ΕΛΛΑΔΑ

Αντώνης Συκάρης: Αυτή είναι η αιτία θανάτου του - Ο τρίτος Έλληνας που πεθαίνει στο ίδιο βουνό

Αντώνης Συκάρης: Αυτή είναι η αιτία θανάτου του - Ο τρίτος Έλληνας που πεθαίνει στο ίδιο βουνό
Ο Έλληνας ορειβάτης κατέκτησε τις ψηλότερες κορυφές.
Facebook - Antonis Sykaris - Greek Alpinist

Αντώνης Συκάρης: Υπέστη πνευμονικό οίδημα, λέει φίλος του ορειβάτη.

Πανελλήνια συγκίνηση έχει προκαλέσει ο θάνατος του κορυφαίου Έλληνα ορειβάτη, Αντώνη Σύκαρη στα Ιμαλάια. Ο 60χρονος, έχασε τη ζωή του, τα ξημερώματα της Τρίτης ενώ κατέβαινε το βουνό Νταουλαγκίρι στο Νεπάλ, στην οροσειρά των Ιμαλαΐων. Η τραγωδία σημειώθηκε σε υψόμετρο 7.400 μέτρων.

Ένας πολύ καλός φίλος του εκλιπόντα, ο Φώτης Θεοχάρης αποδίδει τον θάνατο του ορειβάτη σε πνευμονικό οίδημα.

Συγκεκριμένα, στην τηλεόραση της ΕΡΤ είπε: «Υπέστη, μάλλον, πνευμονικό οίδημα, λόγω του υψομέτρου, της σωματικής κούρασης και της έλλειψης οξυγόνου».

Μεταξύ άλλων τόνισε ότι είναι ο τρίτος Έλληνας που πεθαίνει στο συγκεκριμένο βουνό.

Ο ίδιος περιγράφοντας το προφίλ του Αντώνη Συκάρη ανέφερε ότι είναι «ένας άνθρωπος, που αγαπούσε τη φύση, είχε καταφέρει να κατακτήσει πολλές κορυφές του κόσμου, είχε πολλά όνειρα και πολλούς στόχους».

«Είχε πάνω από 30 χρόνια ορειβατικής ιστορίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό με αναβάσεις σε πολλές κορυφές. Αποτελούσε πηγή έμπνευσης για πολλούς ανθρώπους ενώ ήταν ένας χαρισματικός άνθρωπος», πρόσθεσε.

Δείτε φωτογραφίες του Αντώνη Συκάρη στη Gallery:

Τρεις Έλληνες ορειβάτες βρήκαν τραγικό θάνατο στα Ιμαλάια

Την Πρωτομαγιά του 1998, 26 χρόνια πρίν, ένας Έλληνας ορειβάτης ο 44χρονος τότε Νίκος Παπανδρέου είχε χάσει τη ζωή του στα Ιμαλάια. Τον Οκτώβρη του ίδιου έτους ο ορειβάτης Μπάμπης Τσουπράς λίγο μετά την κατάκτηση της πολυπόθητης κορυφής του Νταουλαγκίρι βρήκε τραγικό θάνατο.

«Τραγικό θάνατο βρήκε την Πρωτομαγιά, στις κορυφές των Ιμαλαΐων, ο ορειβάτης του Συνδέσμου Ελλήνων Ορειβατών (ΣΕΟ) Νίκος Παπανδρέου, πατέρας δύο παιδιών, από τους Αγίους Αναργύρους», έγραφε η εφημερίδα τα «ΝΕΑ» τότε.

Ο 44χρονος πεπειραμένος ορειβάτης, μαζί με άλλα δύο μέλη της επταμελούς ελληνικής ορειβατικής ομάδας βρισκόταν σε ύψος 7.500 μέτρων, όταν κάτω από δυνατούς ανέμους που έπνεαν στην περιοχή, παραπάτησε και έπεσε σε γκρεμό 1.500 μέτρων. Παρά την κινητοποίηση των Ελλήνων ορειβατών και των σωστικών συνεργείων του Νεπάλ, ο άτυχος Νίκος Παπανδρέου δεν βρέθηκε.

Παρότι για την ανεύρεση του Έλληνα ορειβάτη χρησιμοποιήθηκε και ελικόπτερο, ο εντοπισμός του στάθηκε αδύνατος. Τραγική ειρωνεία είναι ότι αρχηγός της αποστολής τότε ήταν ο Αντώνης Συκάρης.

