Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κώστας Τσάκωνας: Οι μεγάλοι σταθμοί στη ζωή του ηθοποιού

Newsbomb

«Έξι χρόνια στο δημοτικό. Έξι χρόνια στο γυμνάσιο, δώδεκα. Έξι χρόνια στο πολυτεχνείο, δεκαοχτώ. Έξι χρόνια στο εξωτερικό, εικοσιτέσσερα. Και έξι χρόνια μέχρι που να πάω σχολείο, τριάντα. Μέχρι τα τριανταέξι που είμαι, ακόμα άλλα έξι χρόνια. Πού πήγανε; Τι γίνανε έξι χρόνια;».Μέσα σε μια πρόταση γεμάτη εύλογες απορίες ο αείμνηστος κωμκός ηθοποιός Κώστας Τσάκωνας περιγράφει τις παθογένειες της ελληνικής παιδείας μέσα από την κοινωνική σάτιρα «Μάθε παιδί μου γράμματα», που γυρίστηκε μεν το 1981, αλλά παραμένει μέχρι και σήμερα διαχρονική.

Και μπορεί ο σπουδαίος αυτός ηθοποιός να σίγησε για πάντα στα 72 του χρόνια, ωστόσο έμελλε να μείνει στην Ιστορία της ελληνικής κωμωδίας, με ερμηνείες γεμάτες γέλιο και απίστευτες ατάκες.

«Ο ορυκτός πλούτος είναι προίκα της καθυστερημένης Ελλάδας με τον γάμο της για την προηγμένη Ευρώπη. Πού να φανταστώ όταν σπούδαζα θα γινόμουν μία προίκα; Όλη η παιδεία έχει γίνει μια προίκα!». Μια ατάκα που είτε την άκουγε κανείς το 1981, είτε την ακούει τώρα, εν έτει 2015, είναι σαν να μην έχει περάσει ούτε μία μέρα.

Στα 1986 ο Τσάκωνας έπαιξε έναν ακόμη σπουδαίο ρόλο, αυτή τη φορά στο πλευρό της Πηνελόπης Πιτσούλη στην ταινία «Επάγγελμα Γυναίκα – Μια ζωή πατίνι». Υποδύθηκε έναν δυνάστη και αδιάφορο για την οικογένειά του σύζυγο και πατέρα, τον Αμάρανθο. Ταλαιπωρεί όσο δεν παίρνει τη σύζυγό του, Μαρίκα, ώσπου εκείνη τα «βροντάει» και τον αφήνει μόνο του σε ένα σπίτι με τρία παιδιά. Απίθανοι μονόλογοι από έναν χαρακτήρα καθαρά κωμικοτραγικό.

Όσο για το πώς κατόρθωνε να «ρίξει» γυναίκα; Δείτε τις απίστευτες ατάκες από την ταινία του 1987 «Πόντιος είμαι, ό,τι θέλω κάνω».

Σε όλες του τις ταινίες, ο Κώστας Τσάκωνας είχε πάντοτε ένα απίστευτο γέλιο.

Αυτός ήταν ο Κώστας Τσάκωνας που έφυγε από την ζωή. Ένας άνθρωπος με αστείρευτο χιούμορ, που θύμιζε πάντοτε σε όλους ότι ένας κόσμος δίχως γέλιο δεν αξίζει τίποτα.

Καλό Παράδεισο...