ΕΘΝΙΚΑ

Σκοπιανή προπαγάνδα για το αυτοκόλλητο των συνοριακών αρχών

Σκοπιανή προπαγάνδα για το αυτοκόλλητο των συνοριακών αρχών

Τη δυσφορία των Σκοπίων εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Πόποσκι, με αφορμή την ενέργεια των ελληνικών συνοριακών αρχών να τοποθετούν ειδικό αυτοκόλλητο στα οχήματα από τη γείτονα που φέρουν τα διακριτικά «ΜΚ».

Το θέμα αναδεικνύουν τις τελευταίες ημέρες αρκετά μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων. Σύμφωνα με αυτά, οι ελληνικές αρχές τοποθετούν αυτοκόλλητο στο οποίο αναγράφεται η φράση «Αναγνωρίζεται από την Ελλάδα ως ΠΓΔΜ», σε όσα αυτοκίνητα εισέρχονται από την ΠΓΔΜ και φέρουν τις νέες πινακίδες κυκλοφορίας με το διακριτικό «ΜΚ».

Οι νέες πινακίδες κυκλοφορίας εκδίδονται εδώ και μερικούς μήνες από τις αρμόδιες αρχές της ΠΓΔΜ για το οχήματα που ταξινομούνται για πρώτη φορά. Οι παλαιότερες πινακίδες δεν φέρουν την ένδειξη «ΜΚ».

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ χαρακτήρισε ως «μη ευπρόσδεκτη τη χειρονομία που αποτελεί πρόκληση και δεν συμβάλλει στη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών». Επίσης, ο κ. Πόποσκι εκτίμησε ότι τα περιστατικά με την τοποθέτηση αυτοκόλλητου από τις ελληνικές συνοριακές αρχές σε οχήματα από την ΠΓΔΜ είναι μεμονωμένα.

Οι καταγγελίες των μέσων ενημέρωσης της ΠΓΔΜ βασίστηκαν σε φωτογραφία που κυκλοφόρησε στο Διαδίκτυο και η οποία έδειχνε ότι το μεγαλύτερο μέρος μπροστινής πινακίδας οχήματος από την ΠΓΔΜ είναι καλυμμένο με αυτοκόλλητο, στο οποίο αναγράφεται στα ελληνικά και στα αγγλικά: «Αναγνωρίζεται από την Ελλάδα ως ΠΓΔΜ».

Και η πραγματικότητα...

Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι ότι το αυτοκόλλητο αυτό τοποθετείται σε ελεύθερο χώρο στο πίσω τζάμι των Ι.Χ. αυτοκινήτων της ΠΓΔΜ που φέρουν την ένδειξη «ΜΚ», όπως άλλωστε προβλέπεται από το Μνημόνιο εφαρμογής «Πρακτικών Μέτρων» της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995 και όχι επί των νέων πινακίδων.

Μάλιστα, ορισμένοι τηλεοπτικοί σταθμοί των Σκοπίων, σε ρεπορτάζ από τα σύνορα Μπογκορόντιτσα-Ευζώνοι, σημείωσαν ότι δεν εντόπισαν όχημα από την ΠΓΔΜ, στο οποίο να έχει τοποθετηθεί, από τις ελληνικές συνοριακές αρχές, τέτοιο αυτοκόλλητο.

Ακόμη, οι συνοριακές αρχές από τη μεριά της ΠΓΔΜ ανέφεραν ότι δεν έχουν παράπονα από πολίτες της χώρας τους ότι καλύπτονται οι νέες πινακίδες των οχημάτων τους.

Στο Μνημόνιο εφαρμογής «Πρακτικών Μέτρων» της Ενδιάμεσης Συμφωνίας (13-10-1995) αναφέρεται ότι «κατά την είσοδο στην Ελλάδα ΙΧ αυτοκινήτων με την ένδειξη ΜΚ, οι αρχές του Πρώτου Μέρους (σ.σ. η ελληνική πλευρά) θα τοποθετούν, σε ελεύθερο χώρο, στο πίσω τζάμι των οχημάτων αυτών αυτοκόλλητη ταινία, μεγέθους όχι μεγαλύτερου από τη διακριτική ένδειξη που χρησιμοποιείται στις διεθνείς μεταφορές. Το αυτοκόλλητο θα παραμένει στα οχήματα κατά τη διάρκεια κυκλοφορίας τους στο έδαφος του Πρώτου Μέρους. Οχήματα χωρίς αυτοκόλλητο δεν θα μπορούν να κυκλοφορούν στο έδαφος του Πρώτου Μέρους».