ΕΘΝΙΚΑ

TLP 2014: Μας έκαναν υπερήφανους- Τα ελληνικά Μιράζ έγραψαν ιστορία (pics-vid)

TLP 2014: Μας έκαναν υπερήφανους- Τα ελληνικά Μιράζ έγραψαν ιστορία (pics-vid)

Το TLP είναι μια πολυεθνική έδρα στην Αεροπορική Βάση Albacete, με στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό από τις 10 χώρες του ΝΑΤΟ που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Το TLP έχει γίνει το σημείο εστίασης για ΝΑΤΟ Allied Air Forces.

Ας δούμε όμως ποιο είναι το μαχητικό της ΠΑ που σύμφωνα με τους Χειριστές της ΠΑ είμαστε πολύ τυχεροί που το έχουμε! Το Mirage 2000 της ΠΑ είναι Γαλλικής κατασκευής μονοθέσιο, μονοκινητήριο, δελταπτέρυγο μαχητικό αεροσκάφος πολλαπλού ρόλου και παντός καιρού.

Εντάχθηκε στο οπλοστάσιο της Π.Α. το 1988 με τη Σύμβαση «Talos,» με βάση την οποία αγοράστηκαν 40 αεροσκάφη. Μεταξύ 1988 και 1992 παραδόθηκαν στην ΠΑ 36 Mirage 2000 EGM και 4 διθέσια Mirage 2000 BGM που χρησιμοποιούνται για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Είναι το πρώτο μαχητικό της ΠΑ που διαθέτει αυτόματο ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου πτήσης. Στα ηλεκτρονικά του συμπεριλαμβάνονται δύο κύριοι Η/Υ, αδρανειακό σύστημα πλοήγησης και ψηφιακή μονάδα μεταβίβασης δεδομένων. Ακόμα διαθέτει το ολοκληρωμένο σύστημα αυτοπροστασίας ICMS 200VIODeGN0 που θωρακίζει το αεροσκάφος από απειλές που προέρχονται τόσο από τον αέρα όσο και από το έδαφος. Έχει την ικανότητα να φέρει μεγάλη ποικιλία οπλικών συστημάτων.

Τα Ελληνικά Mirage 2000 μπορούν να οπλιστούν με πυραύλους αέρος – αέρος Super 530/ Matra Magic. Xρησιμοποιούνται κατά κόρον σε αποστολές αναχαίτισης, αλλά και εναντίον πλοίων με την προσθήκη πυραύλων AM-39 EXOCET.

Τα αεροσκάφη έχουν ως βάση τους την 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα και ανήκουν στην 332 Μοίρα με χαρακτηριστικά κλήσης «Γεράκι» αντίστοιχα. Τα Ελληνικά Mirage 2000 φέρουν δίχρωμη παραλλαγή μπλε και γκρι.