ΣΕΙΣΜΟΙ

Φονικός σεισμός στη Μυτιλήνη: Μια γυναίκα νεκρή και τεράστιες καταστροφές - Εκκενώθηκε η Βρίσα

Φονικός σεισμός στη Μυτιλήνη: Μια γυναίκα νεκρή και τεράστιες καταστροφές - Εκκενώθηκε η Βρίσα

Σεισμός Μυτιλήνη: Ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό - Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC), σημειώθηκε στις 15:28 της Δευτέρας (12/6), με το επίκεντρό του να βρίσκεται σε θαλάσσια περιοχή νότια από το Πλωμάρι της Μυτιλήνης. Ο σεισμός έγινε αισθητός σε ένα μεγάλο τμήμα της Ελλάδος καθώς και στα παράλια της Μικράς Ασίας.

Στο «ρυθμό» των Ρίχτερ «χόρευε» όλο το βράδυ της Δευτέρας το πολύπαθο νησί της Μυτιλήνης, αλλά και ολόκληρο το Βόρειο Αιγαίο. Η σεισμική ακολουθία, μετά το φονικό σεισμό των 6,3 Ρίχτερ που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο μιας 43χρονης, εξελίσσεται ομαλά, με τους ειδικούς, ωστόσο, να παραμένουν επιφυλακτικοί, μέχρι να περάσει το κρίσιμο 48ωρο, που θα δείξει ότι αυτός ήταν ο κύριος σεισμός.

Εκτός από το χαμό της άτυχης 43χρονης που καταπλακώθηκε από το σπίτι της στο χωριό Βρίσα, το οποίο ισοπεδώθηκε κυριολεκτικά, άλλα 15 άτομα τραυματίστηκαν από το μεσημεριανό «χτύπημα» του Εγκέλαδου.

Απελευθερώθηκε ενέργεια ίση με δύο ατομικές βόμβες

Σοκάρει η δήλωση του καθηγητή Γεωλογίας του σεισμολογικού κέντρου Καντιλί της Κωνσταντινούπολης, Οβγκιούν Αχμέτ Ερτζάν στην εφημερίδα Hurriyet. Σύμφωνα με τα όσα είπε ο καθηγητής από το φονικό σεισμό στη Μυτιλήνη απελευθερώθηκε ενέργεια ίση με δύο ατομικές βόμβες, ενώ δεν αποκλείει ένα νέο και μεγαλύτερο σεισμό στην περιοχή.

«Ήταν αναμενόμενος ο σεισμός στα βόρεια της Σμύρνης, αλλά περιμέναμε ότι θα ήταν τουλάχιστον 7,1 Ρίχτερ. Τελικά ήταν μικρότερος κάτι που σημαίνει ότι ακόμα υπάρχει ενέργεια που... περιμένει να απελευθερωθεί. Εκτιμώ ο επόμενος σεισμός να είναι περίπου 6,7 με 6,8 Ρίχτερ. Με τον σημερινό σεισμό απελευθερώθηκε ενέργεια τόσο μεγάλη, όσο δύο ατομικές βόμβες. Θα πρέπει το κράτος να είναι σε ετοιμότητα», δήλωσε στην τουρκική εφημερίδα.

Το τρομερό «χτύπημα του Εγκέλαδου

597714.regional

Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών έδωσε το σεισμό στα 6,1 Ρίχτερ με εστιακό βάθος τα 11χλμ.

Από την πλευρά του, το Αμερικάνικο Κέντρο Σεισμολογικής Επισκόπησης (USGS) κατέγραψε το σεισμό στα 6,3 Ρίχτερ, με εστιακό βάθος τα 11,5χλμ.

seismos usgs

Κρίσιμες οι επόμενες ώρες – Φόβοι για ισχυρό μετασεισμό

Προβληματισμός και ανησυχία επικρατεί στους σεισμολόγους από τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας μεταξύ Μυτιλήνης και Χίου.

