέντρα φιλοξενίας, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην πολιτική των κλειστών συνόρων από ευρωπαϊκές χώρες.

Βάσει του επιχειρησιακού σχεδίου που κατέστρωσε η ΕΛ.ΑΣ. οι αστυνομικές δυνάμεις είχαν αποκλείσει νωρίτερα παράπλευρους δρόμους, με στόχο να μην διασπαστούν οι πορείες και να κατευθυνθούν όλοι οι διαδηλωτές στην πλατεία της ΧΑΝΘ, μέσω συγκεκριμένων οδών, ενώ το πλήρωμα του ελικοπτέρου της ΕΛ.ΑΣ., που πετούσε πάνω από το κέντρο της Θεσσαλονίκης, ενημέρωνε τους επικεφαλής της Αστυνομίας για την εξέλιξη των συλλαλητηρίων και τις κινήσεις των διαδηλωτών.

Δείτε βίντεο από τις πορείες παρακάτω και περισσότερες φωτογραφίες στην παραπάνω gallery του Newsbomb.gr

lae

Δηλώσεις επικεφαλής ΛΑΕ και προέδρων ΓΣΕΕ και ΕΚΘ

«Σήμερα από τη Θεσσαλονίκη ξεκινάει ένα νέος, μεγάλος, ενωτικός, λαϊκός, ταξικός αγώνας», δήλωσε ο πρόεδρος της ΛΑΕ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, στο περιθώριο των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας που πραγματοποιούνται στη Θεσσαλονίκη ενόψει της 81ης ΔΕΘ και πρόσθεσε: «Η Θεσσαλονίκη σήμερα γίνεται αφετηρία η οποία θα καταλήξει σε μια λαϊκή εξέγερση που θα ανατρέψει την κυβέρνηση Τσίπρα, που θα ανατρέψει όλο το μνημονιακό μπλοκ και θα βάλει τη χώρα μας σε μια νέα δημοκρατική – αντιμνημονιακή πορεία με έξοδο από την Ευρωζώνη με το εθνικό μας νόμισμα».

Συνεχίζοντας ο κ. Λαφαζάνης, υπογράμμισε: «Σήμερα από εδώ η Λαϊκή Ενότητα σαλπίζει ένα μεγάλο μήνυμα ενότητας και αγώνα σε όλο τον ελληνικό λαό. Να φύγουμε από τους καναπέδες μας, φτάνει πια πριν μας εξοντώσουν να τους ανατρέψουμε».

Καταλήγοντας τόνισε: «Ή τα μνημόνια ή τη ζωή μας, αυτές είναι οι επιλογές και αυτά είναι τα διλήμματα».

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, χαρακτήρισε τη ΔΕΘ βήμα από το οποίο, όπως είπε, «ξεκινάει η νέα αγωνιστική περίοδος για τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους, μέσα σε μια εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση για τους μισθωτούς που έχουν που έχουν πληρώσει το βαρύτερο φόρο, το φόρο αίματος, το φόρο της ανεργίας». Και συνέχισε: «Για τις μικρές επιχειρήσεις που κλείνουν καθημερινά προσθέτοντας χιλιάδες ανέργους μέσα στα πλαίσια μιας ατερμάτιστης πολιτικής που δεν έχει αλλάξει ούτε κατά κεραία από την πολιτική που εφάρμοσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Η παρούσα κυβέρνηση άλλα έταξε, άλλα εννοούσε και άλλα κάνει. Εμείς, όσο συνεχίζονται αυτές οι πολιτικές, όσο χάνονται θέσεις εργασίας, όσο μειώνονται οι αποδοχές και όσο το κοινωνικό κράτος αποδομείται είμαστε υποχρεωμένοι να αγωνιζόμαστε και θα αγωνιζόμαστε».

Εξάλλου, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ) Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, σε δηλώσεις του, έβαλλε προσωπικά κατά του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας ότι έχει αλλάξει στάση μετά τις εκλογές, ενώ στράφηκε και κατά των προηγούμενων κυβερνήσεων. «Σήμερα που είναι πρωθυπουργός κάνει τα χειρότερα με το τρίτο μνημόνιο», είπε ο πρόεδρος του ΕΚΘ και κατέληξε: «Τα ψέματα, οι ψευδαισθήσεις και οι αυταπάτες τελείωσαν, από δω και πέρα θα είμαστε συνεχώς στους δρόμους».

Διαδηλωτές μπροστά από τον Λευκό Πύργο, φωνάζουν συνθήματα και κρατούν καπνογόνα

Κουτσούμπας: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ εξακολουθεί να ικανοποιεί το μεγάλο κεφάλαιο»

Στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, στο πλαίσιο της 81ης ΔΕΘ, συμμετείχε ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Σε δηλώσεις του τόνισε πως «οι υποσχέσεις από τη ΔΕΘ του κ. Τσίπρα για ανάπτυξη αφορούν μόνο σε λίγους μονοπωλιακούς ομίλους στο μεγάλο κεφάλαιο που θα δουν ξανά τα κέρδη τους να εκτοξεύονται στα ύψη δίνοντας και ένα ξεροκόμματο, ένα πιάτο φαΐ στην πιο ακραία φτώχεια». Για όλους τους υπόλοιπους, προσέθεσε, για την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, οι οποίοι θα εξακολουθούν να βασανίζονται, θα εξακολουθούν να υπάρχουν τα αντιλαϊκά μέτρα, θα εξακολουθούν να γίνονται μειώσεις σε συντάξεις και μισθούς, θα εξακολουθούν να μπαίνουν «λουκέτα» και να γίνονται κατασχέσεις και πλειστηριασμοί σε μικρές επιχειρήσεις, θα συνεχίζεται η άγρια δυσβάσταχτη φορολογία.

Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε πως «η κατάσταση δεν πάει άλλο, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ εξακολουθεί να ικανοποιεί το μεγάλο κεφάλαιο, την ΕΕ, τους εταίρους και συνεχίζει να ματώνει το λαό μας» και επισήμανε πως συνεχίζει την ίδια πολιτική που έκαναν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, η ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ. «Μόνο τώρα η λύση είναι ισχυρό ΚΚΕ, εργατικό λαϊκό κίνημα ισχυρό, έτσι ώστε να μπορέσει να έρθει ξανά η πραγματική ελπίδα μέσα στο λαό» ανέφερε καταληκτικά.

Απροσπέλαστη η πόλη της Θεσσαλονίκης για τρεις μέρες

Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση έχει πάρει μια σειρά από κυκλοφοριακές ρυθμίσεις οι οποίες θα εφαρμοστούν στο πλαίσιο έναρξης και λειτουργίας της 81ης ΔΕΘ, των παράλληλων εκδηλώσεων – ομιλιών και των προγραμματισμένων συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας-πορειών.

Αναλυτικά:

α. Από την 06.00΄ ώρα της Παρασκευής (09-09-2016) μέχρι και την 06.00΄ ώρα της Δευτέρας (12-09-2016) δεν θα επιτρέπεται η στάση-στάθμευση όλων των οχημάτων, στις παρακάτω οδούς του κέντρου της πόλης:

-Αγγελάκη, σε όλο το μήκος της.

-Λ. Στρατού, από Καυτανζόγλου μέχρι Πλατεία Χ.Α.Ν.Θ.

-Γ΄ Σεπτεμβρίου, από Μ. Αλεξάνδρου μέχρι Αγ. Δημητρίου.

-Εθν. Αμύνης, από Αγίου Δημητρίου μέχρι Πλατεία Λευκού Πύργου.

-Αγ.Δημητρίου, από Πλατεία Ευαγγελίστριας μέχρι Γ΄ Σεπτεμβρίου και από Προξένων μέχρι Στεφάνου Δραγούμη.

-Γ. Λαμπράκη, από Εγνατία μέχρι Γ΄Σεπτεμβρίου.

-Αρμενοπούλου, από Μελενίκου μέχρι Εθν. Αμύνης.

-Ν. Γερμανού, από Πλατεία Λευκού Πύργου μέχρι Πλατεία Χ.Α.Ν.Θ.

-Μ. Ανδρόνικου, από Πλατεία Ηλεκτρικής Εταιρείας μέχρι Πλατεία Χ.Α.Ν.Θ.