«Ήταν μια μοιραία στιγμή», είχε πει τότε στα «ΝΕΑ» από το Κατμαντού ο Αντώνης Συκάρης.

«Εμφανώς σοκαρισμένος από την απώλεια του Νίκου Παπανδρέου, ο κ. Συκάρης περιέγραψε τις συνθήκες, κάτω από τις οποίες συνέβη το κακό», σημείωνε η εφημερίδα.

«Ο Νίκος, τη στιγμή που προσπάθησε να αλλάξει το σταθερό σχοινί, γλίστρησε και έπεσε στον γκρεμό. Ο Μπάμπης Τσούμπρας και ο Δημήτρης Κάλος, που εκείνη τη στιγμή ήταν μαζί του, δεν πρόλαβαν να κάνουν τίποτα», είχε δηλώσει στην εφημερίδα.

Αντώνης Συκάρης: Αυτή είναι η αιτία θανάτου του - Ο τρίτος Έλληνας που πεθαίνει στο ίδιο βουνό
O άτυχος ορειβάτης Νίκος Παπανδρέου που έχασε την ζωή του το 1998 στα Ιμαλαΐα.greeceit.gr

Για τον χαμό του 36χρονου τότε Μπάμπη Τσουπρά τα «ΝΕΑ» έγραφαν: «Ο 36χρονος ορειβάτης έφτασε στην κορυφή, στα 8.167 μέτρα, στις τέσσερις το απόγευμα. Ύστερα από λίγο, πήρε τον δρόμο της επιστροφής. Τον πρόλαβε όμως μια ξαφνική χιονοθύελλα και τα ίχνη του χάθηκαν. Όταν πέρασε η ώρα χωρίς να φανεί ο συναθλητής τους, οι υπόλοιποι Έλληνες οργάνωσαν ομάδα διάσωσης με Ιταλούς και Ισπανούς ορειβάτες και πήγαν να τον βρουν. Στα 7.900 μέτρα, όμως, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις προσπάθειες και να γυρίσουν πίσω λόγω χιονοστιβάδων, χωρίς να καταφέρουν να βρουν ίχνη του άτυχου ορειβάτη».

Στη συνέχεια τα «ΝΕΑ» ανέφεραν: «Την περασμένη άνοιξη, σε υψόμετρο 7.000, ο Νίκος Παπανδρέου σκοτώθηκε πέφτοντας σε μία χαράδρα».

oreivatis.jpg
O άτυχος ορειβάτης Μπάμπης Τσουπράς που έχασε την ζωή του το 1998 στα Ιμαλαΐα.greeceit.gr

Το ημερολόγιο ταξιδιού του Αντώνη Συκάρη που του κόστισε τη ζωή

Ο άτυχος ορειβάτης τις προηγούμενες ημέρες περιέγραφε στα social media με λεπτομέρειες την τελευταία του ανάβαση.

«Ημέρα 1η 24 Μαρτίου 2022

Φίλες και φίλοι,

Χθες όλο το απόγευμα και το βράδυ ήμουν ασφαλώς με την οικογένειά μου. Ο γιος μου δεν ήταν κοντά μου, γιατί λείπει σε επαγγελματικό ταξίδι στο εξωτερικό. Ξέρετε όμως η οικογένεια μου έχει ένα καινούριο μέλος που στους 22 μήνες που είναι στην ζωή κάθε μέρα είναι και μια καινούρια έκπληξη για μένα.

Με αποκαλεί Πααα μια που δεν μπορεί ακόμα να πει Παππού, μια ακόμα αγαπημένη της λέξη είναι το... Νοοοο! Δηλαδή βουνό. Έτσι χθες είχε καταλάβει ότι θα φύγω για το βουνό και όλη την ώρα απευθυνόμενη προς εμένα με αποφασιστική φωνή μου έλεγε: Πααα ..Πααα ..Πααα.., και αφού της απαντούσα ναι Ιριδάκι μου συνέχιζε και πάλι λέγοντας μου: …νοοοο!

Ξέρετε πέρασαν και πάλι τόσες σκέψεις από το μυαλό μου, αυτό που όλοι διαθέτουμε και που κάποιες φορές λειτουργεί αποθαρρυντικά για τα μεγάλα μας σχέδια, για τους τόσο δύσκολους στόχους της ζωή μας.

Πέρασαν τα λόγια κάποιου γνωστού μου που συχνά μου λέει: Φτάνει πια… ο θεός στα έδωσε όλα, γιατί ρισκάρεις την ζωή σου γιατί τα αφήνεις όλα πίσω! Άλλωστε αυτό που θέλεις να κανείς δεν το έχει καταφέρει κανείς… Με την συγκινημένη σκέψη μου σε αυτά και την προσοχή μου στο γλυκό προσωπάκι της μονάκριβης Ίριδας να μου φωνάζει συνέχεια κοίταξα προς το κάτω και τα μάτια μου έπεσαν σε ένα βιβλίο της που λέγεται: "Η Μυρτώ και το βουνό" της Κιμ Χιλγιαρντ. Η Μυρτώ είναι μια μύγα που θέλει να ανέβει σε ένα ψηλό βουνό. Η Μυρτώ ήξερε την αλήθεια για τα μεγάλα σχέδια και λέει: "μην ακούς αυτούς που σου λένε ότι δεν μπορείς να τα καταφέρεις". Να ακούς αυτούς που λένε ότι μπορείς να τα καταφέρεις και όταν έχεις μεγάλα σχέδια πρέπει να ξεκινάς αμέσως να μην σκέφτεσαι τα εμπόδια και τις αναποδιές και τις θυσίες που πρέπει να κάνεις για να τα καταφέρεις», ανέφερε σε μία από τις αναρτήσεις του.

«Ημέρα 2η, 3η 4η

25, 26, 27 Μαρτίου 2022

Η πτήση της Air Qatar αναχώρησε στις 2.00 το πρωί από την Doha και έφτασε στις 9.30 το πρωί στην Kathmandu. Η καθιερωμένη διαδικασία έκδοσης visa και παραλαβής των αποσκευών, έσπρωξαν το ρολόι να δείξει 12.30 και εμένα να βρίσκομαι μόλις εκτός αεροδρομίου, στην αγκαλιά του φίλου μου Italian Dawa sherpa.

Στη διαδρομή για το ξενοδοχείο, αυτή η πολύβουη εξωτική πόλη παραμένει σχεδόν η ίδια, όπως ήταν και το 1996 που ήρθα για πρώτη φορά εδώ! Η Κατμαντού είναι σαν να μπαίνεις σε έναν μοναδικό κόσμο, που όλοι ίσως θα πρέπει να επισκεφτούν μια φορά στη ζωή τους.

Η πόλη που είναι γεμάτη με ινδουιστικά και βουδιστικά θρησκευτικά αξιοθέατα προσφέρει στους κατοίκους της, την χαρά που αναζητούν στους πνευματικούς εορτασμούς», ανέφερε σε άλλη δημοσίευσή του.

Ημέρα 5η,6η,7η,8η,9η

«28,29,30,31 /3 -1/4 Απριλίου 2022

28/03: Αναχώρηση από το ξενοδοχείο για το αεροδρόμιο για την εσωτερική μας πτήση προς την Pokhara. Το προηγούμενο βράδυ συναντήθηκα με τον Simone More που βρίσκεται εδώ στο Νεπάλ με την άλλη του ιδιότητα, αυτή του πιλότου και στοχεύει αυτήν την άνοιξη να πετάξει προς όλα τα bc των 8.000 μ. στο Νεπάλ.

Μεταξύ των άλλων μου είπε επίσης, ότι θα ξαναπροσπαθήσει για 5η φορά φέτος τον χειμώνα στο Manaslu. Αργότερα σήμερα, στην αναχώρησή μας από το ξενοδοχείο, ο Dawa, ιδιοκτήτης της SST όπως πάντα όταν μας αποχαιρετά δεν ξεχνά να μας κρεμάσει στο λαιμό τα κίτρινα μεταξωτά μαντήλια των βουδιστών, δείγμα φιλοξενίας και ευχών για "καλή τύχη στο Dhaulagiri", που άλλωστε τόσο την χρειαζόμαστε.

