ΕΛΛΑΔΑ

Έφτασαν στην Ελλάδα τα ισραηλινά «Airtractor»: Έτοιμα να ριχθούν στη μάχη της πυρόσβεσης

Airtractor
Ισραηλινό πυροσβεστικό αεροσκάφος Airtractor
Photo: Youtube

Ta πυροσβεστικά αεροσκάφη έφτασαν στην Αθήνα για να βοηθήσουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών με απόφαση  Μπενιαμίν Νετανιάχου

Τα ισραηλινά πυροσβεστικά αεροσκάφη καλωσόρισε στην Αθήνα ο πρεσβευτής του Ισραήλ στην Ελλάδα Νόαμ Κατς. «Ήταν μεγάλη τιμή να καλωσορίσω τα ισραηλινά πυροσβεστικά αεροσκάφη και το προσωπικό που θα εργαστούν μαζι με τους Έλληνες ομολόγους τους για την καταπολέμηση των πυρκαγιών στην Ελλάδα. Είμαστε μαζί σε αυτό!» τονίζει σε ανάρτησή του στο Twitter ο Ισραηλινός πρέσβης, παραθέτοντας φωτογραφίες από την υποδοχή.

Υπενθυμίζεται πως τα δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη από τη Μοίρα Ελάντ έφτασαν στην Αθήνα για να βοηθήσουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών, έπειτα από απόφαση του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου. Η κυβέρνηση του Ισραήλ θα σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας καθώς καταπολεμά τις τεράστιες πυρκαγιές και εκτιμά τη συμβολή της στην κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών στο Ισραήλ την τελευταία δεκαετία, διαμήνυσε σε χθεσινό μήνυμά του στο Twitter ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Η βοήθεια περιλαμβάνει δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα τύπου «Airtractor» της εναέριας μοίρας πυρόσβεσης μαζί με μια ομάδα τεσσάρων πιλότων, εξειδικευμένα πληρώματα εδάφους και ειδικών για δασικές πυρκαγιές καθώς και συναφή εξοπλισμό. Τα πυροσβεστικά αεροπλάνα συνοδεύονται από μεταγωγικό αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας του Ισραήλ. Η βοήθεια παρέχεται από το υπουργείο Εθνικής Ασφάλειας και την Υπηρεσία Πυρόσβεσης και Διάσωσης του Ισραήλ.

Ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Itamar Ben Gvir ανέφερε: «Σε συντονισμό με το Γραφείο του Πρωθυπουργού, διέταξα την απογείωση των πυροσβεστικών αεροσκαφών, τα οποία αυτές τις ημέρες είναι προετοιμασμένα για οποιοδήποτε σενάριο. Οι επιχειρήσεις πυρόσβεσης των ομάδων θα συνταχθούν με τις πυροσβεστικές δυνάμεις επί τόπου. Η ταχεία προετοιμασία των ομάδων έγινε δυνατή χάρη στη συνεργασία όλων των εταίρων».

Συνεργάστηκαν στην επιχείρηση βοήθειας: το Γραφείο του Πρωθυπουργού, το Υπουργείο Εθνικής Ασφάλειας, Υπηρεσία Πυρόσβεσης και Διάσωσης του Ισραήλ, η Αεροπορική Μονάδα της Αστυνομίας του Ισραήλ, το υπουργείο Εξωτερικών, οι ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις, ο πρέσβης του Ισραήλ και η ελληνική πρεσβεία.

Σε ανακοίνωσή του, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Έλι Κοέν, δήλωσε πως η Ελλάδα είναι μια φίλη χώρα που χρειάζεται τη βοήθειά μας και θα κινητοποιήσουμε τα απαραίτητα μέσα για να τη βοηθήσουμε. Σημειώνεται πως ο Έλι Κοέν ήταν ο πρώτος υπουργός Εξωτερικών ξένης χώρας που συνάντησε ο Γιώργος Γεραπετρίτης μετά την ανάληψη του χαρτοφυλακίου του υπουργείου Εξωτερικών. «Κατά την επίσκεψή μου στην Αθήνα πριν από περίπου μια εβδομάδα, διαβεβαίωσα τον συναδέλφό, μου τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών ότι η σχέση της Ελλάδας και του Ισραήλ είναι βαθιά και στρατηγική και αυτή η φιλία μετριέται ακόμα και σε δύσκολες στιγμές όπως τώρα. Το Ισραήλ δεν θα σταθεί με απάθεια. Κατόπιν καθοδήγησης του Γραφείου του Πρωθυπουργού, βρισκόμαστε σε επαφή με το Υπουργείο Εθνικής Ασφάλειας, το Υπουργείο Άμυνας, καθώς και την Αστυνομία του Ισραήλ για να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να παράσχουμε βοήθεια με τον ταχύτερο και αποτελεσματικότερο τρόπο για τους Έλληνες» υπογράμμισε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών.

Ο υπουργός Εξωτερικών Έλι Κοέν έδωσε χθες εντολή σε όλους τους αξιωματούχους του υπουργείου Εξωτερικών, με επικεφαλής τον γενικό διευθυντή του υπουργείου Ρονέν Λέβι (Μαοζ), να παράσχουν οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί στους Έλληνες.