ΕΛΛΑΔΑ

Η Κως προσπαθεί να συνέλθει από το φονικό σεισμό - Θα ακολουθήσουν μετασεισμοί μέχρι 6 Ρίχτερ!

Η Κως προσπαθεί να συνέλθει από το φονικό σεισμό - Θα ακολουθήσουν μετασεισμοί μέχρι 6 Ρίχτερ!

Σεισμός Κως | Ειδήσεις: Τις πληγές της μετρά η Κωςμετά τη φονική σεισμική δόνηση που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής (21/7) και άφησε πίσω της δύο νεκρούς, πολλούς τραυματίες και τεράστιες υλικές ζημιές.

4186523

Η ζωή στο νησί προσπαθεί σταδιακά να κινηθεί σε φυσιολογικούς ρυθμούς παρότι για ένα ακόμη βράδυ οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να περάσουν τη νύχτα τους στο δρόμο, προτιμώντας να κοιμηθούν εκεί παρά στα σπίτια του υπό τον φόβο των μετασεισμών.


Ομαλά εξελίσσεται η μετασεισμική ακολουθία - Πάνω από 200 οι μετασεισμοί

Διακόσιοι μετασεισμοί, από τους οποίους 15 είναι μεγαλύτεροι από 4 Ρίχτερ, έχουν σημειωθεί μέχρι στιγμής στην Κω, σύμφωνα με ανακοίνωση του διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκη Τσελέντη.

Ο κ. Τσελέντης ανέφερε επίσης, ότι είναι μεγάλη η πιθανότητα να πρόκειται για τον κύριο σεισμό. Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Τσελέντη, υπήρξε και τσουνάμι, με ύψωση της θάλασσας κατά περίπου 60 εκατοστά, την ώρα του σεισμού.

Παπαζάχος: Μετασεισμοί έως 6 Ρίχτερ θα ακολουθήσουν στην Κω

Ο σεισμός της Κω δεν διαφοροποιείται από τον πρόσφατο σεισμό της Λέσβου και από άλλους σεισμούς που έχουν καταγραφεί στην ίδια περιοχή, καθώς πρόκειται για ακόμη έναν επιφανειακό σεισμό, που σημειώνεται σε σχετικά μικρά βάθη (10-15 χλμ), δήλωσε στο ΑΠΕ ο καθηγητής Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κώστας Παπαζάχος. Ωστόσο, επέστησε την προσοχή των κατοίκων του νησιού για μία «φυσική ακολουθία» μετασεισμών που μπορεί να φτάσει σε μεγέθη ακόμη και των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

1

«Οι σεισμικές ακολουθίες μπορεί να συνεχιστούν για μία εβδομάδα με 10 μέρες ακόμη, δίνοντας 50 ή και 100 μετασεισμούς. Περίπου τα τρία τέταρτα των μετασεισμών θα έχουν εξαντληθεί μέχρι τα τέλη του Ιουλίου, ωστόσο, ίσως να συνεχιστούν με μικρότερη ένταση και τους επόμενους μήνες» ανέφερε ο κ. Παπαζάχος.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, το μέγεθος του σεισμού της Κω, όπως εκτιμάται από το σύνολο μετρήσεων των σεισμογράφων, υπολογίζεται στους 6,6 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ. «Μιλάμε για το γνωστό ρήγμα της χερσονήσου της Αλικαρνασσού. Είναι ένα μεγάλο ρήγμα, μήκους 50χλμ» σημείωσε και θύμισε τον μεγάλο σεισμό από το ίδιο ρήγμα, το 1933, μεγέθους 6,8 βαθμών, που είχε αρκετούς νεκρούς και τραυματίες, όπως και του 1941 και του 1968, μεγέθους 6 βαθμών.

Προβλήματα στο λιμάνι - «Άντεξε» το νησί

Το μεγάλο πρόβλημα που άφησε ο σεισμός εντοπίζεται στο λιμάνι του νησιού, λόγω ζημιών που έχουν προκληθεί και που το έχουν κάνει μη λειτουργικό. Ως εκ τούτου αναμένονται γρήγορες παρεμβάσεις για να δοθεί η δυνατότητα να συνεχιστούν απρόσκοπτα τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια.

4186369

Μεταξύ των κτηρίων που κατέρρευσαν είναι το Ιερό του Μητροπολιτικού Ναού του Αγ. Νικολάου και Τμήμα του Μουσουλμανικού Τεμένους στην πλ. Ελευθερίας.

4186361

Από παλίρροια και άμπωτη στο λιμάνι της Κω κινδύνευσαν σκάφη, ενώ σοβαρές ρηγματώσεις σημειώθηκαν στην προβλήτα όλου του εσωτερικού λιμανιού.

Σε γενικές γραμμές δεν υπάρχουν προβλήματα στις υποδομές του νησιού, εκτός από μικρές περιπτώσεις που χρειάστηκε να υπάρξουν επεμβάσεις από συνεργεία του Δήμου και της Περιφέρειας.

