ΕΛΛΑΔΑ

Ελλάδα και Κίνα, συμμαχία με πρωτοβουλία Ψινάκη

Ελλάδα και Κίνα, συμμαχία με πρωτοβουλία Ψινάκη

Ελλάδα και Κίνα. Δύο χώρες με σπουδαίους αρχαίους πολιτισμούς και μεγάλη πολιτιστική κληρονομία που έχουν προσφέρει πολλά σε παγκόσμιο επίπεδο.

Της Ειρήνης Πολλάλη

Σε μια προσπάθεια να έρθουν κοντά σήμερα Ελλάδα και Κίνα και να συνεργαστούν με στόχο τη βελτίωση των δυνατοτήτων των κοινοτήτων τους θα πραγματοποιηθεί στις 11 Νοεμβρίου στο Ζάππειο το 1ο Ελληνοκινεζικό Forum πόλεων. To Forum γίνεται με πρωτοβουλία του προέδρου της Αμφικτυονίας και δημάρχου Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη και την αρωγή του Πρέσβη της Κίνας στην Ελλάδα, Zou Xiaoli και σε αυτό θα συμμετέχουν 160 ελληνικοί δήμοι, τέσσερις κινεζικές επαρχίες και 14 κινεζικές πόλεις.

Τι είναι η Αμφικτυονία και πώς ήρθε η συνεργασία με την Κίνα

Η Αμφικτυονία Αρχαίων Ελληνικών Πόλεων έγινε με πρωτοβουλία του Ηλία Ψινάκη και πρόκειται για μια οργανωμένη πρωτοβουλία συνεργασίας για θέματα πολιτισμού και αρχαίας πολιτιστικής κληρονομιάς σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης.

Στα αρχαία χρόνια η Αμφικτυονία ήταν οργάνωση αρχαίων ελληνικών Πόλεων, σε ενώσεις με μέλη από πολλές πόλεις.

Εμπνευσμένος από τους προγόνους μας, ο κ. Ψινάκης πήρε την πρωτοβουλία να δημιουργήσει την Αμφικτυονία Αρχαίων Ελληνικών Πόλεων για τη συνεργασία των Περιφερειών και των Δήμων της Ελλάδας σήμερα. Όλα ξεκίνησαν πέρυσι, έπειτα από την γνωριμία του δημάρχου Μαραθώνα με τον πρέσβη της Κίνας στην Ελλάδα. Ο κ. Ψινάκης επισκέφτηκε το Πεκίνο όπου και συναντήθηκε με αξιωματούχους και Κινέζους δημάρχους και μαζί με τον κ. Zou Xiaoli συμφώνησαν να ξεκινήσουν μια συνεργασία για να προάγουν τον πολιτισμό των δύο χωρών.

Πρόκειται για μια οργανωμένη πρωτοβουλία συνεργασίας για θέματα πολιτισμού και αρχαίας πολιτιστικής κληρονομιάς σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης. Ένα δίκτυο μεταξύ φορέων που θα ανταλλάσσει τεχνογνωσία και θα προωθεί τη συνεργασία με κοινές εκδηλώσεις, συνέδρια, επισκέψεις, έρευνες και μελέτες, όπως και την καθιέρωση συνεργασιών με Διεθνείς Οργανισμούς με κύριο στόχο την αξιοποίηση της Αρχαίας Πολιτισμικής Φιλοσοφίας και Παράδοσης.

Έπειτα από πολλές επαφές και συζητήσεις ήρθε τώρα από την Αμφικτυονία Αρχαίων Ελληνικών Πόλεων το 1ο Ελληνοκινεζικό Forum.

«Η συνεργασία συμφέρει και τις δύο χώρες»

Στη συνέντευξη Τύπου για το πρώτο Ελληνοκινεζικό Forum που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου στην κεντρική αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο δήμαρχος Μαραθώνα υπογράμμισε ότι η συνεργασία Ελλάδας και Κίνας μέσω του πολιτισμού, του τουρισμού, της επιχειρηματικότητα, της εκπαίδευσης και της τεχνολογίας συμφέρει και τις δύο χώρες και μπορεί να έχει ιδιαίτερα θετικό αντίκτυπο για τους πολίτες τους.

Σύμφωνα με τον κ. Ψινάκη, η επαφή αυτή θα επαναληφτεί του χρόνου στο Πεκίνο, ενώ στόχος Ελλάδας και Κίνας είναι να πραγματοποιείται το forum κάθε χρόνο. Στο σημείο αυτό, ο δήμαρχος Μαραθώνα αναφέρθηκε στον Πρέσβη της Κίνας κ. Zou Xiaoli τον οποίο χαρακτήρισε έναν άνθρωπο «έξυπνο», ο οποίος «έχει δουλέψει πολύ για να πραγματοποιηθεί αυτή η συνεργασία».

«Αποφασίσαμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε από δική μας πρωτοβουλία», υπογράμμισε ο κ. Ψινάκης, τονίζοντας ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από την Κίνα για θέματα πολιτισμού και εκπαίδευσης που αφορούν στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον κ. Ψινάκη, ο πρόεδρος της Κίνας θέλει να ανοίξει ξανά ο «δρόμος του μεταξιού» και επειδή Κίνα και Ελλάδα αποτελούν δύο από τους αρχαιότερους πολιτισμούς του κόσμου, είναι μεγάλης σημασίας η σύσφιξη των σχέσεων των δύο χωρών.

Αυτός είναι και ο βασικός στόχος του πρώτου Forum που θα διεξαχθεί στο Ζάππειο, ανέφερε ο δήμαρχος Μαραθώνα και σημείωσε πως στο πλαίσιο του Forum οι ομόλογοί του αλλά και οι εκπρόσωποι των τοπικών επιχειρήσεων θα έχουν την ευκαιρία να εγκαινιάσουν έναν δίαυλο επικοινωνίας με την Κίνα.

«Η ένωση συμφέρει και τις δύο χώρες. Οι Κινέζοι μαθαίνουν στα σχολεία τους για την Ελλάδα και ξέρουν πολλά για τον πολιτισμό μας. Ήρθε, λοιπόν, η ώρα να μάθουμε και εμείς περισσότερα για την Κίνα», τόνισε ο κ. Ψινάκης.

«Μια από τις πιο σημαντικές συνεργασίες Ελλάδας - Κίνας»

Από την πλευρά του, ο πρέσβης της Κίνας σημείωσε ότι στόχος του Ελληνοκινεζικού Forum είναι να δημιουργηθεί μια πλατφόρμα όπου τοπικές αρχές, πανεπιστήμια, πολιτιστικά κέντρα και ινστιτούτα θα συνεργαστούν προς όφελος των δύο χωρών. Ο ίδιος υπογράμμισε στο σημείο αυτό ότι Κίνα και Ελλάδα αποφάσισαν ότι το 2017 θα ανακηρυχτεί πολιτιστικό έτος ανταλλαγών στην πολιτιστική κουλτούρα, ενώ σημείωσε επίσης ότι η Κίνα θα είναι τιμώμενη χώρα την επόμενη χρονιά στη διεθνή έκθεση Θεσσαλονίκης.

Στόχος του φόρουμ είναι να προσελκύσει ενδιαφέρον και να δώσει το έναυσμα να συμμετέχουν και να συνεργαστούν οι τοπικές αρχές, είπε κάνοντας παράλληλα λόγο για μια από τις πιο σημαντικές συνεργασίες Ελλάδας-Κίνας σε επίπεδο σχέσεων τοπικής αυτοδιοίκησης από τη σύναψη των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών.

Ο κ. Xiaoli δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον σημαντικό ρόλο που παίζει η Ελλάδα τον δρόμο του μεταξιού χάρη στη γεωγραφική της θέση και μίλησε για τη συνεργασία της Cosco στον Πειραιά η οποία, όπως είπε, θα συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής και θα ενισχύσει το εμπόριο.

Στόχος, σύμφωνα με τον Πρέσβη, είναι η σύνδεση της Ασίας με την Ευρώπη και όπως τόνισε, ακολουθώντας την επιτυχημένη συνεργασία της Cosco, πολλές μεγάλες κινεζικές εταιρείες έχουν δείξει ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Xiaoli εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει μια «μηχανή ανάπτυξης» στην περιοχή της Μεσογείου και σημείωσε πως «η Ελλάδα ήταν πάντα γέφυρα μεταξύ Ασίας και Ευρώπης».

Έκανε, μάλιστα, λόγο για ένα «λαμπερό παράδειγμα», αναφερόμενος στη σχέση Ελλάδας και Κίνας και υπογράμμισε ότι οι πολιτιστικές ανταλλαγές μεταξύ των δύο χωρών «εκπροσωπούν τη συμβολή των δύο αρχαίων αυτών πολιτισμών στον κόσμο σήμερα».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο Παναγιώτης Κουρουμπλής. Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, πριν από λίγο καιρό κάποιοι έβλεπαν με δυσπιστία την πρωτοβουλία του κ. Ψινάκη για την ίδρυση της Αμφικτυονίας, ωστόσο, όπως σημείωσε πως «όταν κάποιος πιστεύει κάτι βαθιά στην ψυχή του, μπορεί να έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα».