ΕΛΛΑΔΑ

Αγανάκτηση για τους πρόσφυγες που ξεπάγιασαν – Πυρ ομαδόν κατά Μουζάλα

Αγανάκτηση για τους πρόσφυγες που ξεπάγιασαν – Πυρ ομαδόν κατά Μουζάλα

Κριτική… πανταχόθεν δέχεται ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας για την τουλάχιστον απαράδεκτη κατάσταση με τις καλοκαιρινές σκηνές των προσφύγων στη Μυτιλήνη «χωμένες» στο χιόνι και μικρά παιδιά να παγώνουν από τις πολικές θερμοκρασίες.

ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΑΥΓΗ» ΣΤΗΛΙΤΕΥΕΙ ΤΗΝ ΟΛΙΓΩΡΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Μετά το άδειασμα από την Κομισιόν στην κυβέρνηση και την κόντρα στη Βουλή (χθες 10/01/2017) για το θέμα, σήμερα τα βέλη ήλθαν …εξ οικείων.

Συγκεκριμένα, στο κύριο άρθρο της με τίτλο «Αργά αντανακλαστικά» η προσκείμενη στο ΣΥΡΙΖΑ «Αυγή» σημειώνει μεταξύ άλλων: «Αυτό όμως που θα περίμενε κανείς περισσότερο από όλα και από όλους τους αρμοδίους θα ήταν να φροντίσουν εγκαίρως για τη στοιχειώδη προστασία όλων όσοι είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στο κρύο….Όπως είναι ασυγχώρητο ότι μόλις σήμερα θα φτάσει στη Μυτιλήνη ένα πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού για να στεγάσει κάποιους από τους παγωμένους πρόσφυγες της Μόριας».

«Και σε αυτή τη φάση, λίγη σημασία έχει ποιος φταίει, το αν αρνούνται οι ξενοδόχοι να ανοίξουν -επί χρήμασι- τα άδεια τους δωμάτια ή εάν βρήκε την ευκαιρία ο κάθε δήμαρχος να κάνει αντιπολίτευση στην κυβέρνηση σε βάρος των παγωμένων ή εάν δεν κάνουν τη δουλειά που ανέλαβαν οι χρυσοπληρωμένες από την Ε.Ε. Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Αυτά ήταν γνωστά και πριν πέσει το πρώτο χιόνι. Αλλά στην τελική, είναι ευθύνη του κράτους -εν προκειμένω του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής- να επιδείξει γρήγορα ανακλαστικά και να βρει λύση. Ας ελπίσουμε ότι αυτή που βρήκε θα δουλέψει».

Σήμερα 11 Ιανουαρίου, αναμένεται να φτάσει στη Μυτιλήνη το αρματαγωγό του πολεμικού Ναυτικού προκειμένου να φιλοξενήσει περίπου 500 πρόσφυγες.

Στο αρματαγωγό φορτώνονται κρεβάτια, σόμπες και στρώματα για την υποδοχή και φιλοξενία των προσφύγων.

Υπενθυμίζεται ότι οι πρόσφυγες στη Μυτιλήνη προκειμένου να βρουν κατάλυμα και να προστατευτούν από τις πολικές θερμοκρασίες κρύφτηκαν στα ερείπια του κάτω κάστρου της Μυτιλήνης.

Μέσα στις πολεμίστρες του βόρειου πύργου που χρησιμοποιήθηκε στη διάρκεια του μεσοπολέμου ως σφαγείο, τοποθετήθηκαν σκηνές και άναψαν φωτιά σε μια τσιμεντένια γούρνα του παλιού σφαγείου.

Η Κομισιόν έχει «αδειάσει» την κυβέρνηση κάνοντας λόγο για αποκλειστική ευθύνη της Ελλάδας για την κατάσταση στη Μόρια και τους πρόσφυγες που έχουν «θαφτεί» κυριολεκτικά στο χιόνι.

Η αρμόδια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Νατάσα Μπερτό υπενθύμισε ότι η διασφάλιση των κατάλληλων συνθηκών υποδοχής, καθώς και η διαχείριση των προσφυγικών κέντρων στην Ελλάδα, είναι πρώτα απ’ όλα ευθύνη των ελληνικών αρχών.

Ακόμη, είχε πει ότι η Επιτροπή έχει ήδη επισημάνει την ανάγκη δημιουργίας πρόσθετων χώρων υποδοχής για τους πρόσφυγες στα νησιά και έχει ενημερώσει τις τοπικές και εθνικές αρχές πως είναι έτοιμη να τα χρηματοδοτήσει.

Σχετικές ειδήσεις