ΕΛΛΑΔΑ

Κρήτη: Διαφεύγει της «σύλληψης» το πονηρό αιλουροειδές - Nέο περισταστικό στο φράγμα Αποσελέμη (vid)

Κρήτη: Διαφεύγει της «σύλληψης» το πονηρό αιλουροειδές - Nέο περισταστικό στο φράγμα Αποσελέμη (vid)

Και ενώ το θέμα με το αιλουροειδές που τρομάζει χωρίς να το θέλει ντόπιους και τουρίστες και που όλοι στην περιοχή της Σητείας προσπαθούν να το εντοπίσουν και να δουν από κοντά τελικά περί τίνος πρόκειται, μία δεύτερη περίπτωση πάλι από τουρίστες, καταγράφηκε στο Φράγμα του Αποσελέμη σήμερα (3/7/2016) το πρωί.

Όπως αναφέρει το ekriti.gr, το Αστυνομικό Τμήμα Χερσονήσου δέχθηκε κλήση από τουρίστες στην περιοχή, που μέσα σε πανικό περιέγραψαν πως είδαν δύο αιλουροειδή.

Στο σημείο έφτασε ένα περιπολικό καθώς και τζιπ του ΤΑΕ Ηρακλείου προκειμένου να διαπιστώσουν από κοντά τι ακριβώς συμβαίνει. Οι αστυνομικοί αυτό που είδαν ήταν μάλλον δύο κρητικές αγριόγατες «φουρόγατοι» οι οποίες μόλις αντιλήφθηκαν την παρουσία των αστυνομικών τράπηκαν σε φυγή. Φαίνεται λοιπόν πως οι «φουρόγατοι» βγήκαν ομαδικά να κάνουν τη βόλτα τους, τρομάζοντας δίχως να το θέλουν εκείνους τους βλέπουν.

Κι όλα αυτά την ώρα που το αιλουροειδές στην Αγία Φωτιά αναζητείται από τους πάντες. Από την πλευρά του ο Αστυνομικός Διευθυντής Λασιθίου, Ταξίαρχος κ. Μανόλης Πετάσης, εμφανίζεται καθησυχαστικός λέγοντας ότι το ζώο νιώθει περισσότερο φόβο από ότι οι άνθρωποι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι όποιες μαρτυρίες έχουν δοθεί περιορίζονται σε περιγραφές. Το ζώο κινείται νυκτερινές ώρες και μέχρι στιγμής δεν έχει δείξει επιθετικές διαθέσεις. Υπάρχει ωστόσο μεγάλη ανησυχία κυρίως στους πολίτες της περιοχής, οι οποίοι ζητούν οδηγίες από τις αρμόδιες υπηρεσίες για το πώς πρέπει να αντιδράσουν και πώς να προστατευθούν.

Οι Αρχές της περιοχής πραγματοποιούν έρευνες προκειμένου να βρεθεί το αιλουροειδές με τους αρμόδιους ωστόσο να συστήνουν ψυχραιμία.

Ο Φουρόγατος

Ο Κρητικός αγριόγατος ή Φουρόγατος (Felis silvestris cretensis) είναι ένα υποείδος της Αγριόγατας που ζεί στην Κρήτη. Ο Κρητικός αγριόγατος καταγράφεται ως είδος για πρώτη φορά το 1953. Το ζώο αυτό θεωρούταν για πολλά χρόνια εξαφανισμένο είδος, μέχρι το 1996 όπου 2 φοιτήτριες από το Πανεπιστήμιο της Περούτζια αιχμαλώτισαν ένα άτομο, ενώ υπήρχαν πολλές αναφορές από βοσκούς.

Ο Κρητικός αγριόγατος είναι μεγαλύτερος από τις οικόσιτες γάτες και τα αρσενικά έχουν μήκος 50 εκατοστά ενώ η ουρά τους φτάνει τα 30 εκατοστά. Η ουρά του είναι στενή στη βάση και φουντωτή στην άκρη. Στην ουρά του υπάρχουν μαύροι δακτύλιοι. Τρέφεται κυρίως με λαγούς και ζει σε πουρναρότοπους και σε θαμνώνες μεσογειακής βλάστησης με αραιά δέντρα σε υψόμετρο 900 με 1200 μέτρων. Γεννάει 4-7 μικρά 1-2 φορές το χρόνο. Ο Κρητικός αγριόγατος ζει στις κορυφές των Λευκών ορέων, αφού βρέθηκε νεκρό ένα άτομο το 1997. Επίσης ζεί στο δάσος του Ρούβα και στο φαράγγι της Σαμαριάς.

Σχετικές ειδήσεις