ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ζεσταίνουν τα σπίτια τους καίγοντας τα σκουπίδια τους

Ζεσταίνουν τα σπίτια τους καίγοντας τα σκουπίδια τους
Η Σουηδία είναι πρωτοπόρος στη διαχείριση αποβλήτων αφού έχει καταφέρει...

Μαρία Πανάγου

Η Σουηδία είναι πρωτοπόρος στη διαχείριση αποβλήτων αφού έχει καταφέρει να μετατρέψει τα σκουπίδια σε πολύτιμο θησαυρό! Μόνο αυτή η Βορειοευρωπαϊκή χώρα έχει καταλάβει πραγματικά την αξία των σκουπιδιών. Η διαχείριση των απορριμμάτων είναι προσωπική υπόθεση των νοικοκυριών, των παραγωγών και των τοπικών αρχών. Και δεν πρόκειται για καινούργια υπόθεση. Η καμπάνια για την ανακύκλωση έχει ξεκινήσει εδώ και δύο δεκαετίες για αυτό και σήμερα το 92% των Σουηδών διαχωρίζουν μόνοι τους τα ανακυκλώσιμα που χρησιμοποιούν.

Κάθε χρόνο λοιπόν παράγεται από την καύση των σκουπιδιών αρκετή ενέργεια ώστε να ζεσταθούν 820 χιλιάδες σπίτια, δηλαδή να καλυφθεί το 25% του συστήματος παροχής θέρμανσης των μεγάλων αστικών κέντρων. Πέραν αυτού τα σκουπίδια ανακυκλώνονται η επαναχρησιμοποιούνται, ενώ οι επικίνδυνες ουσίες απομονώνονται και αποθηκεύονται με ασφάλεια.

Η Σουηδική Κυβέρνηση εξετάζει τώρα τη χορήγηση φοροαπαλλαγών για επισκευασμένα και επαναχρησιμοποιημένα αντικείμενα ώστε να πείσει και τον τελευταίο πολίτη ότι και αυτή είναι μια μορφή ανακύκλωσης, ίσως μάλιστα ακόμη πιο σημαντική, καθώς μεταξύ των στόχων είναι και η μείωση του όγκου απορριμμάτων των πολιτών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.