ΕΛΛΑΔΑ

Spiegel: Έρχεται χάος – Καταρρέουν τα hot spots – Στον «αέρα» η συμφωνία Τουρκίας και ΕΕ

Spiegel: Έρχεται χάος – Καταρρέουν τα hot spots – Στον «αέρα» η συμφωνία Τουρκίας και ΕΕ

«Καταπέλτης» για το ζήτημα του προσφυγικού είναι μια εκτενής ανάλυση που δημοσιεύει το γερμανικό περιοδικό Spiegel.

ΟΙ ΔΟΜΕΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΟΥΝ ΤΑ ΚΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ – ΛΑΘΟΣ Η ΥΠΟΣΧΕΣΗ ΤΣΙΠΡΑ ΓΙΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΑ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΑ

Το γερμανικό περιοδικό τονίζει ότι η Μυτιλήνη είναι «φυλακή» και ότι δεν πρέπει να αγνοηθεί η οριακή κατάσταση στα νησιά. Προειδοποιεί δε, ότι αν δεν υπάρξει σοβαρή αντιμετώπιση του ζητήματος από την Ευρώπη, τότε η συμφωνία με την Τουρκία θα καταρρεύσει και θα έρθει το χάος στα νησιά και στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας.

Ο Κνάους προειδοποιεί ότι η συμφωνία τιναχτεί στον αέρα, τότε χιλιάδες πρόσφυγες θα προσπαθήσουν να περάσουν τους φράχτες στα βόρεια σύνορα και τότε η κρίση θα γενικευτεί στα Βαλκάνια.

Η «ζοφερή» μάλιστα αυτή εκτίμηση ανήκει στον Γκέραλντ Κνάους, ο οποίος ήταν τρόπον τινά ο «ιθύνων νους» της συμφωνίας της ΕΕ με την Τουρκία, καθώς αυτή βασίστηκε σε παρατηρήσεις που έκανε το Ινστιτούτο Σκέψης στο οποίο είναι επικεφαλής.

Παράλληλα, ο ίδιος χαρακτηρίζει λάθος την υπόσχεση για μεταφορά προσφύγων από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα, καθώς αυτό θα στείλει λάθος μήνυμα προς τους δουλεμπόρους.

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν οι δομές για να γίνει διαχείριση του κύματος προσφύγων.

«Στα νησιά υπάρχουν αυτή τη στιγμή 15.000 πρόσφυγες, ενώ οι υποδομές μπορούν να χειριστούν μόνο τους μισούς. Κάθε μέρα φτάνουν νέες βάρκες, ενώ σημειώνονται έριδες μεταξύ προσφύγων αλλά και ντόπιων» σημειώνεται.

Οι καβγάδες μεταξύ προσφύγων, αλλά και με τους ντόπιους, έχουν γίνει σύνηθες φαινόμενο, σημειώνει το Spiegel.

Το περιοδικό αναφέρει, ότι μετά τη συμφωνία της Τουρκίας με την Ευρώπη οι ροές μειώθηκαν αλλά μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, στις 15 Ιουλίου, υπήρξε και πάλι αύξηση των προσφύγων.

Όπως αναφέρει, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο 6.527 πρόσφυγες οι διπλάσιοι από ό,τι τον Μάιο και τον Ιούνιο.

Σχετικές ειδήσεις