Από την πρώτη στιγμή οι σεισμολόγοι εμφανίστηκαν ανήσυχοι για το φαινόμενο και τόνισαν πως αν και η περιοχή είναι σεισμογενής, δεν ήταν αναμενόμενος ένας σεισμός τέτοιας ισχύος.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας σημείωσε: «Είναι 6 ρίχτερ, έχει κατέβει το βάθος στα 10 χιλιόμετρα, Είναι σίγουρα επιφανειακός, θα έχουμε προβλήματα, θα έχει μετασεισμούς. Ο σεισμός είναι σε θαλάσσια περιοχή, καταγράφουμε μετασεισμούς»

Στην ερώτηση αν συνδέεται με το ρήγμα της Ανατολίας, απάντησε ότι «Η περιοχή μας έχει απασχολήσει ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες. Είναι σε διέγερση, η περιοχή έχει δώσει και μεγαλύτερους σεισμούς από αυτόν».

Ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμης Λέκκας σημείωσε ότι ένας σεισμός των 6,3 βαθμών Ρίχτερ αναμένεται να έχει «πλούσια» μετασεισμική δραστηριότητα.

Ωστόσο, ο κ. Λέκκας απέκλεισε το ενδεχόμενο να συνδέεται με το ρήγμα της Ανατολίας και σημείωσε ότι μάλλον πρόκειται για κάποιο παρακλάδι του ρήγματος.

Κ. Παπαζάχος: Θα ακολουθήσουν αρκετοί ισχυροί μετασεισμοί

Βέβαιος ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό εμφανίστηκε με δηλώσεις του ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος. Είπε όμως ότι είναι εξίσου βέβαιος ότι θα ακολουθήσουν πολλοί μετασεισμοί ορισμένοι από τους οποίους θα είναι αρκετά ισχυροί και θα δημιουργήσουν ενδεχομένως προβλήματα σε ήδη καταπονημένα κτίρια και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.

Ο κ Παπαζάχος είπε ότι είναι θετικό ότι ο σεισμός είχε επίκεντρο τη θάλασσα και μάλιστα περίπου 15 χιλιόμετρα από την ακτή προσθέτοντας ότι ένας παρόμοιος σεισμός το 1845 είχε προκαλέσει αρκετά προβλήματα στην ίδια περιοχή της Μυτιλήνης.

Περιμένουμε μετασεισμούς πάνω από 5,5 Ρίχτερ

Ο σεισμολόγος μίλησε στην ΕΡΤ και υποστήριξε ότι η περιοχή αυτή βρίθει ρηγμάτων.

Όπως τόνισε, αναμένονται μετασεισμοί ακόμα και πάνω από 5,5 ρίχτερ τις επόμενες δυο ημέρες.

Ο σεισμολόγος Θανάσης Γκανάς μίλησε στο Star και εξέφρασε το φόβο για ισχυρό μετασεισμό τις επόμενες ώρες.

«Τρελάθηκαν» οι σεισμογράφοι

Δείτε τη σεισμική ακολουθία, όπως την κατέγραψε ο σεισμογράφος του Σεισμολογικού Δικτύου του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, που είναι τοποθετημένος στην Αγία Παρασκευή της Μυτιλήνης.

PRK.active

Νεκρή ανασύρθηκε από τα ερείπια η 43χρονη γυναίκα

Η ανακοίνωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας αναφέρει:

«Νεκρή ανασύρθηκε η Ε.Β. 43 ετών, που αναζητούσαμε σε οικία που υπέστη μερική κατάρρευση στην περιοχή Βρίσα. Στην επιχείρηση ανάσυρσης συμμετείχαν 12 πυροσβεστικοί υπάλληλοι με 4 οχήματα καθώς και μια ομάδα από 10 πυροσβεστικούς υπαλλήλους και ένα διασωστικό σκύλο της 1ης Ε.Μ.Α.Κ.