Η πτήση μας όπως συχνά συμβαίνει, καθυστερεί δυο ώρες, όμως με το που φτάνεις σε αυτήν την καταπράσινη πόλη , «την Ελβετία του Nepal» όπως συνηθίζουν να την ονομάζουν, το υδάτινο στοιχείο της λίμνης, που είναι πλαισιωμένη με άφθονη βλάστηση, που φθάνει ακόμα και μέσα στα νερά της και ο συνδυασμός με το ημιτροπικό κλίμα της περιοχής, σε κάνουν να σκέφτεσαι, τι ωραία θα ήταν να καθόμουν δυο τρεις μέρες εδώ να ηρεμήσω και μετά να φύγω για το βουνό.

Όμως αυτό δεν μπορεί να γίνει, γιατί το πρόγραμμα μας και οι στόχοι μας, τρέχουν πιο γρήγορα από τις ξαφνικές επιθυμίες μας, έτσι το αφήνουμε για τον γυρισμό.

29-03

Στις 4.30 το πρωί ξεκινάμε με τζιπ και διασχίζουμε ένα τμήμα του ορεινού Νεπάλ περνώντας από δύσκολους και πολλές φορές επικίνδυνους, στενούς χωματόδρομους, συναντώντας πάντα τους χαμογελαστούς διαφόρων καστών Νεπαλέζους.

Φθάνοντας στην Dana μετά από δέκα ώρες, βγαίνοντας από το τζιπ κρατώ την μέση μου και νιώθω να κουνιέμαι λες και κατέβηκα από καράβι που ταξίδευε για ώρες σε μεγάλη θαλασσοταραχή! Από εδώ ξεκινά το trekking, που διαρκεί από 3 έως 6 μέρες. Το έχω επαναλάβει το 2019, και όταν είναι περίοδος βροχών, το φθινόπωρο δηλαδή, η φύση είναι μαγευτική, πράσινα τοπία με καταρράκτες, σε μια πραγματική ζούγκλα.
Αναλυτική περιγραφή υπάρχει στην σελίδα μου στο Fb, στην αποστολή του 2019.

Φθάνοντας στο Italian bace camp το ελικόπτερο συνεχίζει να πραγματοποιεί πτήσεις μεταφέροντας όλα τα εφόδια για την αποστολή μου, αλλά και της άλλης αποστολής, του Ισπανού Carlos Soria. Εδώ στο Italian bace camp, στην δυτική πλευρά του Dhaulagiri, διανυκτερεύουμε σε κάτι μικτές πέτρινες και ξύλινες καλύβες, με την γνωστή ιδιοκτήτρια που βρίσκεται εδώ μόνο την άνοιξη και το φθινόπωρο, να μας μαγειρεύει στα ξύλα, όπως γίνεται στα ορεινά χωριά ή πανδοχεία του Νεπάλ».

Ποιος ήταν ο Αντώνης Σύκαρης

Γεννημένος τον Μάιο του 1962 δημιούργησε μια όμορφη οικογένεια με τη σύζυγό του, Καλλιόπη Κονή. Η δεύτερη γενιά αποτελείται από την Βιολέτα και τον Γιάννη, ενώ η αρχή της τρίτης γενιάς έχει γίνει με μια εγγονή, την Ίριδα.

Όσο για τα επιχειρηματικά του, το 1976 ίδρυσε την ομώνυμη αλυσίδα καταστημάτων ηλεκτρικών συσκευών «ΣΥΚΑΡΗΣ», με 28 σημεία πώλησης, 400 εργαζόμενους και ετήσιο κύκλο εργασιών 60 εκ. ευρώ, της οποίας μέχρι το 2006 παρέμεινε ιδιοκτήτης.

Από το 2006 ήταν CEO της εταιρείας ΑΛΠΙ Α.Ε ,με δραστηριότητες – Real Estate, Self Storages, Student Residences, Energy Production. Από το 1991 είναι μέλος του Συνδέσμου Ελλήνων Ορειβατών ΣΕΟ και της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας και Αναρρίχησης ΕΟΟΑ.

Ήταν αθλητής της κορυφαίας εταιρείας Marmot, της Marmot Mountain Europe. Επίσης ήταν μέλος της Team Garmin Greece, μέλος του Team 100 Mentors, επίσης του Διοικητικού Συμβουλίου της Μπλε Κέδρος ΑΕΕΑΠ. Ήταν ομιλητής (Inspirational- Motivational Speaker) σε εταιρείες, Πανεπιστήμια, εκδηλώσεις και στο Tedx, καθώς και πρεσβευτής καλής θέλησης των εκπαιδευτηρίων Αυγουλέα Λιναρδάτου.

