ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μία ακόμα αρκούδα νεκρή στην Εγνατία Οδό

Μία ακόμα αρκούδα νεκρή στην Εγνατία Οδό
Ακόμα μία αρκούδα έπεσε θύμα τροχαίου που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης...

Ακόμα μία αρκούδα έπεσε θύμα τροχαίου που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης στον κάθετο άξονα της Εγνατίας οδού Σιάτιστας-Κρυσταλλοπηγής, κοντά στο ρέμα Γκιώλη. Το ζώο ήταν αρσενικό, ηλικίας 8 - 10 ετών και ζύγιζε 150 κιλά.

Πρόκειται για το δέκατο περιστατικό που σημειώνεται σε αυτόν τον οδικό άξονα τα τελευταία 2,5 χρόνια. Μάλιστα, το ίδιο διάστημα, στο συγκεκριμένο σημείο του αυτοκινητόδρομου έχουν συμβεί άλλα τρία τροχαία με θύματα αρκούδες.

Η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης της Καλλιστώς μετέφερε την αρκούδα στην Κτηνιατρική Υπηρεσία της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς για τη νεκροψία. Ο οδηγός του αυτοκινήτου, αν και σοκαρισμένος, είναι καλά στην υγεία του, ενώ το αυτοκίνητο έχει υποστεί σοβαρές υλικές ζημιές.

Βασικές αιτίες πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων στα οποία εμπλέκονται αρκούδες είναι η ακατάλληλη περίφραξη του αυτοκινητόδρομου στον κάθετο άξονα Σιάτιστας-Κρυσταλλοπηγής (Ε45) και η απουσία ή ελλιπής διαμόρφωση κατάλληλων διαβάσεων για την άγρια πανίδα.

Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας σε συνεργασία με τις οργανώσεις ΚΑΛΛΙΣΤΩ και ΑΝΚΑΣ, ξεκίνησαν την υλοποίηση κοινοτικού προγράμματος LIFE-Nature στην περιοχή, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση σε δράσεις οι οποίες θα περιορίσουν τα τροχαία με αρκούδες και άλλα είδη άγριας πανίδας. Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου έργου προβλέπονται εγκατάσταση ειδικής σήμανσης και τεχνικών αποτρεπτικών μέτρων που θα εξασφαλίσουν ασφαλέστερο οδικό δίκτυο και μείωση της θνησιμότητας άγριων ζώων.