Όλες οι δυνάμεις του νησιού βρίσκονται σε επιφυλακή και θα περιπολούν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας για έλεγχο και άμεση ανταπόκριση σε τυχόν συμβάντα.»

Εκκενώθηκε το χωριό Βρισά

Εκκενώθηκε νωρίς το βράδυ της Δευτέρας (12/6) χωριό Βρισά αφού η κατάσταση των εναπομεινάντων σπιτιών του οικισμού κρίνεται ιδιαίτερα επικίνδυνη σε περίπτωση μετασεισμών. Οι κάτοικοι της Βρισάς μετακινήθηκαν σε σπίτια συγγενικών τους προσώπων σε άλλα μέρη του νησιού, σε ξενοδοχείο των Βατερών όπου μεταφέρθηκαν κυρίως υπερήλικες και στον καταυλισμό που στήθηκε στο γήπεδο του Πολιχνίτου από το στρατό.

Στις 10:30 το βράδυ, στο γήπεδο του Πολιχνίτου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για την αντιμετώπιση της όλης κατάστασης υπό τον αναπλητρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα προκειμένου να σχεδιασθεί η αντιμετώπιση της όλης κατάστασης. Από σήμερα το πρωί το «στρατηγείο» των εμπλεκόμενων φορέων και των ειδικών επιστημόνων θα λειτουργεί στη γενική γραμματεία Αιγαίου και νησιωτικής πολιτικής στη Μυτιλήνη.

«Eννιά στα δέκα σπίτια του χωριού είτε έχουν γκρεμιστεί είτε έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές»

Μεγάλες ζημίες προκάλεσε στο χωρίο Βρισά των περίπου 800 κατοίκων ο ισχυρός σεισμός. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ ο κ. Στέλιος Πανσεληνάς, κάτοικος της Βρίσας, «εννιά στα δέκα σπίτια του χωριού είτε έχουν γκρεμιστεί είτε έχουν υποστεί μεγάλες ζημίες». Ωστόσο, όπως διευκρίνισε αυτό αφορά τα παλιά σπίτια του χωριού, καθώς τα νεότερα δεν έχουν τόσο σοβαρές ζημίες.

«Όλα τα παλαιά κτίσματα έχουν πέσει μόνο τα νέα έχουν διασωθεί» ανέφερε ο κ. Πανσεληνάς. Επίσης ο κ. Πανσεληνάς δήλωσε ότι οι περίπου 800 κάτοικοι βρίσκονται εκτός χωριού, ενώ έχουν φτάσει στην περιοχή τέσσερα οχήματα της πυροσβεστικής και οχήματα της περιφέρειας Βορείου Αιγίου.

Ζημιές στο Πλωμάρι - Κατέρρευσαν σπίτια

Εκτεταμένες ζημιές έχουν καταγραφεί στην περιοχή του Πλωμαρίου ενώ έχουν καταρρεύσει και κτήρια.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Πλωμαρίου, Μανώλη Αρμενάκα, κατέρρευσαν παλιά σπίτια στον οικισμό του Πλωμαρίου, αλλά και ο τρούλος του ναού του Αγίου Παντελεήμονα.

Επίσης, έχουν κλείσει λόγω κατολισθήσεων ο κεντρικός δρόμος Μυτιλήνης - Πλωμαρίου στο ύψος του Αγίου Ισιδώρου και ο δρόμος προς την Μελίντα. Σύμφωνα πάντα με τον Αντιδήμαρχο Πλωμαρίου Μανώλη Αρμενάκα ζημιές έχουν αναφερθεί και στον οικισμό της Πλαγιάς.

Σε δήλωσή του στο ΑΠΕ ο δήμαρχος Χίου, Μανώλης Βουρνούς, δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία αναφορά για σημαντικές ζημιές. Μικρές ζημιές όπως είπε έχουν αναφερθεί στην πόλη της Χίου και στο χωριό Κάμπος.

