ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία Daniel – Κικίλιας: «Έρχεται νέα έξαρση των ακραίων φαινομένων το πρωί»

Κακοκαιρία Daniel – Κικίλιας: «Έρχεται νέα έξαρση των ακραίων φαινομένων το πρωί»

Πρωτοφανείς εικόνες από την επέλαση της κακοκαιρίας Daniel στον Βόλο και άλλες περιοχές της χώρας. «Ιδιαίτερη προσοχή από όλους και καμία μετακίνηση», υπογράμμισε ο Υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης.

Δραματική είναι η κατάσταση σε Μαγνησία και Θεσσαλία που χτυπά με μανία η κακοκαιρία Daniel, αφήνοντας στο πέρασμά της έναν νεκρό, έναν αγνοούμενο και τεράστιες καταστροφές σε σπίτια, επιχειρήσεις και οχήματα. Φερτά υλικά και τόνοι νερού παρασέρνουν στο διάβα τους ό,τι βρουν, με τις Αρχές να στέλνουν μηνύματα μέσω του «112» για διακοπή της κυκλοφορίας.

Ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες να μείνουν στις οικίες τους, ζητώντας «ιδιαίτερη προσοχή από όλους και καμία μετακίνηση». Ακόμη, τόνισε ότι «οι πολίτες θα πρέπει να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής και της Ελληνικής Αστυνομίας, καθότι το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη».

«Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, πρόκειται για το πιο ακραίο φαινόμενο σε ότι αφορά το μέγιστο ύψος βροχής σε ένα εικοσιτετράωρο, από τότε που κρατούνται αρχεία στη χώρα. Στη Ζαγορά Πηλίου, μέχρι τις 15:00, το ύψος βροχής είχε ανέβει στα 645 χιλιοστά.

Η εκτίμηση των μετεωρολόγων είναι ότι τα χιλιοστά θα αυξηθούν μέχρι να κλείσει το εικοσιτετράωρο. Αυτό σημαίνει ότι το φαινόμενο δεν έχει τελειώσει. Ύστερα από κάποια μικρή ύφεση, θα έχει και πάλι έξαρση τις πρωινές ώρες. Οι πολίτες θα πρέπει να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής και της Ελληνικής Αστυνομίας, καθότι το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ιδιαίτερη προσοχή από όλους και καμία μετακίνηση. Σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων, θα υπάρξει σταδιακή αποκλιμάκωση από αύριο το μεσημέρι (06/09).

Από την έναρξη του φαινομένου, στην περιοχή επιχειρούν 77 συνεργεία της Πυροσβεστικής, καθώς και ομάδες από την 1η, 2η, 5η, 7η και 8η ΕΜΑΚ με λέμβους και ερπιστριοφόρα, μηχανήματα έργου, δυνάμεις των Ενόπλων Δυνάμεων και φυσικά, η Ελληνική Αστυνομία και οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης. Συνολικά, η Πυροσβεστική έχει δεχθεί έως τώρα 690 κλήσεις», σημείωσε ο Βασίλης Κικίλιας.

Σχετικές ειδήσεις