ΕΛΛΑΔΑ

Δύο δημοσκοπήσεις σε μια ημέρα: Με διαφορά πρώτη η ΝΔ - Σταθερά τρίτος ο ΣΥΡΙΖΑ

Δύο δημοσκοπήσεις σε μια ημέρα: Με διαφορά πρώτη η ΝΔ - Σταθερά τρίτος ο ΣΥΡΙΖΑ

Τα αποτελέσματα των δύο σημερινών (21/12) δημοσκοπήσεων από την PULSE και τη Metron Analysis. Τα ποσοστά των κομμάτων στην πρόθεση ψήφου και τα κυριότερα προβλήματα των πολιτών.

Υπεροχή της Νέας Δημοκρατίας σε πρόθεση και εκτίμηση ψήφου επέδειξαν οι δύο αποψινές (21/12) δημοσκοπήσεις των PULSE και Metron Analysis, αφού το κυβερνών κόμμα βρίσκεται ακόμη πρώτο σε προτίμηση, με τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία να είναι σταθερά τρίτος, πίσω από το δεύτερο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής.

Καταλληλότερο πρόσωπο για Πρωθυπουργός είναι με διαφορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος συγκεντρώνει 41% στη δημοσκόπηση της Metron Analysis. Δεύτερος αναδεικνύεται ο «κανένας» με 31% και στην τρίτη θέση είναι οι Στέφανος Κασσελάκης και Νίκος Ανδρουλάκης με ποσοστό μόλις 5%.

Παράλληλα, η «καλπάζουσα» ακρίβεια εξακολουθεί να αποτελεί το βασικότερο πρόβλημα των πολιτών, με το 69% να απαντούν «πολύ» στην ερώτηση «πόσο σας απασχολούν η ακρίβεια και οι αυξήσεις των τιμών», ενώ, ο πληθωρισμός στα τρόφιμα αποτελεί τον μεγαλύτερο «βραχνά» για τον κόσμο.

Ελεύθερα Πανεπιστήμια

Συγκεκριμένα, στην ερώτηση «πώς αντιμετωπίζετε τη λειτουργία μη κρατικών ανώτατων ιδρυμάτων», το 47% απαντά σίγουρα / μάλλον θετικά, ενώ, το 40% απαντά σίγουρα / μάλλον αρνητικά.

Το γεγονός ότι η πλάστιγγα «γέρνει» προς την απόφαση να επιτραπεί η λειτουργία τους, φαίνεται πιο ξεκάθαρα στην ερώτηση «λειτουργία μη κρατικών ανώτατων ιδρυμάτων: Με ποια τοποθέτηση συμφωνείτε περισσότερο;», στην οποία το 30% απαντά «θα επιθυμούσα να μην επιτραπεί», ενώ, το 26% λέει ότι θα προτιμούσε να επιτραπεί και το 28% ότι «δεν έχω πρόβλημα αν επιτραπεί». Αδιάφορο για το ζήτημα δηλώνει το 5% των ερωτηθέντων και το 11% δήλωσε δεν ξέρω ή δεν απάντησε.

Οπαδική βία και μέτρα αντιμετώπισης

Στο θέμα της οπαδικής βίας, η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση της PULSE πιστεύει ότι αποτελεί μέρος ευρύτερου κοινωνικού θέματος εκδηλώσεων βίας (ποσοστό 81%), ενώ το 14% εκτιμά ότι οφείλεται σε χαρακτηριστικά του χώρου του αθλητισμού.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν από την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του φαινομένου, το 43% πιστεύει ότι κινούνται προς τη σωστή κατέυθυνση, όμως, χρειάζονται κάποιες διορθώσεις, ενώ το 11% εκτιμά ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση και όπως πρέπει. Πάντως, το 34% δηλώνει ότι τα μέτρα είναι προς λαθασμένη κατεύθυνση, ενώ το 12% δηλώνει «δεν ξέρω / δεν απαντώ / δεν έχω άποψη».

Σχετικές ειδήσεις