ΠΑΙΔΕΙΑ

To «Νοιάζομαι και Δρω» διδάσκει εθελοντισμό στα σχολεία

To «Νοιάζομαι και Δρω» διδάσκει εθελοντισμό στα σχολεία

Tο «Νοιάζομαι και Δρω» δεν είναι ένα συνηθισμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Πρόκειται για μία πραγματικά πρωτοποριακή δράση που ευαισθητοποιεί αλλά κυρίως κινητοποιεί τους μαθητές να βοηθήσουν συνανθρώπους τους που το έχουν πραγματικά ανάγκη.

Είναι γεγονός πως η νέα γενιά με την κατάλληλη εκπαίδευση μπορεί να αλλάξει τον κόσμο μας! Για τον λόγο αυτό, με όραμα τη δημιουργία μιας καλύτερης κοινωνίας, το πρόγραμμα «Νοιάζομαι και Δρω» προσπαθεί να εξοικειώσει τους μαθητές με έννοιες όπως ο εθελοντισμός, η αλληλεγγύη και η προσφορά.

Ξεκίνησε ως ένα πιλοτικό πρόγραμμα, ως μία ιδέα που υλοποιήθηκε από το Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο Δεσμός σε συνεργασία με το Ίδρυμα Λαμπράκη. Ξεπέρασε τις αρχικές προσδοκίες και έτσι το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017 πέρασε στη δεύτερη φάση του, καλωσορίζοντας 150 σχολεία από όλη την Ελλάδα και πολλούς ενθουσιασμένους μαθητές που δεν σταματούν να ρωτούν για το «μάθημα» του εθελοντισμού.

Περισσότερα για την ενέργεια μάθαμε από τους εκπροσώπους των φορέων υλοποίησης και τους δωρητές του προγράμματος στη συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 29 Νοεμβρίου στο Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία.

Γιατί ξεχωρίζει το πρόγραμμα «Νοιάζομαι και Δρω»;

Επειδή όμως σημασία δεν έχει μόνο ο σκοπός αλλά και τα μέσα, το πρόγραμμα δεν αρκείται στο να εφοδιάσει τους μαθητές με στείρες θεωρητικές γνώσεις. Αντίθετα, τους κινητοποιεί με βιωματικές δράσεις και καινοτόμες πρακτικές. Κάθε παιδί παίρνει πρωτοβουλίες, διεκδικεί αυτό που επιθυμεί και έχει ενεργό ρόλο σε σημαντικές δράσεις. Και έτσι όλοι μαζί συνεργάζονται και λειτουργούν ως ομάδα για να φέρουν μία ουσιαστική αλλαγή! Μέσα από το «Νοιάζομαι και Δρω» δημιουργείται ένα νέο παράδειγμα και οι μαθητές αφήνουν το κοινωνικό τους αποτύπωμα!

Επιπλέον, πολύ σημαντικό είναι το γεγονός πως τα παιδιά κατανοούν τη βαθύτερη έννοια του εθελοντισμού και νιώθουν ότι προσφέρουν. Δεν πρόκειται για μία δράση που κάνουν μία φορά αλλά για μία στάση ζωής. Σκοπός λοιπόν είναι οι σχολικές κοινότητες να συνεχίσουν να είναι ενεργές, να παίρνουν πρωτοβουλίες και να προχωρούν σε συνέργειες.

Όταν το «εμείς» γίνεται πιο σημαντικό από το «εγώ»

Οι μαθητές αναπτύσσουν την συναίσθηση τους, καλλιεργούν την κριτική τους σκέψη και προβληματίζονται για την κοινωνία που μας περιβάλλει. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι προσπαθούν να ανακαλύψουν το ρόλο τους σε αυτή και να βάλουν στο επίκεντρο της ζωής τους το καλό της κοινωνίας έναντι του προσωπικού συμφέροντος.

Τα παιδιά αντιλαμβάνονται ότι προσφέρουν για αυτό και η ανταπόκρισή τους είναι τεράστια! Αλλάζουν τον τρόπο που σκέφτονται και συμπεριφέρονται στους συνανθρώπους τους. Συνειδητοποιούν ότι όλοι έχουμε ένα κομμάτι ευθύνης για αυτό που γίνεται δίπλα μας και έτσι μακροπρόθεσμα αλλάζουν την κοινωνία μας προς το καλύτερο. Έχουν τα εφόδια και τη δύναμη να το κάνουν!

Βέβαια, καμία προσπάθεια δεν είναι απρόσωπη. Έτσι, και πίσω από το «Νοιάζομαι και Δρω» υπάρχουν πρόσωπα. Συντονιστές, εκπαιδευτικοί, μαθητές και μεγάλα ιδρύματα ενώνουν τις δυνάμεις τους για να κάνουν τον κόσμο μας λίγο καλύτερο μέσα από μία αξιόλογη ανθρωπιστική δράση!

Το «Νοιάζομαι και Δρω» είναι εφαρμόσιμο σε όλο το φάσμα της σχολικής εκπαίδευσης και έχει λάβει την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Φέτος, υλοποιείται φέτος για δεύτερη χρονιά χάρη σε ευγενικές δωρεές από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και από το Κοινωφελές Ίδρυμα Α. Κ. Λασκαρίδη.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα μπορείτε να βρείτε στη σελίδα noiazomaikaidrw.gr.