ΕΛΛΑΔΑ

Αυγερινός: Η καθοδική πορεία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού

Αυγερινός: Η καθοδική πορεία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού

Μεθοδική προσπάθεια της διοίκησης Αλεξανδρή για την επαναφορά του παλαιού καθεστώτος Μαρτίνη στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό (ΕΕΣ), καταγγέλλει η πρώην προσωρινή διοίκηση του Δρ. Αντώνιου Αυγερινού.

Με ανοιχτή επιστολή, παραθέτουν μία σειρά επιχειρημάτων που προκύπτουν από τη μέχρι στιγμής θητεία της νέας προσωρινής διοίκησης στο δρόμο προς τις εκλογές του Ιουνίου 2018 και ταυτόχρονα θέτουν ερωτήματα για τη στάση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ερυθρού Σταυρού (ΔΟΕΣ), αλλά και του υπουργείου Υγείας, για το οποίο τονίζουν ότι επιτρέπει να πραγματοποιηθούν αρχαιρεσίες με αναχρονιστικό καταστατικό αντιπροσώπευσης.

Αναλυτικά, η επιστολή με τίτλο «Η καθοδική πορεία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού»:

«Από τις 9 Δεκεμβρίου 2017 που πραγματοποιείται η βίαιη, κατευθυνόμενη και χειραγωγημένη αλλαγή της επιτυχημένης Διοίκησης του κυρίου Αυγερινού, ο Ε.Ε.Σ. βρίσκεται έρμαιο των πρώην εξαπτέρυγων του κυρίου Μαρτίνη ο οποίος τους ανέδειξε και βέβαια συνεργάσθηκαν άψογα μαζί του.

Ο νυν Πρόεδρος κ. Αλεξανδρής παραδέχεται τον ρόλο του, που δεν είναι άλλος από τον έλεγχο του Ε.Ε.Σ. έτσι όπως τον επιθυμούν μερικοί ολίγοι από το παρελθόν. Επιβεβαιώνει ότι επί σειρά ετών προσπαθούσε στην Γενεύη (με πολλούς τρόπους και υποσκάβοντας το υγιές έδαφος του Ε.Ε.Σ.) να παρεισφρήσει στους κόλπους του Ερυθρού Σταυρού εξυπηρετώντας ουσιαστικά δικά του προσωπικά συμφέροντα κι ότι στην προσπάθεια του αυτή βρέθηκε αρωγός το Υπουργείο Υγείας το οποίο (παρεμβαίνοντας στην Ελληνική Δικαιοσύνη) τον χρίζει Πρόεδρο του Ε.Ε.Σ. (άμεση εξυπηρέτηση των συμφερόντων της Γενεύης). Άλλωστε ο ίδιος διακήρυττε ότι θα είναι ο νέος πρόεδρος του Ε.Ε.Σ., πριν υπάρξει η δικαστική απόφαση.

Έτσι ξεκινάει μια σκοτεινή περίοδος τεσσάρων μηνών για τον Ε.Ε.Σ. κι αυτό γιατί τα άτομα που συνυπηρετούν με τον κύριο Αλεξανδρή στελεχώνοντας το Κ.Δ.Σ. του Ε.Ε.Σ δεν είναι άλλα από αυτά που διοικούσαν τον οργανισμό όταν τον οδήγησαν στην καταστροφή. Άτομα που για χρόνια ολόκληρα εκμεταλλεύονταν τον Ε.Ε.Σ. προς ίδιον όφελος, άτομα που χωρίς ενδοιασμούς υποδαύλιζαν και υπονόμευαν το έργο τόσο της προηγούμενης διοίκησης όσο του έμμισθου προσωπικού και των εθελοντών. Αυτά λοιπόν τα άτομα που ευθύνονται για τις απώλειες, κάθε είδους, του Ε.Ε.Σ., έρχονται με τη νέα διοίκηση να αυτοχαρακτηρισθούν "σωτήρες του Ε.Ε.Σ.".

Ο κ. Αλεξανδρής και η παρέα του ορίζονται με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδίκου Αθηνών να αναλάβουν τη διοίκηση του Ε.Ε.Σ. για τέσσερις μήνες προκειμένου να οργανώσουν και να διεξάγουν αρχαιρεσίες στον οργανισμό.

Ας αναφερθούμε όμως στο έργο τους κατά τη θητεία τους έως σήμερα:

Ξεκινάνε τη διοίκησή τους με την απαγόρευση της φυσικής παρουσίας του πρώην Προέδρου κ. Αυγερινού σε εκδηλώσεις που ο ίδιος είχε οργανώσει.

Οικειοποιούνται για προσωπικό τους συμφέρον προγράμματα και δράσεις του Ε.Ε.Σ. που ο κ. Αυγερινός είχε υπογράψει και υλοποιήσει.
Αρχίζουν τις οικονομικές σπατάλες με ταξίδια, άσκοπες μετακινήσεις οχημάτων του Ε.Ε.Σ., και χορηγίες ειδών βοηθείας σε συλλόγους προς επίτευξη προσωπικών πολιτικών τους επιδιώξεων.