Δείτε φωτογραφίες στην παραπάνω gallery του Newsbomb.gr

(Δείτε σχετικές δηλώσεις του Δημάρχου Χίου)

Ζημιές σε παλιά βιομηχανικά κτήρια

Παλιά βιομηχανικά κτήρια κατέρρευσαν στη Σκάλα Πολιχνίτου. Επίσης κατέρρευσε μέρος της καμινάδας του παλιού βιομηχανικού κτιρίου ελαιοτριβείου στη Σκάλα Λουτρών το οποίο λειτουργεί ως ξενοδοχείο με την επωνυμία «Ζαίρα». Αποτέλεσμα της κατάρρευσης της βιομηχανικής καμινάδας ήταν να καταστραφεί μεγάλο μέρος του κυρίως κτιρίου.

Επίσης ρωγμές και πτώσεις σοβάδων έχουν υπάρξει σε πολλά κτήρια στο ιστορικό κέντρο της πόλης της Μυτιλήνης. Ανάμεσα σε αυτά και στο ιστορικό Δημαρχείο στην Προκυμαία της πόλης.

Σκηνές στο γήπεδο του Πολιχνίτου και δωμάτια σε ξενοδοχεία στα Βατερά για τους άστεγους σεισμοπαθείς της Βρισάς

Σκηνές στο γήπεδο του Πολιχνίτου έστησε ο στρατός, ενώ ο Δήμος Λέσβου άνοιξε δωμάτια σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια στην τουριστική περιοχή των Βατερών προκειμένου να φιλοξενηθούν οι άστεγοι σεισμοπαθείς της Βρισάς.

Σκηνές και νερό από το κέντρο υποδοχής προσφύγων της Μόριας στους σεισμόπληκτους του νησιού

Με εντολή του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, διατέθηκαν από το κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης της Μόριας για τις ανάγκες των σεισμόπληκτων της νότιας Λέσβου συνολικά 40 σκηνές των 10 ατόμων η μία και 2.000 μπουκάλια νερό.

Το ρήγμα που προκάλεσε το σεισμό

Απεικόνιση του ρήγματος του σεισμού, με επίκεντρο την θαλάσσια περιοχή νότια από το Πλωμάρι της Μυτιλήνης, όπως προσδιορίστηκε από το μέλος της Ερευνητικής Ομάδας Γεωλογίας των Σεισμών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Σωτήρη Βαλκανιώτη

Σύμφωνα με τον κ. Βαλκανιώτη, δίνεται προσεγγιστικά η επιφάνεια του ρήγματος, όπως φαίνεται στην εικόνα, με το μικρό τετράγωνο νότια του Πλωμαρίου στον υποθαλάσσιο χώρο.

«Εξετάστηκαν ειδικότερα οι σεισμογενείς δομές των νησιών: Λήμνος, 'Αγιος Ευστράτιος, Μυτιλήνη, Χίος, Σάμος και Ικαρία του βορειοανατολικού Αιγαίου και η σχέση των ενεργών ρηγμάτων με το πεδίο των τάσεων του γήινου φλοιού της περιοχής. Παράλληλα, μελετήθηκε η επίδραση και η σχέση τους με το μεγάλο ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας, το οποίο επεκτείνεται στο Βόρειο Αιγαίο, λόγω της στενής γειτνίασής τους. Η περιοχή επηρεάζεται άμεσα από τη Ζώνη της Βόρειας Ανατολίας, ενώ αυτή η επίδραση σταδιακά μειώνεται στις κεντρικές και νότιες περιοχές» ανέφερε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) ο κ.Παυλίδης.

Lesvos 2017

Κλειστά τα σχολεία στη Μυτιλήνη - Ακυρώνονται οι Πανελλαδικές

Λόγω του σεισμού και για προληπτικούς λόγους με απόφαση του δημάρχου Μυτιλήνης Σπύρου Γαληνού, σήμερα, Τρίτη 13 Ιουνίου, όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στη Μυτιλήνη θα παραμείνουν κλειστά.

