ΕΛΛΑΔΑ

Ομογενείς: «Περήφανοι και ωραίοι, μα πάνω απ' όλα Έλληνες...»

Ομογενείς: «Περήφανοι και ωραίοι, μα πάνω απ' όλα Έλληνες...»
EUROKINISSI

«Η καρδιά της Ελλάδας χτυπά δυνατά σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου» - Η μεγάλη έρευνα της Kapa Research σε συνεργασία με το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Harvard των ΗΠΑ για τους Έλληνες της Διασποράς

Δηλώνουν σε κάθε ευκαιρία πως είναι Έλληνες και καμαρώνουν γι' αυτό, έστω κι αν βρίσκονται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τη μητέρα Πατρίδα. Ο λόγος για τους ομογενείς της Διασποράς, οι οποίοι δείχνουν την απεριόριστη αγάπη τους για την Ελλάδα. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία της παγκόσμιας έρευνας που διενήργησε η εταιρεία Kapa Research σε συνεργασία με το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Harvard των ΗΠΑ και δόθηκε στις 29 Μαρτίου στη δημοσιότητα. To Newsbomb.gr σας παρουσιάζει σήμερα, Μεγάλη Παρασκευή (06/04/2018), τα σημαντικότερα ευρήματα μιας σπουδαίας ερευνητικής εργασίας για τους απανταχού Έλληνες.

Η ταυτότητα της έρευνας

Η ερευνητική εργασία ξεκίνησε το 2016 και εκπονήθηκε σε συνεργασία με το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών και ένα επιλεγμένο γκρουπ 40 ηγετών στην Αθήνα
Για τη συλλογή των στοιχείων δημιουργήθηκε ένα ερωτηματολόγιο με συνολικά 200 ερωτήσεις. Το συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο μεταφράστηκε σε τέσσερις γλώσσες (Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά και Ισπανικά)
Η υλοποίηση της έρευνας πραγματοποιήθηκε σε δύο στάδια: Το πρώτο στάδιο υλοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2016, ενώ το δεύτερο διήρκεσε έναν ολόκληρο χρόνο, από το Μάρτιο του 2017 έως το Μάρτιο του 2018

Μέθοδοι συλλογής των στοιχείων

Το δείγμα της έρευνας: 12.000 άτομα (8.000 Έλληνες της Διασποράς)

Περήφανοι ως Έλληνες

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, περισσότεροι από οκτώ στους δέκα Έλληνες ομογενείς (ποσοστό 82%) δηλώνουν περήφανοι για την εθνική τους καταγωγή και ταυτότητα, ενώ το 85% των ερωτηθέντων απαντά θετικά στη φράση «Έχει βαθύτερο νόημα για μένα το γεγονός ότι ανήκω στον Ελληνισμό».

«Υπερηφάνεια, ευθύνη και ελπίδα...»

Παρέλαση Ελλήνων του Καναδά για την 25η Μαρτίου
Όσο για τη λέξη που έρχεται πρώτη στο μυαλό των ομογενών μας, στο άκουσμα της λέξης «Ελλάδα», το 62% απαντά «περηφάνεια», ένα 10% με τη λέξη «ευθύνη», ένα 7% με τη λέξη «ελπίδα», ενώ χαρακτηριστικό είναι και το γεγονός ότι το 11% απαντά με τη λέξη «απογοήτευση».

Για ποια επιτεύγματα αισθάνονται υπερήφανοι οι Έλληνες της Διασποράς;

Τη σύλληψη του ιδεώδους της Δημοκρατίας και την εγκαθίδρυσή της ως πολίτευμα
Την καθιέρωση των Ολυμπιακών Αγώνων
Τα επιτεύγματα στις Τέχνες και τις Επιστήμες
Την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και την Εθνική Αντίσταση του 1940
Το Μέγα Αλέξανδρο και τις νίκες του
Τις ιστορικές μάχες των Ελλήνων (Οι «300» του Λεωνίδα, η Μάχη του Μαραθώνα κλπ.)

Ο ρόλος της ελληνικής γλώσσας

Στο ερώτημα ποια στοιχεία είναι ικανά να διατηρήσουν ζωντανή την ελληνική ταυτότητα, το 69% των Ελλήνων της Διασποράς εκτιμά πως είναι η χρήση της ελληνικής γλώσσας στην καθημερινή μεταξύ τους επικοινωνία.

Αξιοσημείωτο είναι και το ότι πάνω από πέντε στους δέκα ομογενείς απαντούν πως τα παιδιά τους μιλούν αρκετά καλά ή πολύ καλά την ελληνική γλώσσα.

Νοσταλγία και θύμησες από την Πατρίδα

Εξίσου σημαντικά είναι και τα ευρήματα της έρευνας για το τι λείπει στους Έλληνες που κατοικούν στο εξωτερικό σε σχέση με τη χώρα τους.

Ενδεικτικά, το 46% απαντά με τη λέξη «οικογένεια», το 32% αναφέρει πως του λείπει η καλοκαιρία (λιακάδα, υψηλές θερμοκρασίες κλπ.), ενώ ένα 19% απαντούν πως τους λείπουν οι φίλοι και οι συγγενείς.

Αγάπη για την ελληνική Ιστορία και Μυθολογία

Εξάλλου, οι Έλληνες της Διασποράς δείχνουν να τρέφουν βαθύ σεβασμό για την Ιστορία των προγόνων τους.

Σύμφωνα, πάντα, με την έρευνα του Harvard, στο ερώτημα «Έχετε διδαχθεί ποτέ αρχαία τραγωδία και μυθολογία;» σχεδόν πέντε στους δέκα απαντούν θετικά και δείχνουν να θυμούνται τον Οδυσσέα, την Αντιγόνη, τον Οιδίποδα και την Ιφιγένεια, τους 12 άθλους του Ηρακλή, τον Τρωικό Πόλεμο, αλλά και την Αργοναυτική Εκστρατεία.

Συνοπτικά συμπεράσματα: Ποιοι είναι τελικά οι Έλληνες της Διασποράς;

Ανήκουν στην μεσαία και ανώτερη οικονομική τάξη και είναι ως επί το πλείστον ενημερωμένοι για τις Νέες Τεχνολογίες
Είναι ικανοποιημένοι για τη ζωή του και αρκετά αισιόδοξοι για το μέλλον
Είναι θρήσκοι και νιώθουν πως έχουν ισχυρούς δεσμούς με την Εκκλησία
Είναι υπέρ της Δύσης, κοινωνικά ελεύθεροι και υπέρμαχοι της ελεύθερης αγοράς
Αγαπούν την πολιτιστική τους κληρονομία, την Ιστορία και τις φυσικές ομορφιές της πατρίδας τους
Αισθάνονται υπερήφανοι για την ταυτότητά τους και χρησιμοποιούν ευρέως την ελληνική γλώσσα
Η οικογένεια διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη διατήρηση της ελληνικής γλώσσας, της Ιστορίας και του πολιτισμού με την πάροδο του του χρόνου
Αγαπούν την ελληνική κουζίνα
Ανησυχούν βαθύτατα για την κρίση στην Ελλάδα και αισθάνονται ευθύνη, ώστε να βοηθήσουν στην οικονομική της ανάκαμψη


Πηγή στοιχείων και γραφημάτων: Kapa Research, Washington DC - 29 Μαρτίου 2018

Σχετικές ειδήσεις