ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

«Πονοκέφαλος» ο …πονοκέφαλος των αστροναυτών!

«Πονοκέφαλος» ο …πονοκέφαλος των αστροναυτών!
Έρευνα Αμερικανών επιστημόνων, έδειξε πως διάφορα φαρμακευτικά είδη, χάνουν τις ευεργετικές τους ουσίες όταν αποθηκεύονται σε διαστημικούς..

Έρευνα Αμερικανών επιστημόνων, έδειξε πως διάφορα φαρμακευτικά είδη, χάνουν τις ευεργετικές τους ουσίες όταν αποθηκεύονται σε διαστημικούς σταθμούς, ή σε διαστημόπλοια. Αυτό ίσως έχει ως συνέπεια, κάποιος αστροναύτης που επιθυμεί να πάρει κάποιο φάρμακο για να καταπολεμήσει τον …πονοκέφαλό του, ίσως να μην το καταφέρει…

Ένας από τους λόγους που συμβαίνει αυτό, σύμφωνα με το Johnson Space center της ΝASA, είναι και οι ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν στο διάστημα, όπως οι ασθενέστερες τιμές της βαρύτητας και η μεγαλύτερη ακτινοβολία που παρατηρείται.

Στη γη, τα φάρμακα είναι κατασκευασμένα για να αποθηκεύονται για ένα - δύο χρόνια συνήθως, μετά την παρασκευή τους. Ωστόσο, πρέπει πάντα να φυλάσσονται κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις (μακριά από τον ήλιο και συνήθως σε μέρη με δροσιά) για να διατηρήσουν τη φρεσκάδα τους και να μπορέσουν να δράσουν όταν ο χρήστης τα χρειαστεί.

Οι υπεύθυνοι της έρευνας, τονίζουν πως σε ταξίδια που διαρκούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, η ανάγκη των αστροναυτών να καταναλώσουν φάρμακα, αυξάνεται.

Έτσι, η έρευνα εστιάστηκε στο κατά πόσο οι μοναδικές συνθήκες που επικρατούν στο διάστημα, (ακτινοβολία, δονήσεις , μικρή βαρύτητα και συχνές διακυμάνσεις της υγρασίας και της θερμοκρασίας), επηρεάζουν τη χρήση των φαρμάκων.

Τέσσερα κουτιά με φάρμακα, τα οποία περιέχουν 35 διαφορετικά είδη, πέταξαν προς το διεθνή διαστημικό σταθμό. Παράλληλα, άλλα τέσσερα κουτιά έμειναν σε συγκεκριμένες συνθήκες στον διαστημικό σταθμό Johnson.

Τα κουτιά επέστρεψαν στη γη, έπειτα από συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Το ένα ήταν εκεί για μόλις 13 ημέρες, ενώ τα άλλα 3 παρέμειναν στο διαστημικό σταθμό για 28 μήνες.

Η μελέτη, κατέληξε στο εξής συμπέρασμα: «Μια σειρά από φάρμακα που εξετάστηκαν, διαπιστώθηκε πως είχαν μικρότερη δραστικότητα μετά την αποθήκευσή τους σε διαστημικό σταθμό. Αυτή η μείωση της δραστικότητας στα δείγματα, έγινε πριν από την αναγραφόμενη ημερομηνία λήξεώς τους. Έπειτα από την έρευνα, καταλήξαμε στο συμπέρασμα πως οι συνθήκες αποθήκευσης τέτοιων σκευασμάτων σε διαστημικούς σταθμούς ή διαστημόπλοια, απενεργοποιούν κάποιες από τις κύριες δραστικές ουσίες των φαρμάκων».