ΕΘΝΙΚΑ

Η Τουρκία βάζει τον Καραγκιόζη στην ευρωπαϊκή αγορά

Η Τουρκία βάζει τον Καραγκιόζη στην ευρωπαϊκή αγορά

Η τουρκική εκδοχή του Καραγκιόζη σχεδιάζεται να μπει στα δωμάτια χιλιάδων παιδιών στην Ευρώπη, καθώς ένα επιτραπέζιο παιχνίδι με τον λαϊκό ήρωα είναι έτοιμο να βγει στην αγορά.

Ένας Τούρκος σχεδιαστής, ο Σερκάν Μπιλγκί, δημιούργησε ένα θέατρο σκιών σε διαστάσεις επιτραπέζιου παιχνιδιού, για να μπορούν τα παιδιά να γίνονται τα ίδια καραγκιοζοπαίχτες στο σπίτι τους.

Επειδή είχε παρατηρήσει ότι το ενδιαφέρον των τουριστών που επισκέπτονται την Τουρκία είναι μεγάλο για τον Καραγκιόζη, αποφάσισε να βγάλει το «μίνι» θέατρο σκιών και σε δύο ακόμα εκδοχές: μία στην αγγλική γλώσσα και μία στη γαλλική. Στόχος του είναι να διαθέσει το παιχνίδι στην ευρωπαϊκή αγορά και ήδη αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο στάδιο των διαπραγματεύσεων με αντιπροσώπους στην Ευρώπη.

«Όπως οι τηλεοπτικές μας σειρές, έτσι και ο πολιτισμός μας μπαίνει στην παγκόσμια αγορά», δηλώνει μεταξύ άλλων ο Μπιλγκί.

Η επιτραπέζια εκδοχή του τουρκικού Καραγκιόζη περιέχει τις φιγούρες των βασικών χαρακτήρων, μάσκες και ένα βιβλίο με πέντε ιστορίες.

Το 2009 με απόφασή της η UNESCO «κατοχύρωσε» τον Καραγκιόζη στην Τουρκία. Στην απόφαση του οργανισμού, που δίνει την τουρκική υπηκοότητα στη λαϊκή φιγούρα, δεν παίρνεται υπόψη ότι ο Καραγκιόζης αποτελεί κοινό σημείο αναφοράς και σύμβολο των λαών της ευρύτερης περιοχής ούτε ότι η ελληνική εκδοχή του είναι ένα ζωντανό κεφάλαιο της νεότερης πολιτιστικής κληρονομιάς. Τα χαρακτηριστικά αυτά έσπευσε να σημειώσει το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού κατόπιν εορτής.