Οι μηχανισμοί τόσο του κράτους, όσο και της τοπικής αυτοδιοίκησης εξακολουθούν να βρίσκονται επί ποδός, για να συνδράμουν όπου χρειαστεί, ενώ βεβαίως αρκετός κόσμος εξακολουθεί να είναι σοκαρισμένος από αυτό που έζησε τις προηγούμενες ώρες, αφού ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι δεν έχει προκληθεί σχεδόν κανένα πρόβλημα σε ξενοδοχειακές μονάδες του νησιού, γεγονός που έχει προκαλέσει ικανοποίηση στους αρμόδιους τοπικούς παράγοντες.

Θέμα συζήτησης βέβαια εξακολουθεί να παραμένει ο θάνατος των δύο τουριστών, οι οποίοι καταπλακώθηκαν από την κατάρρευση μέρους του κτιρίου στο club που διασκέδαζαν.

Σήμερα η καθοριστική επιθεώρηση στο λιμάνι της Κω

4186374

Σήμερα θα γίνει η καθοριστική επιθεώρηση στο λιμάνι της Κω από τους ειδικούς λιμενολόγους - μηχανικούς και τους καθηγητές του Πολυτεχνείου αλλά και τους ιδιώτες επιστήμονες που μετέβησαν στο νησί ενώ παράλληλα θα γίνουν και υποβρύχιες λήψεις από δύτες για να υπάρχει σαφής εικόνα της ζημιάς, δήλωσε το βράδυ στο ΑΠΕ ο γενικός γραμματέας Υποδομών Γιώργος Δέδες.

«Έχουμε φέρει στην Κω τους καλύτερους επιστήμονες» συμπλήρωσε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Λιμενικής Πολιτικής του υπουργείου Ναυτιλίας Χρήστος Λαμπρίδης ο οποίος ανακοίνωσε ότι ήδη έδεσε με επιτυχία στο λιμάνι της Κεφάλου το πλοίο BLUE STAR αποκαθιστώντας την θαλάσσια συγκοινωνία της Κω με τον Πειραιά.

Ο κ. Δέδες που παραμένει στην Κω μαζί με τον κ. Λαμπρίδη και τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμιο Λέκκα ανέφερε ότι πραγματοποιούνται ήδη έλεγχοι σε όλα τα ξενοδοχεία από τα κλιμάκια των μηχανικών οι οποίοι θα συνεχιστούν και την Κυριακή τόσο με τα υπόλοιπα ξενοδοχεία όσο και με όλα τα δημόσια κτίρια.

Τα πρώτα λεπτά στο «μπαρ του θανάτου» μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου

Πανικός, ουρλιαχτά και στιγμές αλλοφροσύνης στο νυχτερινό κλαμπ, έπειτα από τα 6,6 ρίχτερ που συγκλόνισαν τα Δωδεκάνησα

Στο παρακάτω βίντεο θα δείτε τις στιγμές που ακολούθησαν από τον φονικό σεισμό

Δωρεάν οι μετακινήσεις με τα λεωφορεία της Κω

Με εντολή του Δημάρχου Κω κ. Γιώργου Κυρίτση, μέχρι την πλήρη ομαλοποίηση της κατάστασης στο νησί, οι μετακινήσεις των πολιτών και των επισκεπτών της Κω με τα λεωφορεία της δημοτικής συγκοινωνίας θα είναι δωρεάν.

Είναι μία κίνηση στήριξης των πολιτών της Κω αλλά και μία έμπρακτη χειρονομία αγάπης και ευγνωμοσύνης προς τους επισκέπτες μας που μας στηρίζουν και εμπιστεύονται την Κω για τις διακοπές τους.

Δύο τα θύματα του σεισμού - Υπό διαρκή παρακολούθηση οι τραυματίες

Δύο νεκροί και αρκετοί τραυματίες είναι ο απολογισμός της ισχυρής σεισμικής δόνησης μεγέθους 6,6 βαθμών που σημειώθηκε στη 01:32 (ξημερώματα Παρασκευής 21/7) στο νησί της Κω. Ο ένας νεκρός είναι Τούρκος 39 ετών και ο δεύτερος Σουηδός, 27 ετών.

Στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) νοσηλεύονται οι τέσσερις τραυματίες από την ισχυρή σεισμική δόνηση, που μεταφέρθηκαν στην Κρήτη με C-130.

Η κατάσταση της υγείας των τραυματιών, σύμφωνα με τη διοίκηση του νοσοκομείου, έχει ως εξής:

1. Άνδρας, 21 ετών, Σουηδικής υπηκοότητας νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) σε καταστολή διασωληνωμένος, με πολλαπλά κατάγματα και υπαραχνοειδή αιμορραγία. Προετοιμάζεται να υποβληθεί σε ορθοπεδικά χειρουργεία τις επόμενες ώρες. Είναι σταθερός αιμοδυναμικά. Η κατάσταση του με τα ως τώρα δεδομένα κρίνεται κρίσιμη.

