ΕΛΛΑΔΑ

Παύλος Φύσσας: Ποιος ήταν ο μουσικός που έγινε σύμβολο κατά του φασισμού (vid)

Παύλος Φύσσας: Ποιος ήταν ο μουσικός που έγινε σύμβολο κατά του φασισμού (vid)

Η αντιφασιστική δράση, η στοχοποίηση και το έγκλημα στο Κερατσίνι που συγκλόνισε το πανελλήνιο

Τρία χρόνια έχουν περάσει από το μοιραίο βράδυ, που ο Παύλος Φύσσας μετατράπηκε από τον καλλιτέχνη με το όνομα Killah P σε σύμβολο κατά του φασισμού.

Ήταν 18 Σεπτεμβρίου 2013, λίγο μετά τις 12:00 τα μεσάνυχτα, όταν ο αντιφασίστας μουσικός Πάυλος Φύσσας πέφτει νεκρός με μαχαιριά στην καρδιά από το στέλεχος της Χρυσής Αυγής Γιώργο Ρουπακιά. Λίγο πριν αφήσει την τελευταία του πνοή καταδεικνύει τον Ρουπακιά ως τον άνθρωπο που τον χτύπησε.

Ο Παύλος Φύσσας (καλλιτεχνικό όνομα Killah P), γεννήθηκε στις 10 Απριλίου 1979 και ήταν καλλιτέχνης της ραπ. Μέσω της μουσικής του μιλούσε για πρόσφυγες, μετανάστες, για τη βία του κατεστημένου, για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και του Κάρλο Τζουλιάνι, διαδηλωτή στη Γένοβα το 2001.

Μέλος οικογένειας εργατών, είχε συμμετάσχει σε αρκετές δισκογραφικές συλλογές της χιπ χοπ σκηνής, είχε εμφανιστεί σε μεγάλα live stages, όπως και σε όλα τα μεγάλα ανοιχτά θέατρα της Αθήνας και της επαρχίας, δίπλα σε πολλά μεγάλα ονόματα της ελληνικής χιπ χοπ σκηνής. Η μουσική του διαδρομή βασίζεται στη μη δισκογραφική κουλτούρα, ενώ οι στίχοι και τα τραγούδια του διαδόθηκαν μέσω του Διαδικτύου.

Το χρονικό του εγκλήματος

17 Σεπτεμβρίου 2013: Ο 34χρονος μαζί με την κοπέλα του και μερικούς φίλους βρίσκεται σε μία καφετέρια στο Κερατσίνι. Παρακολουθούν αγώνα ποδοσφαίρου. Το ίδιο και η διπλανή παρέα. Τουλάχιστον έτσι φαίνεται... Κανείς δεν φαντάζεται την συνέχεια...Μέσα σε λίγα λεπτά ξεσπά μεταξύ τους καυγάς.

Η Ελληνική Αστυνομία δέχεται κλήση στις 23:57:42 (17/9/3013). Μάρτυρες αποκαλύπτουν πως μια ομάδα 50 ατόμων με ρόπαλα βρίσκονται στην συμβολή των οδών Ιφιγένειας και Λ. Παναγή Τσαλδάρη στο Κερατσίνι. Κατευθύνονται προς την καφετέρια με την επωνυμία «ΚΟΡΑΛΙ».

Στις 23:59:19, μια ομάδα 8 αστυνομικών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ φθάνει στο σημείο.

Οι αστυνόμοι βλέπουν απέξω περίπου 30 άτομα. Κάποιοι αρχίζουν να τρέχουν προς την οδό Παναγή Τσαλδάρη, όπου είναι συγκεντρωμένα 60 άτομα.

Εκεί βρίσκουν τον Παύλο Φύσσα. Αιμόρφυρτο, με τραύματα από μαχαίρι στο στήθος. Δεν έχει χάσει ακόμα τις αισθήσεις του. Καταφέρνει να αποκαλύψει το όνομα του δράστη. Είναι ο Γιώργος Ρουπακιάς, μέλος της Χρυσής Αυγής.

Η αστυνομία του βάζει χειροπέδες. Βρίσκει το μαχαίρι πεταμένο κοντά στο αυτοκίνητό του. Ο άτυχος νέος, με αντιφασιστική δράση, μεταφέρεται στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας, όπου και διαπιστώνεται ο θάνατός του.

Δείτε το βίντεο

Ο δράστης

Από την προανάκριση, διαπιστώνεται πως ο δράστης δεν βρισκόταν αρχικά στην καφετέρια. Ο Ρουπακιάς μετά την δολοφονία του Φύσσα επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον Γιώργο Πατέλλη, αρχηγό της Τ.Ο Νικαίας ο οποίος στην συνέχεια επικοινώνησε με τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής Γιάννη Λαγό.

Η δολοφονία αποδίδεται σε πολιτικά κίνητρα.

Οι ανακρίσεις μπλέκουν και άλλα μέλη της Χρυσής Αυγής. Αυτή είναι η αφορμή για περαιτέρω έρευνες για ποινικά αδικήματα.

Σχετικές ειδήσεις