ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμός στη Μυτιλήνη: Σε συναγερμό οι σεισμολόγοι - Τι λένε στο Newsbomb.gr (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Σεισμός στη Μυτιλήνη: Σε συναγερμό οι σεισμολόγοι - Τι λένε στο Newsbomb.gr (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Ειδήσεις | Σεισμός| Μυτιλήνη: Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθούν οι σεισμολόγοι και οι ειδικοί επιστήμονες της χώρας την ιδιαίτερα μεγάλη μετασεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται το τελευταίο εικοσιτετράωρο στο Αιγαίο και ειδικότερα στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στη Μυτιλήνη και τα τουρκικά παράλια, στον απόηχο του ισχυρού σεισμού των 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 04:24 τα ξημερώματα της Τρίτης (07/02/2017) με επίκεντρο 60 χλμ. βορειοδυτικά του νησιού.

ΓΙΑΤΙ ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ ΠΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΕΙΤΑΙ ΣΤΟ ΝΗΣΙ

Το Newsbomb.gr μίλησε με τον πρόεδρο του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας (ΟΑΣΠ) Ευθύμιο Λέκκα, ο οποίος δήλωσε μεν καθησυχαστικός για την εξέλιξη του φαινομένου, αλλά τόνισε ότι οι σεισμοί εκδηλώνονται σε μια πολύ ευαίσθητη περιοχή, η οποία στο παρελθόν είχε δώσει ιδιαίτερα ισχυρές δονήσεις.

lekkas

Ακούστε τι δήλωσε ο κ. Λέκκας στο Newsbomb.gr

Από την πλευρά του, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Άκης Τσελέντης, σε δήλωσή του στο Newsbomb.gr, επισήμανε ότι η περιοχή όπου εκδηλώνονται οι σεισμοί είναι αρκετά διεγερμένη, υπογραμμίζοντας ότι η ανησυχία των επιστημόνων έγκειται στο μεγάλο μέγεθος των δονήσεων – πάνω από 5 Ρίχτερ.

Akis Tselentis

Ο ίδιος, πάντως, επισημαίνει ότι το θετικό είναι ότι η μετασεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται με εξαιρετικά καλούς ρυθμούς γεγονός που οδηγεί σε ταχύτερη εκτόνωση του φαινομένου.

Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι η περιοχή όπου έχει κάνει την εμφάνισή του ο Εγκέλαδος έχει δώσει στο παρελθόν ιδιαίτερα ισχυρούς σεισμούς και για το λόγο αυτό το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο αναμένεται να στείλει φορητή μονάδα στη Μυτιλήνη και τη Λήμνο, για να «εγκλωβίσει» τον εστιακό χώρο.

Ακούστε τι ανέφερε ο κ. Τσελέντης στο Newsbomb.gr

Υπενθυμίζεται ότι πάνω από 13 σεισμοί με μέγεθος άνω των 3 Ρίχτερ (ο μεγαλύτερος 4 ρίχτερ στις 07:15 το πρωί) ακολούθησαν τον μεγάλο σεισμό.

Η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή σε όλη τη Μυτιλήνη, στη Λήμνο αλλά και στη Χίο είχε τελικά εστιακό βάθος τα 25 χιλιόμετρα.

Ήταν ο τρίτος σεισμός μεγέθους μεγαλύτερου των πέντε ρίχτερ σε ένα 24ωρο με επίκεντρο στην ίδια περιοχή, με πρώτο, αυτόν στις 05:50 το πρωί της Δευτέρας (06/02/2017) μεγέθους 5 βαθμών και εστιακό βάθος τα 14 χιλιόμετρα.

Ακολούθησε άλλος ένας μεγέθους 5,1 βαθμών στις 13:00, με εστιακό βάθος στα 12 χιλιόμετρα. Ενώ στις 13:45 το μεσημέρι υπήρξε άλλος ένας σεισμός μεγέθους 4,2 βαθμών, με εστιακό βάθος στα 16 χιλιόμετρα.

Εκτός από τους παραπάνω σεισμούς και έως τον μεγάλο σημερινό σεισμό υπήρξε μια μεγάλη σεισμική ακολουθία με δεκάδες δονήσεις σεισμών με ένταση έως 4 βαθμούς.

Από την έντονη σεισμική διεργασία των τελευταίων 30 ωρών δεν έχει αναφερθεί κάποια ζημιά στην Αστυνομία ή στις υπηρεσίες του δήμου Μυτιλήνης.

Διαβάστε εδώ περισσότερες ειδήσεις για τη σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται στη Μυτιλήνη

Σχετικές ειδήσεις