Συνεχίζουν κλυδωνίζοντας συθέμελα τη λειτουργία του Ε.Ε.Σ. καθώς αρνούνται να υπογράψουν τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των υπαλλήλων του Ε.Ε.Σ. Σχεδόν για ένα μήνα πλανάται στους κόλπους των υπαλλήλων το αίσθημα εκφοβισμού, χειραγώγησης κι απειλών για απολύσεις (κάτι που τα νυν μέλη του Κ.Δ.Σ που διοικούσαν και στο αμαρτωλό παρελθόν του Ε.Ε.Σ., είχαν αναφέρει σε προηγούμενες δικαστικές διαμάχες ως επίλυση του προβλήματος). Μετά από ασφυκτικές πιέσεις τελικά υπογράφουν τη Σ.Σ.Ε. των υπαλλήλων.

Αλλάζουν αυθαίρετα, χωρίς καμία νόμιμη ισχύ, τους εκπροσώπους του Ε.Ε.Σ στα νοσοκομεία Κοργιαλένειο Μπενάκειο και Ασκληπιείο
Βούλας.

Δεν υπογράφουν και δεν υλοποιούν κανένα νέο έργο-δράση του Ε.Ε.Σ.

Και τώρα ας οδεύσουμε στα πολύ σοβαρά.

Σκοπός της διοίκησης Αλεξανδρή ήταν η διεξαγωγή αρχαιρεσιών στον Ε.Ε.Σ. προκειμένου να υπάρξει μια δημοκρατική, δυναμική και αντιπροσωπευτική διοίκηση.

Ο κ. Αλεξανδρής και τα μέλη του Κ.Δ.Σ. του, αντί να οδηγήσουν τον οργανισμό σε αρχαιρεσίες με δημοκρατικό τρόπο, δηλαδή με το νέο καταστατικό του Ε.Ε.Σ. και την διευρυμένη βάση των εγγεγραμμένων μελών (κάτι το οποίο απαιτούσε διακαώς και επιτακτικώς η ΔΟΕΣ), κατευθύνει τον οργανισμό σε αρχαιρεσίες με το παλαιό απαρχαιωμένο καταστατικό.

Τι σημαίνει αυτό: ότι δεν έχει το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθε όλη η Ερυθροσταυρική κοινότητα αλλά μόνο τα μέλη που ήταν εγγεγραμμένα στον Ε.Ε.Σ. (μέχρι το 2012) από την εποχή του αμαρτωλού παρελθόντος. Άρα δεν ομιλούμε για δημοκρατικές αρχαιρεσίες αλλά για χειραγωγούμενες, κατευθυνόμενες κι αφερέγγυες διαδικασίες που απροκαλύπτως έχουν σαν στόχο τους την επαναφορά σύσσωμης, όλης της άκρως διαβρωτικής κι αμαρτωλής, παλαιάς καταστροφικής διοίκησης.

Εδώ πρέπει να επισημανθεί με έμφαση ότι τα μέλη που απαρτίζουν το νυν Κ.Δ.Σ. του Ε.Ε.Σ. είναι τα ίδια με την εποχή Μαρτίνη. Όλες αυτές τις ημέρες αυτός ο σκληρός πυρήνας των πρώην συνεργατών Μαρτίνη, εργάζεται προετοιμάζοντας την επάνοδό τους. Με μηχανορραφίες, μεθόδους ψυχολογικής βίας προς τους εκλέκτορες, με φαινόμενα λαϊκισμού και ρεβανσισμού, με κατασκευασμένες δικαιολογίες, με δόλιους τρόπους προσπαθούν να υπονομεύσουν για άλλη μια φορά τα θεμέλια του Ε.Ε.Σ., εξυφαίνοντας την αποσύνθεσή του.

Αμάχητο τεκμήριο των λεγομένων μας, άλλη μια άνομη πράξη του κ. Αλεξανδρή και των μελών του, η αλλαγή οχτώ Περιφερειακών Διοικητικών Συμβουλίων και η επαναφορά σε καίριες θέσεις εθελοντών που είχαν υποπέσει σε τραγικές ατασθαλίες. Αδιαφορώντας για τους λόγους αλλαγής των Διοικητικών Συμβουλίων (από τις προηγούμενες Διοικήσεις) που δεν ήταν άλλοι, παρά πολλές και διάφορες ατασθαλίες, προσωπικές εκμεταλλεύσεις του Ε.Ε.Σ. κ.α., χωρίς καμία δικαστική δικαιοδοσία προχωρούν στην αυθαίρετη απομάκρυνση των νέων Διοικητικών Συμβουλίων και στην επάνοδο των παλαιών. Με αυθαίρετες αποφάσεις επαναφέρουν στην ενεργό δράση εθελοντές που ήταν τιμωρημένοι (με μερική παύση των καθηκόντων τους) λόγω κατάχρησης του σήματος του Ε.Ε.Σ., δημιουργία και παράλληλη δράση άλλων Μ.Κ.Ο., για εκφοβισμό άλλων εθελοντών με αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο πραγματικός όμως λόγος όλων αυτών των αυθαίρετων κι άνομων ενεργειών δεν είναι άλλος από την αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος.