Ήταν ο μοναδικός Έλληνας που είχε σκαρφαλώσει 5 από τις 14 οκτάρες κορυφές της γης του κορυφαίου ορειβατικού project Grand slam:

  • Everest 8.848m
  • Kangchenjunga 8.586m
  • Manaslu 8.163m
  • Lhotse 8.516m
  • Annapurna 8.091m

Συμμετείχε ως μοναδικός Έλληνας, στην διεθνή χειμερινή αποστολή 2020/21 στο Κ2, 8.611m (7.450μ)

Ορειβατική εμπειρία:

1990 – σήμερα: 32 χρόνια ορειβασία και αναρρίχηση. 66 ορειβατικές αποστολές σε όλο τον κόσμο. 615 ορειβατικές και αναρριχητικές διαδρομές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

18 χώρες του κόσμου: Αλβανία, Αργεντινή, Γαλλία, Γεωργία, Ελβετία Θιβέτ, Ιράν, Ιταλία, Καναδάς, Κένυα, Κίνα, Κιργιστάν ,Μαρόκο, Νεπάλ, Πακιστάν, Περού, Ρωσία, Τανζανία.

Ορεινά συγκροτήματα: Άλπεις, Άνδεις, Ιμαλάια, Καρακορούμ, Canadian Rocky Mountains, Παμίρ

Αρχηγός ορειβατικών αποστολών:

  • Pumori 7.161m Νεπάλ 1996
  • Dhaulagiri 8.167m Νεπάλ 1998
  • Lenin 7.134m Κιργιστάν 1999
  • Huascaran 6.768m Περού 2000
  • Noigin Kangsank 7.206m Θιβέτ 2002
  • Everest 8.848m Νεπάλ 2017
  • Kangchenjunka 8.586m Νεπάλ 2018
  • Manaslu 8.163m Νεπάλ 2018
  • Caucasus 5.642m Winter expedition Ρωσία 2018
  • Caucasus 5.642m Winter expedition Ρωσία 2020
  • Annapurna 8.091m Νεπάλ 2021
  • Caucasus 5.642m Winter expedition Ρωσία 2022

- 66 ορειβατικές αποστολές σε όλο τον κόσμο

- 615 ορειβατικές και αναρριχητικές διαδρομές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό

Άλπεις επιτυχημένες αναβάσεις σε:

  • 63 κορυφές πάνω από 4.000m
  • 50 κορυφές πάνω από 3000m
  • 29 κορυφές πάνω από 2000m

Βραβεία – Διακρίσεις από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και την Ομοσπονδία Ορειβασίας και Αναρρίχησης, για τις δράσεις:

  • Everest 8.848m
  • Kangchenjunga 8.586m
  • Manaslu 8.163m
  • Pumori 7.161m
  • Kenya 5.199m (άνοιγμα νέας αναρριχητικής διαδρομής)
  • Lhotse 8.516m

Αθλητική εμπειρία

  • 15 Μαραθώνιοι
  • 11 τερματισμοί στον Κλασσικό Μαραθώνιο Αθηνών 42χμ
  • 4 τερματισμοί Μαραθωνίων σε: Παρίσι, Μάλαγα, Βαρκελώνη και Πίζα 42km
  • Καλύτερος χρόνος: Μάλαγα 2015 3.45’
  • 33 τερματισμοί σε ποδηλατικούς αγώνες Brevets, 200km, 300km, 400km, 600km, 1.000km
  • Ποδηλατικός αγώνας 1.230km Paris-Brest-Paris 2015, τερματισμός σε 76 ώρες, nonstop.
  • 150 αγώνες δρόμου στην Ελλάδα, μέχρι 21km
  • Cross fit – 2016: πρώτη ελληνική συμμετοχή σε τελικούς αγώνες στο Μιλάνο, στην κατηγορία +50 ετών.

Διαβάστε επίσης:

Αντώνης Συκάρης: Το ημερολόγιο του μοιραίου ταξιδιού που του κόστισε τη ζωή

Πέθανε ο κορυφαίος Έλληνας ορειβάτης, Αντώνης Συκάρης

Αντώνης Συκάρης: Η τελευταία ανάρτηση λίγες ώρες πριν χάσει τη ζωή του (pics)

Μητσοτάκης για Αντώνη Συκάρη: Το αντίο του πρωθυπουργού με στίχους του Κωστή Παλαμά

Σχετικές ειδήσεις