ΕΛΛΑΔΑ

Μιχάλης Λεμπιδάκης: Το δρόμο για τη φυλακή πήραν οι απαγωγείς του

Μιχάλης Λεμπιδάκης: Το δρόμο για τη φυλακή πήραν οι απαγωγείς του

Υπόθεση Λεμπιδάκη: Το δρόμο για τη φυλακή πήραν και οι επτά κατηγορούμενοι για την απαγωγή του επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη, εξερχόμενοι του Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου τα ξημερώματα της Κυριακής (8/10) ύστερα από μία μαραθώνια απολογία που διήρκησε σχεδόν 20 ώρες!

Κατά τη διάρκεια της απολογίας τους υποστήριξαν ότι πίσω από την απαγωγή κρύβονται άτομα που δεν μπορούν να αποκαλύψουν.

Τουλάχιστον δύο ήταν οι κατηγορούμενοι που απάντησαν στην ανακρίτρια πως δεν μπορούν να αποκαλύψουν τον εγκέφαλο της απαγωγής γιατί φοβούνται ότι κινδυνεύει η ζωή των ίδιων και των οικογενειών τους.

Πρώτος απολογήθηκε ο 43χρονος ιδιοκτήτης της μάντρας, ο οποίος είπε ότι αναγκάστηκε στη διάρκεια της απαγωγής στο τελευταίο στάδιο να δεχτεί χωρίς κανένα αντάλλαγμα να «φιλοξενήσει» τη δράστη των απαγωγέων και ότι έχει μετανιώσει γι' αυτό.

Ακολούθησε η κατάθεση του Ελληνοσκοπιανού και επίσης του 44χρονου ιδιοκτήτη νυχτερινών κέντρων, ο οποίος αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή σε αυτή την υπόθεση, καθώς και του 22χρονου κτηνοτρόφου από τα Χανιά, ο οποίος και εκείνος αρνείται κατηγορηματικά ότι έχει κάποια εμπλοκή στην υπόεθση.

Ο κ. Λεχωβίτης συντάχθηκε με την άποψη των υπολοίπων συνηγόρων υπεράσπισης πως οι φυσικοί αυτουργοί της ενέδρας και της αρπαγής δεν βρίσκονται ανάμεσα στους κρατούμενους που απολογούνται.

Ο ίδιος επιβεβαίωσε ακόμη ότι τουλάχιστον ένας από τους κατηγορουμένους που έχουν ομολογήσει επανέλαβε ότι κινδυνεύει η ζωή του και η οικογένεια του. Γι' αυτό και δεν μπορεί να αποκαλύψει την ταχύτητα ασύλληπτων μελών της εγκληματικής οργάνωσης.

Αναζητούνται κι άλλα άτομα

Υπενθυμίζεται ότι για την υπόθεση έχουν συλληφθεί μέχρι στιγμής οκτώ άτομα, με τη 16χρονη που επίσης φαίνεται να είχε εμπλακεί με κάποιο τρόπο στην υπόθεση να αφήνεται ελεύθερη με περιοριστικούς όρους, ενώ η Αστυνομία αναζητεί άλλους οκτώ, οι οποίοι μέσα από τη δικογραφία και τις παρακολουθήσεις φαίνεται πως εμπλέκονται στην υπόθεση.

Μεταξύ των συλληφθέντων είναι ο 43χρονος ιδιοκτήτης της μάντρας και ένας Θεσσαλονικιός με καταγωγή από τα Σκόπια, ο οποίος βρισκόταν στον πρώτο όροφο και είχε αναλάβει τη φύλαξη Λεμπιδάκη. Επίσης συνελήφθησαν ένας 60χρονος μεσίτης από το Ρέθυμνο και η ανήλικη κόρη του, η οποία είναι 16 ετών, ένας ακόμη 46χρονος και ένας 42χρονος. Ρόλο συνεργού αποδίδουν οι Αρχές σε έναν 22χρονο Κρητικό, ο οποίος είχε φυλακιστεί για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος υποψήφιας της Νέας Δημοκρατίας, στις βουλευτικές εκλογές του 2015.

Οι αρχές αναζητούν και άλλα άτομα για την υπόθεση της απαγωγής του επιχειρηματία, γεγονός που θα οδηγήσει σε νέες συλλήψεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το neakriti.gr, οι αρχές αναζητούν οκτώ άτομα, που προκύπτουν από καταθέσεις και παρακολουθήσεις μεταξύ των οποίων είναι και πρόσωπα οι οποίοι φέρεται να έχουν σημαντικό ρόλο στην υπόθεση.

Σε βάρος των κατηγορουμένων έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για:

  • Διακεκριμένη περίπτωση αρπαγής,
  • Συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση με την επιβαρυντική περίσταση χρήσης όπλων και επιδίωξης οικονομικού οφέλους,
  • Απόπειρα εκβίασης από κοινού,
  • Διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης,
  • Διακεκριμένη περίπτωση κατοχής πολεμικού όπλου και
  • Εμπρησμό

Τρεις ομάδες εμπλέκονται στην απαγωγή

Νέες αποκαλύψεις για τον τρόπο δράσης των απαγωγέων του Μιχάλη Λεμπιδάκη. Όπως αναφέρει το ekriti.gr οι ομάδες των δραστών που εμπλέκονται στην πολύκροτη υπόθεση είναι τρεις.

Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία που έχει στην κατοχή της και ερευνά η ΕΛ.ΑΣ., τα άτομα που συμμετείχαν στην απαγωγή μέχρι και την απελευθέρωση του απαχθέντος, ξεπερνούν, ενδεχομένως και τα 20. Εντωμεταξύ, η ΕΛ.ΑΣ. πραγματοποιεί, σύμφωνα με πληροφορίες, έρευνες και στην Αττική για τον εντοπισμό δραστών που εμπλέκονται στην υπόθεση, ενώ σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε ο Alpha, οι αρχές έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη του «αριστερόχειρα» με τη βαριοπούλα, που έσπασε το τζάμι του αυτοκινήτου του επιχειρηματία.

Τα άτομα αυτά χωρίζονται σε τρεις διαφορετικές ομάδες, χωρίς όμως να αποκλείεται η πιθανότητα κάποιο ή κάποια, να μετείχαν σε όλη τη διάρκεια της υπόθεσης, δηλαδή και στις 186 μέρες της ομηρίας του απαχθέντος.

Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι στην πρώτη ομάδα των «σκληρών» που πραγματοποίησε την απαγωγή στις 30 Μαρτίου, μετείχαν 8-10 άτομα. Αυτή η ομάδα περιλάμβανε 4-5 άτομα που απήγαγαν τον επιχειρηματία, 2-4 άτομα που τράκαραν, με δύο αυτοκίνητα, το αυτοκίνητο του απαχθέντος (για να τον ακινητοποιήσουν και να τον "αρπάξουν" οι συνεργοί τους) και στη συνέχεια έβαλαν φωτιά και τα κατέστρεψαν για να μην αφήσουν ίχνη dna, 1 άτομο που τους ενημέρωσε από το αεροδρόμιο της Αθήνας για την ώρα που θα ταξίδευε προς Ηρακλείο ο απαχθέντας επιχειρηματίας και 1 άτομο που ήταν "τσιλιαδόρος" στο εργοστάσιο Πλαστικά Κρήτης και ενημέρωσε για την ώρα αναχώρησής του, από εκεί.

Η διάρκεια της διαδρομής (από το εργοστάσιο μέχρι το σημείο της απαγωγής) ήταν 7-10 λεπτά. Έτσι οι δράστες, που καιροφυλακτούσαν κοντά στην περιοχή των Καλεσσίων, είχαν αρκετό χρόνο στη διάθεσή τους για να στήσουν την ενέδρα και να πραγματοποιήσουν την απαγωγή.

Η δεύτερη ομάδα των εμπλεκομένων εκτιμάται ότι «μπήκε στο κόλπο», όταν οι αρχικοί δράστες απέτυχαν να αποσπάσουν τα λύτρα των 100 ή και των 70 εκατομμυρίων ευρώ και επειδή φοβήθηκαν ότι λόγω της μεγάλης χρονικής διάρκειας κράτησης του ομήρου ενδέχεται η αστυνομία να βρει τα ίχνη τους, «παρέδωσαν» τον απαχθέντα, σε άλλους. Χρονικά το γεγονός αυτό προσδιορίζεται μετά το μήνυμα προς την οικογένεια του απαχθέντος «χάσατε εσείς, χάσαμε κι εμείς». Η πρώτη ομάδα πιθανολογείται ότι κράτησε τον όμηρο σε 1-2 διαφορετικές κρυψώνες.

Η δεύτερη ομάδα από τη στιγμή που πήρε στα χέρια της τον όμηρο, ενδέχεται να του άλλαξε κρυψώνα. Στην αρχή επεδίωξε να κατεβάσει το ύψος των λύτρων στα 50 εκατομμύρια ευρώ και κατόπιν στα 30 εκατομμύρια. Όταν και πάλι η οικογένεια του απαχθέντος, τους έστειλε μήνυμα ότι αδυνατούσε να συγκεντρώσει τόσο μεγάλο ποσόν, η δεύτερη αυτή ομάδα, βρήκε άλλους πρόθυμους να συνεχίσουν την απαγωγή. Εκτιμάται ότι η δεύτερη ομάδα αποχώρησε μετά την έφοδο της αστυνομίας σε σπίτι στην περιοχή των Σφακίων αρχές Αυγούστου, δήθεν για έλεγχο παράτυπων μεταναστών.

Τα νέα άτομα που κρατούσαν τώρα τον όμηρο είναι η τρίτη ομάδα. Η ομάδα αυτή μετέφερε τον όμηρο στο τελευταίο κρησφύγετο, απ' όπου απελευθερώθηκε.

Κομβικό σημείο στις περαιτέρω έρευνες της αστυνομίας είναι να βρεθούν όλα τα κρησφύγετα στα οποία κρατούνταν ο επιχειρηματίας. Η αστυνομία γνωρίζει και άλλα πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση της απαγωγής, αλλά, δεν μπορεί να ταυτοποιήσει την συμμετοχή τους.

Πηγή φωτογραφιών: cretalive

Σχετικές ειδήσεις