Κι ερχόμαστε στο σκοτεινό ρόλο της ΔΟΕΣ που ο κύριος Αλεξανδρής υποβοήθησε ως "Δούρειος Ίππος". Για 25 έτη η ΔΟΕΣ δεν ήλεγξε ούτε ζήτησε, ως είχε υποχρέωση, τους ισολογισμούς του Ε.Ε.Σ., εισέπραττε όμως το ποσό των 330.000 ευρώ ανά έτος. Από το 2011 (περίοδος οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα), που η Ελλάδα σταμάτησε να στέλνει τη συνδρομή της στη ΔΟΕΣ, ζητά το 2013 την αποπομπή του κ. Μαρτίνη. Κατόπιν το 2015 η επιτροπή συμμόρφωσης και διαμεσολάβησης απαιτεί με την απειλή της αποπομπής του Ε.Ε.Σ. από τους κόλπους της ΔΟΕΣ, να ψηφιστεί νέο καταστατικό που η ίδια εγκρίνει με την συμμετοχή νέων εκλογικών μελών. Η τότε Διοίκηση του κ. Αυγερινού σπεύδει να προκηρύξει εκλογές με πανελλαδική αντιπροσωπευτική εκπροσώπηση κι εγγραφή νέων περίπου 11.000 μελών. Όμως, δέκα ημέρες πριν τις εκλογές, μέλη του νυν Κ.Δ.Σ. του κυρίου Αλεξανδρή καταθέτουν ασφαλιστικά μέτρα και ματαιώνουν τις εκλογές. Η δίκη έγινε τον Οκτώβριο του 2016 λόγω πολλών αναβολών και η απόφαση βγήκε τον Δεκέμβριο του 2017 που έκρινε ως νόμιμο το καταστατικό πλην 3,4, άρθρων αμελητέας σημασίας. Οι σημερινοί όμως διοικούντες άσκησαν αμέσως έφεση και προσδιορίσθηκε η δικάσιμος τον Μάρτιο του 2019.

Είναι απορίας άξιο, η στάση της ΔΟΕΣ που διαφοροποίησε τη θέση της στη νυν Διοίκηση. Ενώ στην προηγούμενη Διοίκηση ασκούσε ασφυκτικές, κι όχι μόνο, πιέσεις προκειμένου να διενεργηθούν δημοκρατικές αρχαιρεσίες, στη νυν διοίκηση φαίνεται αμέτοχη κι αδρανής σε αυτή την αντιδεοντολογική κι αντιδημοκρατική παρέκκλιση. Σημειώνεται ότι η ΔΟΕΣ έχει λαμβάνειν 2.500.000, περίπου, ελβετικά φράγκα από τον Ε.Ε.Σ. Μήπως, τελικά, το μήλον της έριδος είναι η μεγάλη ακίνητη περιουσία του Ε.Ε.Σ. και η νυν διοίκηση εξυπηρετεί αυτές τις βλέψεις;

Ποιος είναι ο ρόλος του Υπουργείου Υγείας και γιατί επιτρέπει να πραγματοποιηθούν αρχαιρεσίες με αναχρονιστικές μεθόδους που επαναφέρουν το αλλοιωμένο παρελθόν; Γιατί το Υπουργείο Υγείας παρενέβη στην Ελληνική Δικαιοσύνη (όπως ο ίδιος ο κύριος Αλεξανδρής ανέφερε σε συνέντευξή του) προκειμένου να διοριστούν πάλι στον Ε.Ε.Σ. τα άτομα που τον οδήγησαν στην καταστροφή;

Δυστυχώς, όλα τα ανωτέρω μας κάνουν να ανησυχούμε. Οφείλουμε όλοι μαζί να υψώσουμε ένα ανάχωμα στη διαβρωτική επαναφορά της παλαιάς Διοίκησης Μαρτίνη και να υπερασπισθούμε την ακεραιότητα και την ανεξαρτησία του Ε.Ε.Σ. Δεν πρέπει να αφήσουμε καμία εξωτερική κι εσωτερική δύναμη να αλλοιώσει τον Ε.Ε.Σ. και παρακαλούμε να είστε αρωγοί μας σε αυτό το δύσκολο έργο που επιτελούμε.

Σας ευχαριστούμε πολύ εκ των προτέρων».

Σχετικές ειδήσεις