-Αγίας Τριάδος, από Μ.Αλεξάνδρου μέχρι Β.Γεωργίου.

-Ν.Ζέρβα, καθ΄όλο το μήκος αυτής.

-Γκύζη, καθ΄όλο το μήκος αυτής.

-Λύτρα, καθ΄όλο το μήκος αυτής.

-Καυτανζόγλου, από Εγνατία μέχρι Λ.Στρατού.

β. Από την 06.00΄ ώρα της Παρασκευής (09-09-2016) μέχρι και την 06.00΄ ώρα της Κυριακής (11-09-2016) δεν θα επιτρέπεται η στάση-στάθμευση όλων των οχημάτων, στις παρακάτω οδούς του κέντρου της πόλης:

-Π.Μελά, από Μακένζυ Κιγκ μέχρι Τσιμισκή.

-Βενιζέλου, από Εγνατία μέχρι Λ.Νίκης.

γ. Σάββατο (10-09-2016), από ώρα 14.00΄ σταδιακά, ανάλογα με την εξέλιξη των εκδηλώσεων και μέχρι την ολοκλήρωση αυτών, δεν θα επιτρέπεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων, στις παρακάτω οδούς του κέντρου της πόλης:

-Λ.Στρατού, από Καυτανζόγλου μέχρι Πλατεία Χ.Α.Ν.Θ.

-Γ΄ Σεπτεμβρίου, από Μ. Αλεξάνδρου μέχρι Αγίου Δημητρίου.

-Βασ. Όλγας, από Μ. Μπότσαρη μέχρι Αγίας Τριάδος.

-Βασ. Γεωργίου, από Αγίας Τριάδος μέχρι Μ. Ανδρόνικου.

-Λεωφ. Νίκης, καθ’ όλο το μήκος της.

-Κουντουριώτη, καθ’ όλο το μήκος της.

-Κων/νου Καραμανλή, από Κατσιμίδη μέχρι Γ΄ Σεπτεμβρίου.

-Εγνατία, από Λαγκαδά μέχρι Γ΄ Σεπτεμβρίου.

-Εθν. Αμύνης, από Αγίου Δημητρίου μέχρι Πλατεία Λευκού Πύργου.

-Τσιμισκή, καθ’ όλο το μήκος της.

-Αγίου Δημητρίου, από Λαγκαδά μέχρι Στεφάνου Δραγούμη.

-Αγίας Σοφίας, από Εγνατία μέχρι την πλατεία Αγίας Σοφίας, καθώς και περιμετρικά της πλατείας Αγίας Σοφίας.

-Π.Μελά, καθ’ όλο το μήκος της.

-Βενιζέλου, καθ’ όλο το μήκος της.

-Καυτανζόγλου, καθ’ όλο το μήκος της.

δ. Υπενθυμίζεται η ισχύουσα απαγόρευση στάσης και στάθμευσης στις οδούς Τσιμισκή, Εγνατία, Αγίας Σοφίας και στη Λ.Νίκης.

- Παρακαλούνται οι κύριοι οδηγοί να απομακρύνουν τα οχήματά τους από τους παραπάνω αναφερομένους δρόμους.

- Από ώρα 14.00΄ του Σαββάτου (10-09-2016) και μέχρι το πέρας των σχετικών εκδηλώσεων, η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται, από Ανατολικά προς Δυτικά της πόλης μέσω των οδών Κατσιμίδη – Περιφερειακής οδού – Αγ. Δημητρίου (όσο οι συνθήκες το επιτρέπουν) – Ολυμπιάδος και από Δυτικά προς Ανατολικά της πόλης μέσω των οδών 26ης Οκτωβρίου – Λαγκαδά και Περιφερειακής οδού, καθώς και από την Αγίου Δημητρίου, όσο οι συνθήκες το επιτρέπουν.

- Για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας, η Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης θα λάβει αυξημένα μέτρα τροχαίας, με το σύνολο της δυνάμεώς της και στις καίριες διασταυρώσεις θα υπάρχουν ρυθμιστές τροχονόμοι.

Σχετικές ειδήσεις