ΠΑΙΔΕΙΑ

Βάσεις 2016: Τα τελευταία στοιχεία λίγο πριν την ολοκλήρωση της κατάθεσης των μηχανογραφικών

Βάσεις 2016: Τα τελευταία στοιχεία λίγο πριν την ολοκλήρωση της κατάθεσης των μηχανογραφικών

Η αντίστροφη μέτρηση για τις βάσεις 2016 έχει ξεκινήσει, καθώς μέχρι την Παρασκευή (8/7) οι υποψήφιοι των Πανελληνίων - Πανελλαδικών 2016 θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει το μηχανογραφικό τους δελτίο. Σε αντίθετη περίπτωση οι υποψήφιοι χάνουν την ευκαιρία να διεκδικήσουν μια θέση στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας.

Να σημειωθεί ότι από σήμερα, Τετάρτη 6 Ιουλίου, θα χορηγούνται βεβαιώσεις συμμετοχής σε όσους υποψηφίους συμμετείχαν φέτος στις Πανελλαδικές Εξετάσεις ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ με το νέο σύστημα.

Συγκεκριμένα, για τους υποψηφίους των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ που συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2016 θα χορηγηθεί Βεβαίωση Συμμετοχής που θα περιλαμβάνει τους γραπτούς βαθμούς όλων των πανελλαδικά εξεταζομένων μαθημάτων (Γενικής Παιδείας, Προσανατολισμού ή Ειδικότητας και Ειδικά Μαθήματα) καθώς και το σύνολο των μορίων ανά Επιστημονικό Πεδίο.

Σε ότι αφορά τις βάσεις, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, οι ιατρικές και παραϊατρικές σχολές θα έχουν μεγάλη άνοδο, ενώ πτώση αναμένεται στις πολυτεχνικές. Αντίθετα, «βουτιά» -και μάλιστα μεγάλη- αναμένεται να κάνουν οι παιδαγωγικές σχολές. Από τις δημοφιλέστερες επιλογές είναι αυτές που οδηγούν στις σχολές των ενόπλων δυνάμεων, της πυροσβεστικής και της αστυνομίας καθώς εξασφαλίζουν άμεση επαγγελματική αποκατάσταση αλλά και μισθό από την πρώτη μέρα.

Υπολογίστε online τα μόριά σας με ένα κλικ

Συνοπτικά:

Στο πρώτο επιστημονικό πεδίο, αυτό των ανθρωπιστικών σπουδών, πτώση αναμένεται στη Νομική και τη Φιλοσοφική.

Στο δεύτερο επιστημονικό πεδίο, δεν αποκλείεται εντυπωσιακή πτώση ακόμα και σε πολυτεχνικές σχολές με παραδοσιακά υψηλές βάσεις.

Οι βάσεις των ιατρικών σχολών αναμένεται να «σκαρφαλώσουν» ακόμα πιο ψηλά.

Πτώση αναμένεται στις παιδαγωγικές σχολές, εξαιτίας και των κακών επιδόσεων των υποψηφίων στα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας, ενώ την ίδια πορεία θα ακολουθήσουν και οι σχολές του 5ου επιστημονικού πεδίου, δηλαδή της Οικονομίας και Διοίκησης.

Δείτε εδώ τα στατιστικά στοιχεία των ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2016

Οι βάσεις σε κάθε πεδίο αναμένεται να κυμανθούν ως εξής:

- Στο 1ο επιστημονικό πεδίο των Ανθρωπιστικών Σπουδών οι βάσεις εισαγωγής θα παρουσιάσουν αυξομειώσεις. Οι αυξομειώσεις αυτές θα αφορούν κυρίως στις Φιλοσοφικές και Ψυχολογικές σπουδές. Πτωτική πορεία ενδέχεται να ακολουθήσουν κάποιες Νομικές Σχολές ενώ μπορεί να σημειωθεί άνοδος σε χαμηλόβαθμες σχολές. Άνοδος αναμένεται και στο «κατώφλι» χαμηλόβαθμων σχολών.

- Στο 2ο επιστημονικό πεδίο το πλέον χαρακτηριστικό στοιχείο είναι οι πολύ καλές, σχεδόν άριστες επιδόσεις σε παραδοσιακά δύσκολα μαθήματα, όπως η φυσική. Στις Πολυτεχνικές σχολές πάντως αναμένεται πτώση, η οποία θα μεγαλώνει όσο κατεβαίνουμε προς τις πιο χαμηλόβαθμες σχολές. Σε κάποιες Πολυτεχνικές σχολές που παραδοσιακά έχουν υψηλή βαθμολογία και αίγλη οι ειδικοί επισημαίνουν ότι θα έχουν ακόμα και εντυπωσιακή πτώση.

- Στο 3ο επιστημονικό πεδίο η πολύ καλή εικόνα σε Φυσική, Χημεία και Βιολογία διατηρεί τις βάσεις στις περιζήτητες Ιατρικές στο ύψος τους οδηγώντας τις σε πολλές περιπτώσεις και σε άνοδο. Η αύξηση των βάσεων στο 3ο επιστημονικό πεδίο θα συμπαρασύρει προς τα πάνω τις Παραιατρικές (Νοσηλευτικά τμήματα και ΤΕΙ) και τις Γεωπονικές σχολές.

- Στο 4ο επιστημονικό πεδίο στο οποίο ένα εντυπωσιακό ποσοστό μαθητών των Ανθρωπιστικών σπουδών περίπου 67% έγραψε στα Μαθηματικά της Γενικής Παιδείας κάτω από τη βάση. Ωστόσο πολλοί εξ αυτών θα εισαχθούν στις Παιδαγωγικές σχολές της Ελληνικής Τριτοβάθμιας.

- Στο 5ο επιστημονικό πεδίο των σχολών Οικονομίας, Διοίκησης και Πληροφορικής αναμένεται μεγάλη πτώση των βάσεων λόγω των χαμηλών επιδόσεων των υποψηφίων στα Μαθηματικά, με ποσοστό περίπου 78% των υποψηφίων έγραψαν κάτω από τη βάση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2016

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να ενημερώνονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://results.it.minedu.gov.gr για τις βαθμολογίες τους στα ειδικά μαθήματα ενώ σημειώνεται ότι η οριστικοποίηση των μηχανογραφικών είναι έως την Παρασκευή 8 Ιουλίου.

Σχετικές ειδήσεις