Ας σημειωθεί πάντως ότι τα κτήρια των εξεταστικών κέντρων για τις πανελλήνιες εξετάσεις στη Μυτιλήνη και στην Καλλονή παρά το ότι ανακοινώθηκε ότι αύριο δεν θα πραγματοποιηθούν σε Μυτιλήνη και Χίο γίνεται γνωστό ότι ελέγχθηκαν από μηχανικούς του Δήμου και κρίθηκαν ασφαλή.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΛΜΕ Μυτιλήνης με ανακοίνωσή της καλεί την πολιτεία «άμεσα να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες που απαιτούνται ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων και εν γένει η εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων. Να ληφθούν δε σοβαρά υπόψη τα προβλήματα που πιθανόν έχουν δημιουργηθεί σε οικογένειες μαθητών από τις περιοχές που έχουν ιδιαιτέρως πληγεί από το σεισμό».

Τέλος με ανακοίνωση του πρύτανη του πανεπιστημίου Αιγαίου Στέφανου Γκρίτζαλη γνωστοποιείται ότι την Τρίτη οι εξετάσεις στη Μυτιλήνη θα διεξαχθούν κανονικά.

Όπως τονίζει ο πρύτανης «αν το πρωί Τρίτης, σε συνεργασία με την Τεχνική Υπηρεσία, διαπιστωθεί οποιαδήποτε υποψία προβλήματος, σε οποιοδήποτε κτίριο του ιδρύματος, τότε προφανώς δεν θα διεξαχθούν εξετάσεις».

Ανησυχία και στη Σμύρνη για από τον ισχυρό σεισμό

Αισθητός και στη Σμύρνη, στη δυτική Τουρκία, έγινε ο σεισμός όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Μια δημοσιογράφος του AFP μετέδωσε ότι είδε κατοίκους της πόλης να βγαίνουν ανήσυχοι από τα σπίτια τους.

«Ο σεισμός ήταν πραγματικά ισχυρός. Τα πάντα στην κλινική μου άρχισαν να τραντάζονται. Όλοι μας τρέξαμε έξω μαζί με τους ασθενείς» είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ο Ντιντέμ Ερίς, ένας 50χρονος οδοντίατρος από τη συνοικία Καρσίγιακα στη Σμύρνη.

«Είμαστε πολύ συνηθισμένοι στους σεισμούς καθώς ζούμε στη Σμύρνη, αλλά αυτός (ο σεισμός) ήταν διαφορετικός. Σκέφτηκα ότι αυτήν την φορά θα πεθαίναμε» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Χρήστες των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης που βρίσκονται στη δυτική Τουρκία έκαναν λόγο για μια ισχυρή και με μεγάλη διάρκεια σεισμική δόνηση.

«Θα παρακολουθούμε τους μετασεισμούς τις επόμενες ώρες, ημέρες και εβδομάδες» επισήμανε ο Χαλούκ Οζενέρ, επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Καντίλι της Τουρκίας. Σύμφωνα με τον ίδιο οι μετασεισμοί ενδέχεται να έχουν μέγεθος έως και 5,5 βαθμούς.

Προς το παρόν δεν έχει αναφερθεί κάποιο θύμα ή υλικές ζημιές ή στην Τουρκία.

«Έως αυτή τη στιγμή δεν έχουμε κάποια δυσάρεστη είδηση» δήλωσε ο δήμαρχος του Καραμπουρούν στην επαρχία της Σμύρνης, στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Σύμφωνα με την Αρχή Διαχείρισης Εκτάκτων Καταστάσεων της Τουρκίας (Afad), σημειώθηκαν δύο μετασεισμοί 4,9 βαθμών.

Πηγή: ΑΠΕ, AFP

Σχετικές ειδήσεις