ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία - Γιαννόπουλος: Έρχονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες - Πόσο επηρεάζεται η Αττική

Κακοκαιρία - Γιαννόπουλος: Έρχονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες - Πόσο επηρεάζεται η Αττική

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε πολλές περιοχές της χώρας, με τις πόλεις που βρίσκονται γύρω από τη Θεσσαλία να είναι στο μάτι της κακοκαιρίας. Η Αττική επηρεάζεται από τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα.

Ξεκινάει από σήμερα η έντονη κακοκαιρία στη χώρα, η οποία θα φέρει ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε μεγάλο μέρος της χώρας. Ήδη η ΕΜΥ από την Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου εξέδωσε έκτακτο δελτίο για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα.

Ο μετεωρολόγος Παναγιώτης Γιαννόπουλος μίλησε στο Newsbomb.gr για τις επικίνδυνες πλημμύρες που αναμένονται από σήμερα στη χώρα καθώς και για το πόσο θα πληγεί η Αττική από την κακοκαιρία.

«Σημαντική επιδείνωση θα παρουσιάσει από σήμερα ο καιρός, ήδη στα βόρεια έχει ξεκινήσει με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Το σύστημα αυτό έχει ένταση και διάρκεια μέχρι το βράδυ της Τετάρτης», σημειώνει ο μετεωρολόγος.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στο τριήμερο αυτό οι περιοχές που θα δεχθούν το περισσότερο νερό και θα είναι αρκετό για να δημιουργήσει πλημμυρικά φαινόμενα θα είναι περιοχές της Θεσσαλίας και γύρω από αυτές, δηλαδή η Ημαθία, η Πιερία, η Χαλκιδική, οι Σποράδες, η Βόρεια Εύβοια, η Φθιώτιδα και η Ευρυτανία. Παράλληλα βροχές αναμένονται και σε όλα τα ηπειρωτικά και το Ιόνιο ενώ από αύριο Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου θα βρέξει σε Κυκλάδες και δυτική Κρήτη.

Δείτε LIVE την πορεία της κακοκαιρίας μέσω του WINDY:

Καταιγίδες και στην Αττική

Όσον αφορά την Αττική και το κατά πόσο θα επηρεαστεί από αυτό το κύμα της κακοκαιρίας, ο κ. Γιαννόπουλος ανέφερε ότι: «Θα σημειωθούν βροχές και πρόσκαιρες καταιγίδες από το απόγευμα κυρίως στα δυτικά και τα βόρεια. Περισσότερο θα βρέξει την Τρίτη στην Αττική και θα κρατήσει μέχρι και την Τετάρτη. Σημειώνεται ότι η Αττική δεν θα είναι από τις περιοχές που θα δεχθούν τα πολύ μεγάλα ύψη βροχής».

Υπενθυμίζεται ότι οι κάτοικοι των πυρόπληκτων περιοχών ανησυχούν για τις πλημμύρες που μπορεί να έρθουν. Στην Πάρνηθα και τη Χασιά οι κάτοικοι έχουν ξεκινήσει τα αντιπλημμυρικά έργα και έχουν δημιουργήσει κορμοδέματα σε περίπτωση χειμάρρου, ώστε να εμποδίσουν τη δυνατή ροή του. Αν και όπως εξήγησε ο μετεωρολόγος η Αττική δεν είναι από τις περιοχές που θα έχουν πολύ μεγάλα ύψη βροχής, «και το λίγο νερό σε καμένη περιοχή ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα».

Καιρός: Έρχεται η «Ψυχρή Λίμνη» και φέρνει ισχυρές βροχές και καταιγίδες

Σύμφωνα με τα νεότερα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, αιτία για αυτή την επιδείνωση είναι η νοτιοδυτική κίνηση μιας ατμοσφαιρικής διαταραχής στην ανώτερη ατμόσφαιρα από τα Βόρεια Βαλκάνια προς την χώρα μας και το Ιόνιο πέλαγος, όπου και αναμένεται να αποκοπεί από την γενική ατμοσφαιρική κυκλοφορία (ψυχρή λίμνη) και αργά κινούμενη αναμένεται να διατηρηθεί στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μεσογείου.

Η αργή κίνηση της ψυχρής λίμνης από το Ιόνιο προς την Κεντρική Μεσόγειο σε συνδυασμό με την επίμονη και έντονη μεταφορά υδρατμών από το Αιγαίο προς την ανατολική ηπειρωτική χώρα θα έχει ως αποτέλεσμα την εκδήλωση ισχυρών και επίμονων βροχών και καταιγίδων σε μεγάλο μέρος της ανατολικής ηπειρωτικής κυρίως χώρας.

Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (RPI), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το αναμενόμενο επεισόδιο βροχόπτωσης κατατάσσεται στην Κατηγορία 5 (Ακραία).

Στο παρακάτω γράφημα παρουσιάζεται ο αναμενόμενος αθροιστικός υετός έως την Τρίτη 05.09.2023.

Έκτακτη συντονιστική σύσκεψη υπό τον Βασίλη Κικίλια για την κακοκαιρία - Τι αποφασίστηκε

Έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, υπό τον Υπουργό Βασίλη Κικίλια, εν όψει του Έκτακτου Δελτίου Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων (ΕΔΕΚΦ) που εκδόθηκε την Κυριακή 03 Σεπτεμβρίου 2023 από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Ο Υπουργός κ. Κικίλιας υπογράμμισε ότι όλος ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας τίθεται σε ύψιστη εγρήγορση και τόνισε προς όλους τους συμμετέχοντες την ανάγκη πλήρους ετοιμότητας, ώστε να ληφθούν τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα και να αντιμετωπιστούν άμεσα τα όποια προβλήματα ενδέχεται να προκύψουν εξαιτίας των επερχόμενων επικίνδυνων καιρικών φαινομένων. Ο κ. Κικίλιας ζήτησε να επιδειχθεί ιδιαίτερη προσοχή δεδομένου ότι τα επικίνδυνα φαινόμενα θα επηρεάσουν τις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Στο πλαίσιο της σύσκεψης, αποφασίστηκε να ενεργοποιηθεί το 112, εφόσον κριθεί απαραίτητο για την αποστολή προειδοποιητικών μηνυμάτων σε συγκεκριμένες περιοχές ανάλογα με την εξέλιξη των φαινομένων.

Παράλληλα, απευθύνεται ισχυρή σύσταση στους πολίτες να είναι πολύ προσεκτικοί, να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών και να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας, σύμφωνα με τις οδηγίες της ΓΓΠΠ.

Στο τέλος της σύσκεψης αποφασίστηκε η πραγματοποίηση νέας σύσκεψης αύριο Δευτέρα, αμέσως μετά την επικαιροποίηση του Έκτακτου Δελτίου Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων (ΕΔΕΚΦ) από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Σχετικές ειδήσεις