ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία Daniel: «Θα αυξηθεί η ένταση των φαινομένων», προειδοποιούν Ιταλοί επιστήμονες

Κακοκαιρία Daniel: «Θα αυξηθεί η ένταση των φαινομένων», προειδοποιούν Ιταλοί επιστήμονες
INTIME.

Πρωτοφανείς εικόνες από την επέλαση της κακοκαιρίας Daniel στον Βόλο και άλλες περιοχές της χώρας. «Περιμένουμε μεγάλες και εκτεταμένες ζημιές», τονίζουν Ιταλοί επιστήμονες.

Δραματική είναι η κατάσταση σε Μαγνησία και Θεσσαλία που χτυπά με μανία η κακοκαιρία Daniel, αφήνοντας στο πέρασμά της έναν νεκρό, έναν αγνοούμενο και τεράστιες καταστροφές σε σπίτια, επιχειρήσεις και οχήματα. Φερτά υλικά και τόνοι νερού παρασέρνουν στο διάβα τους ό,τι βρουν, με τις Αρχές να στέλνουν μηνύματα μέσω του «112» για διακοπή της κυκλοφορίας.

Οι Λούκα Μπρόκα και Μάριο – Μαρτσέλο Μιλιέτα, δύο κορυφαίοι ερευνητές και Διευθυντικά Μέλη του Ιταλικού Εθνικού Ινστιτούτου Ερευνών (CNR – ISAC), εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για το ακραίο καιρικό φαινόμενο, μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Τα μοντέλα πρόγνωσης του καιρού μάς λένε ότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό φαινόμενο όσον αφορά τη συνολική ποσότητα της βροχής που ξεπερνά τα 300 – 400 χιλιοστά σε διάστημα μίας – δύο ημερών.

Ανάλογα με τις τοποθεσίες που θα «χτυπήσει» το φαινόμενο, θα πρέπει να περιμένουμε μεγάλες και εκτεταμένες ζημιές και επομένως, πρέπει να ληφθούν προφυλάξεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, πάνω απ’ όλα για να διαφυλάξουμε ανθρώπινες ζωές και στη συνέχεια, να ελαχιστοποιήσουμε τις οικονομικές απώλειες», ανέφερε αρχικά ο κ. Μπρόκα.

«Για παράδειγμα, παρόμοια γεγονότα που έχουμε βιώσει στην Ιταλία, είναι αυτά του περασμένου Μαΐου στην περιφέρεια Εμίλια (Ρομάνια) ή τον Σεπτέμβριο του προηγούμενου έτους στη Μάρκε, όπου υπήρχαν ακόμη μικρότερες ποσότητες βροχής από αυτές που περιμένουμε στην Ελλάδα, με τεράστιες ζημιές σε όλες τις περιοχές του δικτύου γύρω από τα υδατορέματα», προσέθεσε.

«Αυτή τη στιγμή, οι προγνωστικοί χάρτες δείχνουν την παρουσία μίας χαμηλής πίεσης αμέσως δυτικά των ακτών της Ελλάδας. Η προβλεπόμενη εξέλιξη θα πρέπει να είναι μία μετάβαση από την τρέχουσα κατάσταση ενός έξτρα – τροπικού κυκλώνα, δηλαδή ενός κανονικού κυκλώνα μεσαίου γεωγραφικού πλάτους, σε έναν medicane μέσα στις επόμενες ώρες. Προφανώς, οι προβλέψεις για τέτοιου είδους φαινόμενα έχουν περιορισμένο περιθώριο και ως εκ τούτου, θα πρέπει να επαληθευθούν τις επόμενες ημέρες.

Στο μέλλον, αυτό που μπορούμε να δούμε από τους χάρτες και τα κλιματικά μοντέλα είναι ότι η συχνότητα δεν πρόκειται να αλλάξει πολύ, ενώ, θα αυξηθεί η ένταση επειδή μία θερμότερη θάλασσα και ατμόσφαιρα που έχει περισσότερη ενέργεια, παρέχει μεγαλύτερη δύναμη σε αυτά τα φαινόμενα. Ως εκ τούτου, είναι πιθανόν να είναι ακόμη εντονότερα στο μέλλον», σημείωσε ο κ. Μιλιέτα.

Σχετικές ειδήσεις