ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μέδουσες έβγαλαν "από την πρίζα" πυρηνικό σταθμό

Μέδουσες έβγαλαν "από την πρίζα" πυρηνικό σταθμό
Μεγάλο κύμα μεδουσών εισέβαλε στον πυρηνικό σταθμό Τόρες της Σκωτίας με αποτέλεσμα...

Μεγάλο κύμα μεδουσών εισέβαλε στον πυρηνικό σταθμό Τόρες της Σκωτίας με αποτέλεσμα να βουλώσουν τα φίλτρα του συστήματος ψύξης και οι υπέυθυνοι να κλείσουν προσωρινά τους δύο αντιδραστήρες του. Η διαχειρίστρια εταιρεία EDF Energy τόνισε ότι το μέτρο είναι προληπτικό και το συμβάν δεν απείλησε το εργοστάσιο ή το κοινό.

Σε αντίθεση με τους αντιδραστήρες στο κατεστραμμένο εργοστάσιο Φουκουσίμα-Νταΐτσι στην Ιαπωνία, οι αντιδραστήρες του Τόρες δεν ψύχονται με νερό αλλά με αέριο -βασίζονται σε έναν σχεδιασμό που ονομάζεται «Προηγμένος Αερόψυκτος Αντιδραστήρας» ή AGCR.

Παρόλα αυτά, η λειτουργία τους απαιτεί μια σταθερή παροχή θαλασσινού νερού, το οποίο φιλτράρεται για να αποτραπεί η είσοδος φυκιών ή άλλων θαλάσσιων οργανισμών.

Τα φίλτρα όμως βούλωσαν από τις μέδουσες και οι εργασίες καθαρισμού αναμένεται να καθυστερήσουν την επανέναρξη της λειτουργίας του σταθμού μέχρι την επόμενη εβδομάδα.

Τα ζελατινώδη θαλάσσια ζώα συνήθως αυξάνονται σε περιόδους ασυνήθιστα υψηλής θερμοκρασίας. Η εισβολή τους στα νερά της Σκοτίας δεν αποκλείεται να οφείλεται σε θερμοκρασίες άνω του κανονικού στη Βόρεια Θάλασσα.

Στην είσοδο του συστήματος ψύξης στο Τόρες είχε παγιδευτεί νωρίτερα φέτος και μια φώκια, η οποία τελικά απελευθερώθηκε χωρίς να επηρεαστεί η λειτουργία του εργοστασίου.