2. Άνδρας, 23 ετών, Νορβηγικής υπηκοότητας μετά το χειρουργείο νοσηλεύεται σε καταστολή διασωληνωμένος στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και έχει άμφω ακρωτηριασμένα τα δύο κάτω άκρα (κνημιαίος και άκρας ποδός). Είναι σταθερός αιμοδυναμικά. Η κατάσταση του με τα ως τώρα δεδομένα κρίνεται κρίσιμη.

3. Άνδρας, 37 ετών, Ελληνικής υπηκοότητας με τραύμα στον δεξί οφθαλμικό κόγχο από τις 17.15 υποβάλλεται σε χειρουργική επέμβαση που δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί.

4. Γυναίκα, 28 ετών, Ελληνικής υπηκοότητας με κάταγμα στο δεξί πόδι στο ύψος της κνήμης και κάταγμα στο μετατάρσιο του αριστερού ποδιού, νοσηλεύεται στην ορθοπεδική κλινική.

Το προσωπικό του νοσοκομείου συνεχίζει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την επιτυχή αντιμετώπιση των παραπάνω περιστατικών, επισημαίνει τέλος η διοίκηση του ΠΑΓΝΗ.

Τέσσερις ατομικές βόμβες έπληξαν τα Δωδεκάνησα

Τρόμο προκαλεί και η δήλωση του Τούρκου σεισμολόγου Οβγκιούν Αχμέτ Ερτζάν, που δήλωσε ότι ο σεισμός που αναστάτωσε Ελλάδα και Τουρκία τα ξημερώματα είχε ισχύ όσο 3-4 ατομικές βόμβες! ¨οπως τόνισε, πρόκεται για τον κύριος σεισμός και δεν αναμένεται να υπάρξει άλλος μεγαλύτερος στην περιοχή. Οι μετασεισμοί (που ήδη έχουν ξεπεράσει τους 100) θα διαρκέσουν έως και τρεις εβδομάδες αλλά η έντασή τους δεν θα ξεπερνούν τα 5,2 Ρίχτερ!

«Κουνηθήκαμε πολύ έντονα» δήλωσε ο δήμαρχος της Αλικαρνασσού Μεχμέτ Κοτσαντόν. Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, ο κήπος του νοσοκομείου της πόλης γέμισε με τραυματίες, καθώς η οροφή του τμήματος εκτάκτων περιστατικών υπέστη ρωγμές και οι γιατροί αναγκάστηκαν να δώσουν τις πρώτες βοήθειες στους τραυματίες στον κήπο!

Αυτό είναι το ρήγμα που προκάλεσε τη σεισμική δόνηση

Συνέχεια του γνωστού σεισμικού ρήγματος στα παράλια της Μικράς Ασίας είναι το ρήγμα που προκάλεσε τον σεισμό στην Κω, σύμφωνα με ανακοίνωση της ερευνητικής ομάδας Γεωλογίας των σεισμών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), που δημοσιοποίησε ο καθηγητής Γεωλογίας του ΑΠΘ, Σπύρος Παυλίδης.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «το ρήγμα που προκάλεσε τον σεισμό (Μ=6.6) της Κω-Αλικαρνασσού (Bodrum) της 21ης Ιουλίου 2017, αποτελεί συνέχεια του γνωστού χαρτογραφημένου στην ξηρά των παραλίων της Μ. Ασίας ρήγματος Akyaka-Gokova της περιφέρειας Μούγλα (Mugla)».

Παράλληλα, διευκρινίζεται ότι στους επίσημους χάρτες Σεισμικών Ρηγμάτων της Τουρκίας αναφέρεται ως ενεργό ρήγμα το χερσαίο τμήμα του, ενώ η προέκτασή του υποθαλάσσια φτάνει μέχρι τις νότιες ακτές της Κω, διέρχεται από το ακρωτήριο Κρίκελλος (Άγιος Φωκάς) στην Κέφαλο και συνεχίζει δυτικότερα υποθαλάσσια.

«Στον κόλπο της Gokova ξεπερνά τα 100 χιλιόμετρα. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα ρήγματα του Αιγαίου, ενώ φαίνεται να συνδέεται με αρκετούς ιστορικούς σεισμούς, με κυριότερο τον ανάλογο και καταστροφικό σεισμό του 1493» αναφέρουν οι ερευνητές του ΑΠΘ και σημειώνουν ότι αυτό το ρήγμα είναι χαρτογραφημένο και προσδιορισμένο στην Ελληνική Βάση Σεισμογενετικών Πηγών (http://gredass.unife.it/).

earth1
earth2

Τηλεφωνική επικοινωνία Γιούνκερ-Τσίπρα για το σεισμό στην Κω

Τηλεφώνημα από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δέχθηκε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με τον κ. Γιούνκερ να εκφράζει τα συλλυπητήριά του, καθώς και τη συμπαράσταση της Επιτροπής προς την Ελλάδα για τον σεισμό που έπληξε την Κω.

Επιπλέον, ο κ. Γιούνκερ ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για την ετοιμότητα της Επιτροπής να πράξει ό,τι είναι αναγκαίο, προκειμένου να υποστηρίξει τις προσπάθειες των ελληνικών Αρχών για την αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού.

Σχετικές ειδήσεις